Ticaret Bakanlığı bugün düzenlediği bir lansman ile Kolay İhracat Platformu'nu tanıttı. T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Kolay İhracat Platformu'nu Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde tanıttı.Kolay İhracat Platformu, ihracat yapmak isteyen şirketlerin; en uygun pazarları keşfetmesini, sektöre analizlere ve güncel mevzuatlara ulaşmasını kolaylaştırıyor.
Platformda, şirketlerin ihracat yapmak istediği pazarlara; hangi ürünler ile giriş yapabileceği sunulurken, ülkelerin ticari mevzuatlarına da yer veriliyor. Aynı zamanda istatistikler ve analizlerle; pazarda başarılı olmak için nasıl hareket edilmesi gerektiğinin de ipuçları veriliyor.
Yapay zeka destekli Kolay İhracat Platformu, kamu datası kullanılarak pazar önerisi yapılan ilk algoritma olma özelliği taşıyor. Platform, 5 binden fazla Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'na, 190'dan fazla ülke ile ilgili veriye sahip. 10'dan fazla yerli ve Uluslararası veritabanından elde edilen bu veriler, makine öğrenmesi ile 10 binden fazla etkili parametreyi ortaya çıkarıyor. Böylece platform 10 milyondan fazla hesaplama yaparak özelleştirilmiş hedef pazar verileri sunuyor.
İhracat yapmak isteyen şirketler platform sayesinde elindeki ürünlerin hangi pazarlara uygun olabileceğini öğrenirken, rakip firmaların tercih ettiği ülkeleri de görüntüleyebiliyor. Aynı şekilde ülkelere uygun ticaret ürünleri de firmalara gösteriliyor. Platform bunların yanı sıra Türkiye'nin ihracat ekosisteminden anlamlı değerler çıkararak; şirketlerin veriye dayalı kararlar almasını sağlıyor. Platform, güncel verilerin analizi ile şirketleri uygun pazarlara yönlendiriyor.
Platformun kullanımı ve modüller
Platform, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanımına açık. Platformu kullanmak isteyenler, Kolayihracat.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapabiliyor. Kolay İhracat Platformu faz-1 kapasamında 6 farklı modül ile karşımıza çıkıyor. Bu modüller, Akıllı İhracat Robotu, Pazara Giriş Haritası, Ükle Sayfası, Sektör Sayfası, İhracat Kokpiti ve Mevzuat Modülü isimlerine sahip.
Akıllı İhracat Robotu
Türkiye’nin ve dünyanın en önemli ve kapsamlı veri tabanlarından sağlanan canlı ve güncel veri, makine öğrenmesi tabanlı Akıllı İhracat Robotu tarafından işleniyor.
Pazara Giriş Haritası
Bu sayede 5400 ürün ve 190 ülke özelinde farklılaşan bir milyonun üzerinde Pazara Giriş Haritası ile ihracatçıların, ürünlerine en uygun pazara ilişkin karşılaştırmalı analizler, vergi oranları, tarife dışı engeller ve pazardaki rakiplerine ilişkin bilgi edinebildiğini söyleyelim.
Kolay İhracat Platformu’nda mevcut ülke ve sektör sayfalarında ise şirketler, sektöre yön veren global trendler ve stratejik pazara giriş kriterlerini takip edebiliyor.
Platform; hem Pazara Giriş Haritası hem de Ülke Sayfası modülüyle hedef pazarla ilgili sosyo-ekonomik göstergeler, rakip ülke firmalarının pazar payları ve büyüklükleri gibi pek çok önemli bilgiye ev sahipliği yapıyor.
Bunlara ek olarak platformda yeni bir pazara girişte bir şirketin ihtiyaç duyacağı her tür bilgiye yer verildiğini belirtelim. Şirketler aşağıdaki bilgilere kolayca erişebiliyor:
- Gümrük vergisi oranları,
- Tarife dışı önlemler,
- Menşe belgesi örnekleri,
- Tercihli ticaret koşullarını sağlayan Anlaşmalar ve
- Ülkemizin Yurt dışındaki ticaret müşavirlerinin belirttiği güncel gelişmeler ve ayrıntılar,
- Ülke ve sektör bazında ithalat ve ihracat verilerindeki değişim ve trendler,
- İhracatta zorunlu belgeler,
- Pazara girişteki temel koşullar, kriterler ve mevzuat
Kolay İhracat Platformu; büyük veri ve çok sayıda entegrasyon kullanarak; ürün ve ülke özelinde 1 milyon farklı Pazara Giriş Haritası oluşturabiliyor. Platformda sektörel haberler ve fuarlar, sektöre yön veren global trendler öne çıkarken, ilgili ürünler için ihracat potansiyeli en yüksek ilk 10 Pazar ve sektörün Türkiye’deki durumu gibi kritik bilgiler de şirketlere yol gösteriyor.
İhracat Kokpiti
Kolay İhracat Platformu, İhracat Kokpiti ile her firmamaya özel, kişiselleştirilmiş veri ve içerikler sunuyor. Platformda, her firma kendisine ait bir profil sayfasına sahip.
İhracat Kokpiti, ihracat miktarı veya Ticaret Bakanlığı'nda kullandıkları devlet destek tutarı potansiyelin altında olduğu değerlendirilen firmalara özel yönlendirmeler yapıyor. Firma özelinde tavsiyelerde bulunan sayfada, şirketler ayrıca favori ülke ve sektör sayfalarına da hızlıca ulaşabiliyor. Aynı şekilde firmaların sayfa üzerinden güncel haber ve etkinlikleri de kolayca takip edebileceğini söyleyelim.
Platform üzerinden hedef pazarlarındaki alım taleplerine, ihale duyurularına ve potansiyel alıcı bilgilerine de anlık olarak ulaşmanız mümkün. Her firmaya özel olarak oluşan İhracat Kokpiti üzerinden firmalar kendi ihracat geçmişlerini detaylı bir şekilde analiz etme şansına kavuşuyor. Böylece ihracat stratejilerini de iyileştime fırsatı yakalıyor.
İkinci faz 2020 sonunda yayınlanacak
Kolay İhracat Platformu’nun geliştirilmeye devam edeceğini belirtmekte fayda var. Platformun ikinci fazında, daha da “akıllı” bir robot ve genişletilmiş bir içerik ile ilerlenecek. Yapılacak olan geliştirme ile akıllı ihracat robotunun, daha kapsamlı ülke önerileri sunması planlanıyor.
Örnek vermek gerekirse; önümüzdeki dönemde robot, ihraç ürünü ile birlikte satılabilecek yan ve tamamlayıcı ürünlere ilişkin tavsiyeler de sunabilecek. Yine yapay zeka doğal dil işleme algoritmaları kullanan bir ‘chatbot’ platformda yer alacak ve şirketlerin sorularını 7/24 cevaplayacak.
Platform şirketlerin dünyaya açılmasını desteklerken; yurtdışından ithalatçıların ilgili şirketlere ulaşmasını sağlayacak. Firmaların, platformda kendilerine ait bir sayfa oluşturarak ürünlerini sergileyebileceğini ve ithalatçılarla iletişim kurabileceğini de ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap