Bugün itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik belgeleri düzenleyen 509 no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yılbaşından itibaren fatura gibi belgeler için e-dönüşüm ikinci aşamasına başlandı. Buna göre zorunlu e-Fatura mükellefiyetinde ciro sınırı 5 milyon lira, e-İrsaliye ise 25 milyon liraya çekildi.
Rekabet gücü artacak
Peki, bu zorunluluk ne sağlayacak? Artış gösterecek e-Fatura mükelleflerinin sayısı, Türkiye’nin e-dönüşümü ve bilgilerin dijital platformlara taşınması üzerinde ciddi bir hızlandırıcı etki yaratacak. Özellikle KOBİ’ler açısından defterde veya excelde tutulan tablolarda verilerin kaybolma riski sona erecek. Bilgilerin dijital ortamda arşivlenmesi ile firmaların rekabet gücünü artıracak.
Dijitalleşmenin önemi salgınla çok daha iyi anlaşıldı. Bu durum birçok ekonomik zorluğu beraberinde getirse de, süreci dijital dönüşümünü tamamlamış firmalar daha kolay atlatma eğilimi gösterdi. İş süreçlerini dijitalleştirmiş olan markalar, hızlıca ofislerini evlerine taşıyarak, işlerini aksatmadan müşterilerine kesintisiz hizmet vermeye ve faturalarını kesmeye devam etti.
Neden e-fatura?
Dolayısıyla şirketler açısından en önemli dijital araçlardan biri e-fatura... Bu ön muhasebe programına girme, istediğin yerden müşterine faturanı gönderme, ulaşıp ulaşmadığını yine online olarak takip edebilme imkanı sağlıyor. Kağıt fatura koçanını saklama, basma, fiziki olarak gönderme ve arşivleme gibi eski düzenin getirdiği tüm maliyetler yok oluyor. Aynı zamanda, faturaların teslim edilmesi, müşterinin yollanan faturaları görüp ödeme planına alması gibi işlemler için fiziksel bir mekâna bağımlılık da ortadan kalkıyor. Fatura müşteriye online olarak ulaşıyor. Bu sayede hem tahsilat süreci hızlanıyor hem de geleneksel operasyonlardan ve zamandan tasarruf edilerek maliyet avantajı sağlanıyor, verimlilik artıyor.
Paraşüt'e yoğun talep var
Yedi yıldır küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal operasyonlarını daha verimli yönetebilmesini destekleyen Paraşüt, Ocak ayından itibaren geçerli olan yasal zorunlulukla birlikte, e-faturaya geçiş için şirketlerden çok yoğun talep alıyor. Hatta Ocak ayından bu yana 10 bine yakın yeni abone girişi gerçekleştirdi. Sunduğu ‘Anahtar Teslim e-Fatura’ hizmeti ile KOBİ’lerin e-fatura başvuru işlemlerini onlar adına birebir yönetiyor. Böylece KOBİ’ler yerlerinden kalkmadan e-fatura kullanıcısı oluyor ve dijital dünyaya daha hızlı giriş yapıyor. Şirket,bugün itibarıyla başlayan bu yeni süreçte de, daha fazla KOBİ’yi e-faturanın avantajları ile tanıştırmak ve müşterilerle birlikte büyümeye devam etmek istiyor. Şirket, bu amaçla KOBİ’lere e-Faturaya geçişte destek olmak için yeni bir uygulama başlattı. Dün başlayan ve 3 Temmuz’a kadar devam ede bu uygulama kapsamında, destek ekibi saat 20:00’ye kadar hizmet ve KOBİ’lere yardımcı olmaya devam edecek.
Paraşüt'ün CEO'su Sean X Yu, bunun şirketlere kullanım esnekliği sağladığını söylüyor ve bunu şöyle açıklıyor:
Normalde KOBİ’ler elektronik fatura sistemine geçmeden de e-arşiv portalı üzerinden bu faturalarını oluşturabiliyor. Ancak e-arşiv faturalarını resmileştirdikten sonra müşterilerine e-posta ile gönderme, yeniden düzenleme ya da iptal etme gibi işlemleri portaldan gerçekleştiremiyorlar. Paraşüt ile e-Fatura sistemine geçiş yapan abonelerimiz, e-arşiv faturalarını kolayca oluşturup müşterileri ile paylaşabiliyor.
İhtiyaç duydukları durumlarda e-arşiv faturalarını iptal edip yeniden düzenleyebiliyorlar. Portal üzerinde en fazla 500 e-arşiv düzenlenebilir ve faturalar 6 ay boyunca arşivlenebilirken, biz kullanıcılarımızın sınırsız sayıda e-arşiv düzenlemesine ve faturalarını 10 yıl boyunca elektronik ortamda ücretsiz olarak arşivlemesine imkân tanıyoruz.
40 binden fazla müşteri, yüzde 20'lik pazar payı...
eLogo, 40 binden fazla müşteri ve yaklaşık yüzde 20 pazar payına sahip. Şirketin Genel Müdürü Başak Kural, "eLogo olarak üst üste iki yıl Türkiye’nin en büyük özel entegratörü ödülünü aldık, şirket olarak hedefimiz her zaman en iyi deneyimi sunmak ve pazar liderliğimizi arttırarak bu başarıyı sürdürmek. Bu sebeple entegre olduğumuz yazılım sayısı her geçen gün büyümekte, müşterilerin hayatlarını kolaylaştıracak kasa, kafe, restoran, e-ticaret yazılımlarına entegre olarak onlara mevcut sistemleri üzerinden faturalarını oluşturma kolaylığı sunuyoruz" diye konuşuyor.
Pazarda bugün itibarıyla sisteme kayıtlı yaklaşık 263 bin e-Fatura ve yine yaklaşık 245 bin e-arşiv kullanıcısı var. Şirket, yeni mükelleflik şartlarıyla birlikte e-Fatura mükellef sayısının 300 bine, e-irsaliye mükellef sayısının da 100 bine yaklaşmasını öngörüyor. Bu da geçen yıla göre 100 binden fazla yeni katılım anlamına geliyor. Şirket, müşterilerine rahat bir geçiş süreci yaşatmak için ayrı bir aktivasyon destek ekibi kurdu. Bu sayede müşterilerinin mali mühür başvurularından ilk fatura kesmesine kadar tüm adımlarında uzaktan bağlanarak birlikte hareket ediyor. Başak Kural şöyle devam ediyor:
Dolayısıyla biz de bu değişikliklere uyum sağlamak ve müşterilerimize çözümler geliştirmek üzere alt yapılarımızı hazırlıyoruz. Bir yandan çok ciddi transferler olurken bir yandan da ilk defa sisteme giren yoğun bir müşteri kitlesi bulunuyor. Özellikle yeni gelenlere süreçleri öğretmek ayrıca bir mesai gerektiriyor
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap