Tarım ve Orman Bakanlığı, dijitalleşme çalışmalarını tek bir çatı altında toplayan E-Tarım platformunu tanıttı

Tarım ve Orman Bakanlığı, online bir toplantı ile tarımda dijital dönüşüm hamlesini ve E-Tarım platformunu tanıttı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, dijitalleşme çalışmalarını tek bir çatı altında toplayan E-Tarım platformunu tanıttı

Tarım ve Orman Bakanlığı, bugün YouTube üzerinden düzenlediği online lansman ile tarımda dijital dönüşüm hamlesini ve E-Tarım platformunu tanıttı. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de önemli açıklamalar yaptığı toplantıda, dijitalleşmenin önemli vurgulandı.

Bekir Pakdemirli'nin paylaştığı verilere göre ülkemizde 2,7 milyon kayıtı çiftçi bulunuyor. 2018 yılında E-Devlet entegrasyonunu sağlayan bakanlık şu an için E-devlet sisteminde en fazla hizmet sunan bakanlıkların başında yer alıyor. Bakanlık, E-Devlet'te 77 entegre hizmet sunuyor.

Son iki yıldır uydu teknolojilerini de yoğun bir şekilde kullanan bakanlık, uydu teknolojisi ile tarım alanlarının durumlarını kontrol edebiliyor. Gerçekleşen toplantıda  E-Çiftçi portalı, Tarım Arazileri Yönetim portalı ve Pancar Kayıt sistemi ile ilgili detaylar da paylaşıldı.

Toplantı ile tanıtılan yeniliklerden bir diğeri ise Dijital Tarım Portalı (DİTAP) oldu. Dijital Tarım Portalında dijital ortamda sözleşmeleri üretim altyapısı sağlanacak. Tarım Orman Akademisinde dijital eğitimler de veren bakanlık dijital kütüphanesinden 20 bine yakın kitaba sahip.

Yetiştiricilerin il/ilçe müdürlüklerine gelmeden hayvanlarına ait kayıtları takip edebilmelerine olanak sağlayan TÜRKVET mobil uygulaması ise paylaşılan bilgilere göre 4 Temmuz 2020 tarihinde kullanıma sunuldu. Bakanlık, orman yangınları ile mücadele konusunda dijital sistemlerden de faydalanıyor. İHA'lar ilk kez askeri operasyonların haricinde orman yangınları için kullanılmaya başlandı.

Tarımda tüm dijitalleşme çalışmaları tek bir çatı altında: E-tarım

Tüm bu dijitalleşme çabalarını tek bir platformda toplayacak bir sistem olarak geliştirilen E-Tarım platformu ise gerçekleşen toplantı ile birlikte tanıtıldı. Çiftçi, işletme, vatandaş ve firmaların işlemlerini tek bir online çatı altında toplayacak olan E-Tarım platformu, hem Android hem de iOS platformlarında mevcut olacak. Mobil uygulamaların yanı sıra web üzerinden platforma erişebileceğinizi de ekleyelim.

E-Tarım portalında toplamda 188 hizmet sunulacak. Bu hizmetlerin 138'i çiftçiler için sunulurken 50'si ise vatandaş ve firmalar için sunulacak. E-Tarım portalında sunulan hizmetler arasında Çiftçi Kayıt Sistemi ön başvuru ve durumu, 26 hayvancılık hizmeti, 14 destek ve başvuru hizmeti, 10 tarım hizmeti, 82 genel başvuru hizmeti ve 2 Alo gıda 174 hizmeti bulunuyor.

E-Tarım portalarının temel amacı ise çiftçilerin il/ilçe müdürlüklerine gitmeden işlem yapmalarını sağlayarak hem zamandan hem de paradan tasarruf etmelerine olanak tanımak. Son olarak bakanlığın devam eden dijital çalışmaları arasında hayvan takip platformu, üretim planlaması, elektrikli traktör ve tarım bilgi sistemlerinin modernizasyonu gibi çalışmalar da bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.