Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin statüsüne dair 2678 numaralı Cumhurbaşkanı kararı yürürlüğe girdi. Resmi gazetede yayınlanan karara göre, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin organları, görev ve yetkileri ile çalışma ilke, usul ve esasları belirlendi.
Bu birlikle ilgili çalışmalar bir süredir devam ediyordu ve 2019 yılının sonlarında da TBMM'de zaten görüşülmüştü. Ödeme kuruluşlarıyla ilgili yetkilerin BDDK'dan TCMB'ye devriyle ilgili 10 madde onaylanmıştı. Şimdi kararın yasalaşmasıyla birlikte birlik kurulacak ve bu alandaki yetki tamamen TCMB'de olacak.
Birlik, mesleğin gelişmesini sağlamak için çalışacak. Bunun yanında üyeleri arasında haksız rekabeti önelemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, üyelerin reklamlarında uyacakları esas ve şartları belirlemek, üyeler arasında ortak projeler üretilmesini sağlamak gibi önemli görevleri de bulunacak.
Birliğin merkezi İstanbul'da olacak ve teşkilatını kısa süre içerisinde kuracak. Bundan böyle Türkiye'de faaliyet gösterecek ödeme ve elektronik para kuruluşları, faaliyet izinlerini almalarının ardından bir ay içinde birliğe üye olmak için başvuru yapmakla yükümlü olacak.
Yeni kararla ilgili olarak sektörün önde gelen isimlerinden görüşler de aldık.
Ödeal CEO'su Fevzi Güngör, yeni kararla ilgili şunları söyledi:
Sektörün önünü açacak bir karar bu. Öncelikle sektördeki tüm kuruluşların bir zeminde buluşması çok önemli. TCMB'nin genel yaklaşımı sektörel düzenlemeleri sektör ile birlikte yapacak olmasından dolayı da bir mihenk taşı sektör için. Son olarak sektörün kendi kendini düzenlemesi için kanuni dayanağı olan bir mecra olması da gerekliydi. Bu boşluğu doldurması da çok yerinde.
Mobilexpress'in CEO'su ve ÖDED'in kurucu üyelerinden Emre Güzer ise şöyle konuştu:
9 yıl önce hayalini kurduğumuz ve üzerinde çalışmaya başladığımız her şey bu yıl hayatımıza giriyor. 6493 sayılı kanunun, birkaç yıldır özellikle açık bankacılık ve PSD2 anlamında ciddi çalışmalar yürüten TCMB'na devrini müteakip Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin de ayağa kaldırılması beraberinde köklü değişiklikler getirecek. Öncelikle aracıların tek tek ortadan kalktığı bir dünyada mevcut regülasyonların yetersizliği yüzünden sadece aracı, komisyoncu gibi davranabilen ödeme kuruluşlarından öte bir şey inşa edemedik. Geriye dönüp baktığımda bu anlamda kaçırdığımız birçok fırsat olduğunu görüyor olsam da tüm bu fırsatlar artık bizleri ve bizlerin dokunduğu herkesi bekliyor.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin hali hazırda faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği’nin altına alınmaması bu konuda bizlere olan güvenin de temsili. Bankacılık dışı finansal teknoloji girişimlerinin önü hiç olmadığı kadar açık artık. Konuyla ilgili emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Canpolat Legal'den Yaşar K. Canpolat ise yeni kararı şöyle değerlendirdi:
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği nezdinde, üyeler ile tüketiciler arasındaki ihtilafların çözüme kavuşması için kurulacak Hakem Heyeti sayesinde tüketiciler nezdindeki problemler hızlı ve tutarlı bir şekilde çözülecek ve tüketici güveni sağlanacaktır. Heyet kararları aynı zamanda uygulama birliği sağlayacak olması nedeniyle fintechler için de öngörülebilirlik ve uyum maliyeti avantajı yaratacaktır. Birliğin aynı zamanda üyelerine uyarı, kınama ve 10 bin TL’ye kadar idari para cezası verme yetkisi var.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin kurulması şüphesiz sektördeki tüm paydaşlar için olumlu bir gelişme olacak. Alınan kararın tüm paydaşlarca olumlu karşılanması, Türkiye'deki mevcut fintech girişimleri ve ortaya çıkacak yeni girişimler için de önemli bir zemin sağlamış olacak.
Konuyla ilgili gelişmeler oldukça ve birlik ile ilgili detaylar geldiğinde sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Aldığımız duyumlara göre Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin ilk Yönetim Kurulu toplantısının önümüzdeki aylarda düzenlenmesi bekleniyor.
Resmi Gazete’de Bugün
📌Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kuruluyor.
📌440’dan fazla ürüne %2 ilâ 20 arasında ek gümrük vergisi konuldu.
📌Yatırımlara proje bazlı destek verilmesi ile acele kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararları yayımlandı. pic.twitter.com/oqNx0PXTPH— Teknoloji ve Hukuk (@BilisimHukuku_) June 29, 2020
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap