Dijitalleşen düğün sektörünün pandemi dönemi ve sonrası

Düğün sezonu bu yıl pandemiden ötürü geç açıldı. Birçok çift düğünlerini iptal etmek yerine, ertelemeyi tercih etti.

Düğünler, pandemi nedeniyle durdurulan ilk etkinliklerden biri oldu. Düğünleri yasaklanmasıyla  hem firmalar hem de çiftler tarafında bir belirsizlik yaşansa da çiftler, düğünleri iptal etmek yerine ertelemeyi tercih etti.  

Ağustos ayı yoğun geçecek

"Pandemi döneminde biraz önünü görmek isteyen çiftler düğünlerini Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına almışlardı" diyen Dugun.com'un kurucusu Emek Kırbıyık, bu nedenle Ağustos ayının daha da yoğun geçmesini bekliyor. Kırbıyık, Türkiye'de her yıl yaklaşık 550-600 bin çift evlendiğini ve düğün sektörünün 120 milyar liralık hacme ulaştığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "1 Temmuz itibariyle düğünlerin yeniden yapılacağını duyurduğu günden beri, Dugun.com oldukça yoğun zamanlar geçiriyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bu ay trafik rekorları kırıyoruz, her gün binlerce çifti Dugun.com üzerinden beğendikleri ve fiyat teklifi almak istedikleri firmalara yönlendiriyoruz."

"Aylar öncesinden firmalarımızın yaz ve sonbahar rezervasyonlarının dolduğunu gördük. Pandemi döneminde biraz önünü görmek isteyen çiftler düğünlerini Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına almışlardı" diyen Kırbıyık, bu nedenle Ağustos ayının daha da yoğun geçmesini bekliyor.

Kahvaltı saatinde düğün

Normal şartlarda düğünlerin 3’te 2’si yaz aylarında gerçekleşiyordu. Ancak bu yıl pandemiden dolayı düğün sezonu geç açıldı. İlkbahar ve haziran düğünlerinin ertelenmesiyle birlikte, düğünler sonbahar ve kış aylarına kayacak. Hatta önceden düğün mekanlarında hafta sonu bir günde en fazla 2 düğün yapıldığını söyleyen Kırbıyk, artık bu sayının dörde çıktığını kaydediyor ve ekliyor: "Kahvaltı saati ile düğünlere başlanıyor, öğle, ikindi ve akşam olmak üzere gün 4’e bölünerek, düğünler yapılıyor."

Sektördeki firmalar dijitalleşti

Firmalar açısından dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu pandemi döneminde çok net anladıklarını belirten Kırbıyık, "Bugünün tüketicisi artık her şeyi evinden ya da ofisinden çıkmadan mobil cihazlarıyla halletmek istiyor. Aynı dönüşüm elbette düğün sektöründe de yaşanıyor. Çiftlerimiz de mümkün olduğunca evlerinden çıkmadan düğünlerini planlama eğiliminde. Biz de bu nedenle düğün sektöründeki firmaları dijitalleştiriyoruz" diye konuşuyor.

Dügün.com ne yapıyor?

Normalde düğün mekanı arayan bir çiftin nerede evleneceğine karar verebilmesi için en az 7-8 mekan gezmesi, mekanın sunduğu hizmetleri tek tek sorup öğrenmesi, fiyat araştırması yapması gerekiyor. Oysaki çiftler, bu platform aracılığıyla, istenen lokasyon, fiyat aralığı ve özelliklerdeki yüzlerce seçenek arasından yaklaşık 10 tanesini yakın incelemeye alıyor. Bu firmaların fotoğraf ve videolarına bakıp, hakkında yapılmış yorumları okuduktan sonra firmaları elemeye başlıyor. Firma sayısını 5’e düşürüyor ve fiyat teklifleri alıyor. Aldığı teklifler sonucu bütçesine ve zevkine uygun olan 2-3 mekanı gidip yerinde görüyor. 

Düğün yapma şekli değişti

Düğünlerin yapılış şekli de değiştiğini ve düğünlerde alınması gereken önlemler olduğunu söyleyen Kırbıyık sözlerine şöyle devam ediyor:

Biliyorsunuz düğüne katılan herkesin maske takması zorunlu. Davetliler gelin ve damadı yakın temas olmadan kutluyor, takısını çifte takmak yerine bir kutuya atıyor, sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde bir oturma düzeni sağlanıyor. Risk grubunda bulunan ileri yaştaki davetlilerin düğünlere pek katılmadığını gözlüyoruz, zaten olması gereken de bu. Bu nedenle davetli sayılarında az da olsa bir azalma var diyebiliriz.

Özellikle yaz aylarındaki düğünlerde kır düğünü, havuz başı, tekne gibi açık havada gerçekleşen düğünlere taleplerin yoğun şekilde arttığını gördük. Sonbahar ve kış düğünleri yine hijyen önlemlerinin alındığı beş yıldızlı otel, düğün salonları ve kış bahçelerinde yapılmaya devam edilecek.

Gelecek sezondan umutlu

Kırbıyık, bu yıl tüm dünya olarak pandemiyi yoğun bir şekilde yaşadı ve etkilerini her alanda gördüğünü belirtiyor. Önümüzdeki aylarda aşı ve koruyucu ilaçların bulunmasıyla ve artık bu hastalık ile mücadele etmeyi daha iyi öğrenildiği için, salgının etkilerini daha az yaşanacağına inanıyor. Girişimci, önümüzdeki sezon için düğün sektörü adına çok umutlu.

Arabistan'da düğünlerin 3'te 1'ine aracılık ediyor

2007 yılında kurulan Düğün.com, her yıl evlenen 550 bin çiftten, 400 bini kullanıyor. Bugün 100 kişinin üzerinde ekibi ile çiftlere ve firmalara hizmet veriyor. Zafaf.net yatırımı ile de 2015 yılında MENA’ya (Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi) açıldı. Suudi Arabistan’daki düğünlerin 3’te 1’i Zafaf.net üzerinden gerçekleşiyor. Düğün.com, yurt içi ve yurt dışı yatırımlarını önümüzdeki yıllarda daha da artırarak, Türkiye’nin en büyük 5 dijital şirketinden biri olmayı hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.