Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye'de Mart başında başlayan pandemi sebebiyle okullarda eğitime ara verildi. Salgınla mücadele kapsamında öğrenciler eğitimlerine EBA TV üzerinden devam etmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı TRT Lise, TRT Ortaokul, TRT İlkokul olmak üzere 3 ayrı televizyon kanalını devreye soktu.
Değişim, teknolojiye olan ihtiyacı artırdı
Öğrenciler eğitimlerini televizyon, bilgisayar, tabletler ve cep telefonları gibi elektronik cihazlar aracılığıyla eğitimlerini sürdürüyor. Bu hızlı ve zorunlu değişim, uzaktan eğitime olanak sağlayan teknolojilere olan ilgiyi ve ihtiyacı artırdı. Düşük maliyetli dizüstü bilgisayar ve diğer teknolojik araçların satışı, ABD'de Mart ayından itibaren haftada yüzde 20 ila 40 arasında artış gösterdi.
Talepler yüzde 20 ila 30 arasında arttı
Türkiye'de de durum farklı değil. Bilgisayar üreticisi Casper'ın verilerine göre; notebook ve tabletlerdeki talep, yüzde 20-30 civarında arttı. Desktop'ta ise bu sayı, yaklaşık yüzde 10'a yükselirken, telefondaki taleplerde bir değişiklik olmadı. Şirket, geliştirmekte olduğu yeni modellerinde uzaktan eğitimi de göz önüne alacak şekilde spekler eklemeye başladı. Özellikle tablette, son dönemlerde 4.5G’li tabletin tercih edildiği belirtiliyor.
Bunun sebebi ise şöyle açıklanıyor: "Öğrencilerin evinde İnternet yoksa, SIM kart takarak İnternet ulaşımı sağlanıyor. Ayrıca bu modelimizde, öğrenciler tüm gün daha verimli kullansın diye klavye ihtiyacı olduğunu talep ettiler. Yeni gelecek stoklarımızda VIA L30 4.5G’li modelimizde klavyeli seçeneğimiz de olacak." Şirket, bundan sonraki yeni ürün modellerimizde de bu bakış açısını göz önünde bulundurarak daha teknolojik ürünler sunabilmeyi hedeflediğini söyledi.
Özellikle mağazaların kapalı olduğu karantina döneminde yapılan aramalara da yansıdı. Fiyat karşılaştırma platformu olarak faaliyet gösteren Cimri'de ise, son bir ayda 0-3 bin lira arasında bilgisayar arayan kullanıcılarda yüzde 33 artış oldu.
Son günlerde döviz kurunun hızlı artması teknolojik aletlerin fiyatlarını yükseltmeye başladı. Yılbaşından önce bu yükselişin fiyatlara yansıtılmayacağı konuşuluyor. Asıl etkinin stokların tükenmesinin ardından yaşanacağı söyleniyor. Buna rağmen eğitime olanak sağlayan teknolojilere olan ilgi ve satışlar ihtiyaçlar doğrultusunda artıyor.
"Zoom'u açıp, oradan konuşmayı çevrim içi eğitim sanıyoruz"
Uzaktan eğitimin Türkiye'de yapılamadığına inanan eğitimciler yok değil. Onlardan biri de teknoloji dünyasının yakından tanıdığı Prof. Dr. Erhan Erkut... Ona göre bu alandaki altyapı eksikliği fırsat eşitliği yarattı.
"Teknolojik altyapının yeterli olduğu yerlerde de yapamadık" diyen Erkut sözlerine şöyle devam ediyor: "Zoom'u açıp konuşmanın çevrim içi eğitim olduğunu sanıyoruz. Bu eğitim tarzının teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanması gerekiyor. Yani öğrenciyi sürekli ayakta uyanık tutmak lazım. Öğretmenin üç dört dakikadan fazla konuşmaması lazım. Öğrencilere sık sık sorular sorulması gerekiyor. Çünkü öğrencilerin aktif tutulması gerekiyor."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap