Son dönemlerde, özellikle globalde yatırımcıların fazlasıyla ilgini çeken bir kavram hayatımızda yer edinmeye başladı; Bulut Mutfak. "Restoran mutfakları için ortak çalışma alanları" olarak tanımlayabileceğimiz Bulut Mutfak kavramı ile restoranlar, menülerini sadece fiziksel olarak yer aldıkları bölgede değil birden fazla lokasyonda sunabiliyorlar. Eve yemek söyleyenlerin oranının artması ile Bulut Mutfak odaklı girişimler, şu anda ABD, Latin Amerika ve Asya başta olmak üzere tüm dünyada ciddi bir ilgiyle karşılanıyor.
Paket Mutfak, paket servis şubesi açmak isteyen restoranların işini kolaylaştırıyor
Paket Mutfak da "Bulut Mutfak" kavramının ülkemizdeki yeni bir temsilcisi. Paket Mutfak, restoran sahiplerinin hiçbir sermaye harcamadan yeni bir paket servis şubesi açmalarına olanak sağlıyor. Girişim, yeni bir paket servis şubesi açmak isteyen müşterilerin mutfaklarını onlar için temin ediyor. Bunun yanı sıra; kurye operasyonu, sipariş yönetimi, tahsilat, güvenlik ve bakım gibi operasyon yüklerini de üstleniyor.
10-15 mutfak tek binada
Paket Mutfak, İstanbul’un yüksek nüfuslu bölgelerinde bulunan boş alanları ve depoları sadece paket servis hizmeti veren paket mutfaklara dönüştürüyor. 10-15 adet mutfağın tek bir binayı paylaştığı bu konseptte, bina içerisindeki mutfaklardan her biri farklı bir restoranı temsil ediyor. Bu restoranlar sadece paket servise odaklandığı için, içlerinde müşterilerin oturabileceği masalar bulunmuyor. Restoranlar siparişlerini Yemeksepeti, GetirYemek, Zomato gibi online sipariş platformları veya telefon yoluyla alıyorlar.
Kimler tarafından kuruldu?
Paket Mutfak, girişimci kuzenler Tali Şalhon ve Eytan Nahmiyas tarafından Temmuz 2019’da kuruldu. Girişim şu anda restoran çalışanları ve kuryeler hariç 10 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor.
Paket Mutfak, Tali Şalhon ve Eytan Nahmiyas ortaklığından çıkan ilk proje değil. Tali Şalhon Georgetown Üniversitesi’nde, Eytan Nahmiyas ise George Washington Üniversitesi’nde okurken sık sık bir araya gelen iki kuzen, beraber dikkat çeken projelere imza atmıştı. Eytan Nahmiyas ve Tali Şalhon, lokasyon bazlı mesajlaşma uygulaması Radius’ı henüz öğrencilik yıllarında geliştirdiler. Mezun olduktan sonra ise Türkiye’nin ilk telefondan telefona para transferi yazılımı Geld’i geliştirip Ak Öde’ye (Tosla) lisanslayan kurucu ekibin arasında yer aldılar.
Bu tecrübe sonrasında Tali Şalhon, Kenya’da Hanse Impex’in yönetimini devraldı. Şalhon, yönetimde bulunduğu sürede uyguladığı pivot stratejisi sayesinde şirketi, sabit büyümeye sahip karlı bir şirket haline getirerek şirketteki misyonuna ulaştı. Eytan Nahmiyas ise New York’ta Even Financial isimli bir API şirketinde ürün müdürü olarak çalışmaya başladı. Şirkete ilk günlerinde dahil olan Nahmiyas, Even Financial’ın 180 milyon dolar değerleme alıp 150 çalışana kadar çıktığı başarı hikayesinde önemli bir rol oynadı.
2 sene boyunca farklı alanlarda kendilerini ispatlayan iki kuzen, Paket Mutfak fikrini Türkiye’de beraber gerçekleştirmek için İstanbul’a geri döndüler.
Temmuz ayında 3 bin 200'den fazla paket teslimatı
Paket Mutfak'ın ilk restoranı temmuz ayında 3 bin 200’ün üzerinde paket teslimatı yaptı. Girişim, kâr marjlarının önümüzdeki kış aylarında daha da artmasını bekliyor. Paket Mutfak'ın müşteri portföyünde pizzacı, dönerci, burgerci, pilavcı, salatacı, lahmacuncu, pideci gibi birçok konsept var. Müşterilerinin çoğu bir mutfaktan iki marka çıkarıyor. Hatta bu Paket Mutfak’ın müşterilerini uygulamasını teşvik ettiği bir strateji olarak karşımıza çıkıyor.
Toplamda 825 bin dolar yatırım
2019’dan beri toplam 825 bin dolar yatırım alan Paket Mutfak, son yatırım turunu, yatırım sonrası 4 milyon dolar değerleme ile kapattı. Girişim, üye restoranlardan aylık üyelik ve paket teslimat ücreti alarak gelir modelini oluşturuyor.
Paket Mutfak şubesinin en kârlı şube olması hedefleniyor
Kurucu ortak Tali Şalhon, paket servis endüstrisinin fırsatlarla dolu olduğunu; ancak yine de yeni bir şube açmak ciddi bir risk olduğunu belirtiyor. Paket Mutfak ile birlikte sadece paket servise optimize restoranları çatıları altında topladıklarını altını çiziyor. Diğer kurucu ortak Eytan Nahmiyas, restoranların Paket Mutfak’taki şubesinin, tüm şubeleri arasında en hızlı kâra geçeni olmasını hedeflediklerinin altını çiziyor. Ayrıca paket servis sektöründe hızlı büyümek isteyen, ve kendileriyle birlikte tüm Türkiye’ye yayılmak isteyen yol arkadaşları aradıklarının da altını çiziyor.
Paket Mutfak'la birlikte çalışan Döner Plus ortağı İlker Kalma, diğer şubelerinde çalıştırdıkları kurye, garson, kasiyer, bulaşıkçı, muhasebeci ve restoran müdürü gibi çalışanlara Paket Mutfak şubelerinde ihtiyaç duymadıklarını söylüyor. İlker Kalma, Paket Mutfak şubesinde sadece 3 aşçının çalıştığını; aşçıların artık sadece mutfağa gelen adisyona bakıp yemeklerini pişirdiklerini ve kalan her şeyi Paket Mutfak'ın hallettiğini de sözlerine ekliyor.
2021 sonuna kadar İstanbul'da 5 lokasyon ve 50 adet restoran
Paket Mutfak, 2021 sonuna kadar İstanbul genelinde 5 lokasyon ile en az 50 adet restoran daha açmayı hedefliyor. Uzun dönemde ise tüm Türkiye’ye ve yurt dışına yayılarak büyüme hedefi bulunuyor.
Döner Plus, Akali ve Untwoin markalarıyla Ataşehir şubesi faaliyetine başlayan Paket Mutfak’ta, kısa süre içerisinde Chopt ve 400 Derece Pizza gibi markaların mutfakları da operasyonlarına başlayacak. Paket Mutfak, 2020 yılı içerisinde Avrupa Yakası’nda faaliyetlerini başlatmayı; 2021 senesi sonuna kadar ise Maslak, Kadıköy, Bostancı ve Etiler şubelerini açmayı hedefliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap