Bütün sektörlerde olduğu gibi teknoloji dünyasında da varlık gösteren kadınlar da cinsiyetçi söylemlere ve davranışlara maruz kalıyor. "Kadınlardan mühendis olmaz" ya da "teknik" ile "kadın" kelimelerinin yan yana aynı cümle içinde geçemeyeceğini düşünenlere inat, onlar tam bu işin ortasında yer alıyor. Tıpkı Kolay İK'nın ilk satır kodunu yazan, aynı zamanda şirketin kurucu ortaklardan biri olan Gizem Sevinç gibi...
Start-up Kitchen ve Yemeksepeti'nin ardından...
Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu girişimci, okuldan mezun olduktan hemen sonra Start-up Kitchen'da yazılımcı olarak çalışmaya başladı. Ardından Yemeksepeti'ne geçti. 2015 yılı onun için dönüm noktasıydı. Çünkü eski iş arkadaşı Efecan Erdur ile Kolay İK'nın temellerini attı. Bugün bu satırlara konu olmasının sebebi yukarıda anlatılan başarılı kariyeri değil. Geçen haftalarda attığı tweette anlattığı cinsiyetçi tavır... Aslında Webrazzi olarak biliyoruz ki Gizem Sevinç bu konuda yalnız değil. Bu yüzden amacımız onun hikayesinin görünür kılarak yazılım dünyasında bu konuyla ilgili farkındalık yaratmak...
Gizem Sevinç, 10 ay önce başından geçen olayın detaylarını anlatarak teknoloji dünyasındaki cinsiyetçiliğe dair şöyle konuşuyor:
Sistem Yöneticisi pozisyonu için yani yazılım ekibinin parçası olacak birine ihtiyacımız vardı. Şirketin İnsan Kaynakları departmanı uygun bir aday belirledi. İş görüşmesi için adayı ofise davet ettik. Kendisi ofisimize geldi ve görüşme yapacağımız odaya girdi. Ben de onun arkasından içeri geçtim. Önce bana bakakaldı. Önce garipsedim sonra elimi uzattım. "Merhaba" dedim ve oturmasını rica ettim. Bana önce cevap vermedi. Yani iletişim kuramadı. Ben de rahatsızlandığını düşünüp su ikram ettim. Ardından iş görüşmenin teknik bir mülakat olacağını ve mülakatı yapacak kişinin de erkek olacağını düşündüğünü söyledi. Ben de birkaç dakika afalladıktan sonra görüşmeyi benimle devam edeceğini belirttim. İsterse o an iş görüşmesini sonlandırabileceğini söyledim. O da devam etmek istediğin belirtti.
Açıkçası bir an ne yapacağımı bilemedim. Çünkü daha önce böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Başlangıçta ortam gerildiği için sorularımı geçiştirdi. Bu noktadan sonra onunla görüşmeyi kısa kestim.
"Bu tavrı takınmaya devam ederse asla istediği noktaya gelemeyecek"
Gizem Sevinç başına gelen bu olaydan sonra o kişinin kendisi adına üzülmüş. Çünkü bu davranış şeklinin bundan sonraki gideceği iş görüşmelerinde ona olumsuz yansıyacağını ve sektörde istediği yere gelemeyeceğine inanıyor. Bu yüzden o kişiye karşı içinde 'acıma' duygusu oluştuğunu da sözlerine ekliyor.
Kadınlardan mühendis olur!
Ona göre "Kadınlardan mühendis olmaz" düşüncesi mühendislik fakültelerine tepeden inen bir şey değil. Bunun ince ince işlenmiş bir kültür olduğuna inanıyor ve anlatmaya çalıştığı şeyi şöyle açıklıyor: "Lisede fizik dersi laboratuvarında devreyi kuran bir erkek öğrenciyken, ölçüm yapan ise kız öğrenci oluyor. Karşı karşıya kaldığımız zihniyet, bunun bir sonucu..."
Ayrıca girişimci, attığı tweet'ten sonra benzer şeyler yaşayan kadınlardan mesajlar aldığını ve birçoğunun bunun bir mağduriyet olduğunu anlamadıklarını söylediğini anlatıyor. Sözlerine şöyle devam ediyor: "Çünkü bu tip davranış biçimleri o kadar içselleşmiş ki dışarıdan bakıp bunu normal bir şeymiş gibi algılayan kadınlar var. Bununla ilgili farkındalığın artması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü inanıyorum ki özellikle yazılım sektöründe teknoloji üretme anlamında kadınlar önemli bir konumda."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap