Bir süredir, Facebook'la birlikte finansal servisler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri herkesin erişimine açmak için Fintech Talks serisi ile karşınızdayız. Geçtiğimiz üç hafta boyunca her perşembe günü Fintech Talks kapsamında, fintech sektörü odağında kayda değer gelişmeleri sizlerle paylaştık. Bu haftaki oturumumuzda ise fintech sektöründe değişime öncülük eden uygulamalara detaylı bir bakış attık.
Fintech Talks'un "Fintech'te Değişime Öncülük Edenler" adlı dördüncü oturumu, bir önceki oturumlarda da olduğu gibi Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde; Facebook'ta EMEA Financial Services Vertical Marketing Lead görevindeki Mollie Pearse'ın ve Plum Fintech'te Paid Marketing Lead görevindeki Kévin Debien'in katılımlarıyla gerçekleşti.
Fintech Talks - Fintech'te Değişime Öncülük EdenlerFintech Talks'un "Fintech'te Değişime Öncülük Edenler" adlı dördüncü oturumu, Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde; Facebook'tan Mollie Pearse ve Plum Fintech'ten Kévin Debien'in katılımlarıyla gerçekleşiyor.
Gepostet von Webrazzi am Donnerstag, 16. Juli 2020
Yapay zekayı odağına alan fintech girişimi: Plum Fintech
Kévin Debien, konuşmasına Plum Fintech'ten bahsederek başladı. Plum Fintech, yapay zeka destekli bir fintech uygulaması. Lansmanı yaklaşık 2,5 yıl önce yapılan, Alex Michael ve Victor Trokoudes tarafından hayata geçirilen Plum Fintech ile banka işlemlerini analiz ederek tasarruf edebilmek ve her ay düzenli olarak para biriktirebilmek mümkün. Ayrıca Plum ile yatırım hesabı açıp spesifik konu başlıkları altında yatırımlar da yapabiliyorsunuz.
Harcama alışkanlıklarını öğrenip tasarruf edebilmek mümkün
Plum, kendi orijinal chatbot'u için Facebook Messenger'dan faydalanıyor. Buna göre chatbot banka hesabınıza bağlanıyor; Plum yapay zeka ile harcama alışkanlıklarınızı öğreniyor ve birkaç günde bir Plum tasarruf hesabınıza otomatik olarak küçük miktarlarda para yatırmasını sağlıyor. Plum Fintech, şu anda sadece Londra'da ve Atina'da faaliyet gösteriyor. Crunchbase verilerine göre Plum Fintech'in bugüne kadar aldığı yatırım miktarı ise 10 milyon dolardan daha fazla. Girişim son yatırımını ise geçtiğimiz kasım ayında aldı.
Facebook ve Instagram, kullanıcının dikkatini çekmek için önemli mecralar
Debien, Facebook ile Plum Fintech arasındaki ilişkiyi anlatırken, Facebook ve Instagram'ın insanların dikkatini çekmek için önemli bir mecra olduğu ifadesini kullanıyor. Facebook, hem fintech'lere hem de diğer girişimlere daha fazla müşteri bulmak, daha doğru ve faydalı teklifler almak için zemin hazırlıyor. Plum da özellikle doğru müşteri hedefleme konusunda Facebook'a fazlasıyla güveniyor. Her ne kadar girişim şu anda iki farklı ülkede faaliyet gösterse de ilerleyen dönemde Fransa, İspanya gibi diğer Avrupa şehirlerinde de hizmet vermeye başlayacak.
Plum Fintech ilerleyen dönemde Türkiye'de faaliyet gösterebilir
Arda Kutsal, Kévin Debien'e Plum Fintech'in Türkiye'de ve diğer Orta Doğu ülkelerinde faaliyet gösterip göstermeyeceğini sorduğu zaman Debien, ilerleyen dönemde böyle bir planları olduğunu; ancak hem ülkelerin teknolojisini hem de regülasyonları göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi. Bankacılığın hassas bir nokta olduğunu belirten Debien, iyi bir servis sağlamak için birçok noktaya dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Facebook, müşteri yolculuğu boyunca müşterilerinin yanında
Mollie Pearse, Facebook'un fintech uygulamalarına sağladığı faydalardan bahsetti. Aslında Facebook, müşterilerine tüm müşteri yolculuğunda yardımcı oluyor. Plum da özellikle Messenger odağında Facebook ile iş birliği içerisinde. Fintech'ler kullanıcılar için uçtan uca bir çözüm sunuyor ve gerçekten dijital bir deneyim elde etmek için fintech'ler oldukça önemli bir noktada yer alıyor. Facebook, bu çözümü fintech'lere sunarken Messenger sayesinde mevcut bir servisi dijitalleştirmelerini sağlıyor. Bankaların ve fintech'lerin çağrı merkezleri konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Pearse, bu çözümü dijitalleştirmenin rekabette fayda sağlayacağının altını çiziyor.
Facebook ile hedeflenen kitleye ulaşmak daha kolay
Facebook ile fintech şirketleri ihtiyacın ne olduğunu ön planda tutabiliyorlar ve gelecek planlarını bu ihtiyaçlara göre şekillendirebiliyorlar. Facebook'un geniş kullanıcı kitlesi, girişimlerin müşteri ağını genişletmesine ve bundan ziyade "en doğru" müşteriyi bulabilmesine olanak sağlıyor. Facebook bunu yaparken markayı, markanın ihtiyaçlarını, markanın kimlere hitap ettiğini ön planda tutuyor ve kendi müşteri ilişkilerini de buna göre şekillendiriyor. Kısacası Facebook, oldukça kişiselleştirilmiş bir hizmet sunarak işletmenin ya da girişimin karlılığını misyon ediniyor.
Covid-19, online bankacılığa olan talebi artırdı
Pearse, tüm dünyanın evde kalmak zorunda olduğu Covid-19 döneminde online bankacılığa olan talebin arttığını söylüyor. Bu noktada kendi deyimiyle "açlığı" olan kullanıcılar olduğundan bahseden Pearse, müşteri ihtiyacının ön planda tutulması gerektiğinden bahsediyor. Özellikle 18-24 yaş arası kesimin fintech uygulamalarına ciddi anlamda talep gösterdiğini belirten Pearse, fintech konusunda eğitim verilmesi gerektiğini; böylelikle hedef kitleye ulaşmanın daha kolay olacağını ve müşterilerin daha uzun soluklu olacağını söylüyor.
Yeni fırsatlara her zaman açık olmak gerekiyor
Debien, yeni fırsatlara her daim açık olmak gerektiğini vurguluyor. O da tıpkı Pearse'ın dediği gibi müşterileri ön planda tutmanın gerekliliğinden bahsediyor. Ayrıca Plum Fintech'in Facebook reklamlarından fazlasıyla faydalandığını söyleyen Debien, fintech'lerin ve diğer girişimcilerin başarılı olabilmesi için yaratıcılığın oldukça önemli bir faktör olduğunu belirtiyor.
Başarılı olmak için müşteriye mesajı nasıl ilettiğiniz önemli
Hemen hemen tüm oluşumların DNA'sında finansın saklı olduğunu belirten Mollie Pearse, başarılı olmak için kullanıcıya mesajı nasıl ilettiğinin önemli olduğunu söylüyor. Bu noktada müşterisini en iyi tanıyanların bile aslında her zaman yeni şeyler öğrendiğinin altını çiziyor. Facebook, bünyesindeki çeşitlilikten dolayı müşteri profili oluşturma konusunda fintech'lere yardımcı oluyor.
Geleneksel bankacılık yerini fintech'lere bırakıyor
Son olarak Mollie Pearse, fintech'lerin yavaş yavaş geleneksel bankacılığın önüne geçtiğini söylüyor. Daha önce uzun yıllar HSBC'de çalışan Pearse, fintech'ler ve geleneksel bankalar arasındaki sınırın artık daha keskin bir şekilde çizildiğini belirtiyor. Pearse ayrıca, Türkiye'de fintech alanında bankaların oldukça inovatif olduğunu ve yeniliklere ayak uydurmak konusunda başarılı olduklarının da altını çiziyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap