VR ve AR teknolojileri uzaktan spor platformlarının geleceğini şekillendirecek

Pandeminin de etkisiyle spor salonu ile aramızdaki mesafe gün geçtikçe daha da açılıyor. İmdada spor eksenli ürün ve ya da hizmeti olan girişimler koşuyor.
VR ve AR teknolojileri uzaktan spor platformlarının geleceğini şekillendirecek

Hasan Tahsin Yılmaz için 1994'ten beri bisiklete binmek hayatının önemli bir parçası... Pandemi döneminde de bu aktiviteden ayrı kalmadı. Üç aylık süreçte 4 bin 500 kilometre yol yaptı. Bunu California merkezli Zwift girişimi ile başardı. Platformun bisikletliler ve koşucular için sanal bir dünya yaratarak onları birer online oyuncuya dönüştürdüğünü anlatan Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor:

"Bisikletimi bağladığım bir aparat var, bisikleti sabit tutup arka tekerin yolda giderken yaptığı dönme hareketini simüle ediyor. Pedallar, tekerler ve vücuduma bağlı sensörleri sayesinde verilerimi okuyor. Bu aleti ve sensörleri bağladığım bilgisayarda açtığım üçüncü parti yazılımlarla gerçek yolda gider gibi sürüş yapabiliyorum. Ve bunu dünyanın her yerindeki insanlarla ortak görsel bir platformda yapıyorum."

Uzaktan spor eksenli ürünler dikkati çekiyor

Modern yaşamın gereklilikleri insanları daha hareketsiz bir yaşam biçiminin içine itiyor. Uzun süre oturarak çalışma ve hareketsiz yaşam, kilo alımını kolaylaştırırken bir taraftan fiziksel olarak insan bedenine zarar veriyor. Yoğun yaşam temposunda spora vakit ayıramamaktan şikayet edenler için evde yani uzaktan spor yapmak için sunulan spor eksenli ürün ya da hizmeti olan girişimler yardıma koşuyor. Ancak akıllı telefon uygulamalarında yer alan videolu hareketler, kullanıcıların evde yaptıkları hareketlerle formda kalmasını sağlıyor. Bu kapsamda canlı yoga, pilates, fitness, meditasyon... gibi spor dalları öne çıkıyor.

Öne çıkan teknolojiler...

Bu kapsamda canlı yoga, pilates, fitness, meditasyon, kardiyo gibi spor dalları öne çıkıyor. İnsanlar, Instagram ve YouTube gibi platformlarda farklı canlı yayınları ve içerikleri sıklıkla takip ediyor. Platformlar, tasarım, mühendislik ve Akıllı egzersiz aygıtlarıyla iç mekân antrenmanlarında gerçekçi deneyim sağlıyor. Akıllı sensörler ise dakika veya sayıyı hesaplıyor. Robotik teknolojiler dikkat çekiyor. 

Salgın ile rekabet kızıştı

Uzaktan spor aslında yeni bir mevzu değil. Rekabeti asıl kızıştıran şey, pandemi ve pandemiden sonraki dönem. Dolayısıyla salgının etkisiyle insanlar spor salonlarına gitmek yerine antrenmanlarını evde yapmayı tercih ediyorlar. Bu girişimlerde en büyük yönlendiricilerden biri oldu. İnsanların motivasyonlarını sağlayıp disipline etmesine yarıyor. Özellikle pandemiye karşı alınan önlemler devam ederken bu alışkanlıklardaki değişimler uzun vadeli olacak gibi görünüyor.

Gelecekte neler olacak?

Öncelikle uzaktan spor girişimlerinin önümüzdeki beş yıl içinde daha da yaygınlaşması bekleniyor. Bu fiziksel spor salonlarını ilk etapta ortadan kaldırmasa da bu mekanları farklılaştıracak. En önemlisi maliyetler düşecek. Çünkü teknolojik gelişmelere paralel olarak AR ve VR bu alanda büyük bir rol oynayacak. Meditasyon ve yoga en çok tercih edilen spor alanlarından biri olacağı söyleniyor. Aşağıda 

Yurt dışındaki örnekler

Peloton: İsteğe bağlı zorluklarda hareket için egzersiz bisikleti sunan girişim, 1,41 milyar dolar piyasa değerine sahip.

Mirror: Akıllı aynalar sayesinde evde spor yapmanıza olanak tanıyor. 

FightCamp: Akıllı bir sensör ve eğitim programıyla evde kendi başınıza kickboks yapmanızı sağlıyor.

Tonal: Evde spor yapma hedefi olanlar için geliştirilen çok amaçlı spor aleti... Üzerinde bir ekran da bulunuyor ve sizi tıpkı kişisel antrenörünüz gibi yönlendiriyor.

Hydrow: Açık hava deneyimi sunan bir fitness makinesi... Eğitmenler kullanıcıya canlı olarak kürek çekme deneyimi yaşatıyor.

Yerli girişimler...

Sporzy

Spor aktiviteleri yaratabileceğiniz ya da bu aktivitelere katılabileceğiniz, size en uygun ve yakın aktiviteyi harita üzerinde seçebileceğiniz, favori sporunuza göre filtreleyebileceğiniz ve listeleyebileceğiniz, entegre ödeme sistemi ile ödeme işlemlerinizi hızla ve güvenle yapabileceğiniz bir sosyal ağ ve pazar yeri çözümü olarak faaliyet gösteriyor. Bireylerin egzersiz hedeflerine ulaşmalarını, yüksek motivasyon seviyelerini korumalarını sağlamak için tasarlanan platformun Türkiye'de 500 binden fazla kullanıcısı olduğunu da hatırlatalım.

Yogaila

Stüdyo ortamında gerçekleştirilen bir grup dersine en yakın deneyimi sunarak ayrışmayı hedefliyor. Bu noktada derse katılanlar ve eğitmenler arasında 2 yönlü bir iletişim kurulduğunu belirtelim. Katılımcılar eğitmenlere ders esnasında soru yöneltebiliyor. Eğitmenler de tıpkı bir stüdyoda eğitim verirmişçesine katılımcıların eksikliklerini ya da düzeltilmesi gereken noktaları ekranlarında görerek destek verebiliyor. Sadece yoga değil, Fitness ve Meditasyon derslerini de bulabiliyorsunuz. Yogaila.com, üyeleri HİTT, Body Combat, Crossfit gibi birçok fitness dersine platform üzerinden erişebiliyor.

Fitwell

Sağlığına dikkat etmek isteyen kullanıcılara kişisel koçluk desteği veren sağlık ve fitness uygulaması... Günlük adım sayısı, egzersiz rutini, beslenme bilgileri ve günlük hedefleri analiz eden Fitwell, elde ettiği verileri bir ölçü birimi altında toplayarak kullanıcılarına antrenman ve beslenme hedeflerinin ne kadar iyi takip ettikleri hakkında bilgi sunuyor.

Woxis

Robotik teknolojisini kullanarak sporculara yönelik antrenman sistemleri geliştiren bir girişim. Woxis'in tasarım, mühendislik ve yazılım gibi farklı disiplinlerden oluşan bir ekibi bulunuyor. 2017 yılında Tübitak Bigg ile girişimcilik ekosistemine atılan Woxis, iş birliklerinden aldığı desteklerle fikrini daha da ileri götürmeyi hedefliyor. Woxis, kişisel koçluk, dijital antrenman içerikleri ve hijyen gibi problemlerden dolayı spor salonlarını tercih etmeyen kişiler için tek bir ekipmanla aslında tüm spor salonunu kişinin hizmetine sunuyor.

Meditopia

Türkçe içerik de sunan meditasyon uygulaması Meditopia, kullanıcılarının mutluluklarını keşfetmelerine yardımcı olmak amacını taşıyor. Popüler uygulamaların Türkiye'de de kullanıcı bulması ve yerel içeriğin daha geniş kitlelere ulaşabileceği gerçeğinden yola çıkan Meditasyon, baştan sona Türkiye'de tasarlanmış. 12 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan girişim, yeni pazarlarda büyümeye devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.