Covid-19 salgını nedeniyle dünya nüfusunun üçte biri corona virüs salgını nedeniyle evine kapandı. Bu da küresel anlamda çalışma, eğitim ve eğlence biçimlerini değiştirdi. Bütün dünya yeni normale adapte olmaya çalışıyor. Bu sebeple, Webrazzi Dijital'i ilk defa online olarak gerçekleştirildi.Canlı yayınlanan ve yaklaşık sekiz saat süren etkinlik, 10 Haziran Çarşamba günü yapıldı. 29 konuşmacı toplamda bin 200 kişi tarafından izlendi. Üç salonda gerçekleştirilen organizasyonda, ekstra olarak sekiz farklı workshop düzenlendi.
San Francisco'dan Dublin'e Barcelona'ya birbirinden değerli isimler
Yapay zeka, influencer marketing, post corona dünyasında yaratıcılık, mikro deneyim odaklı dijital dönüşüm gibi konu başlıklarının yer aldığı konferansa Zoom'un uluslararası operasyonlarının başındaki isim Abe Smith, Gemius Türkiye Ülke Müdürü İdil Kesten, TED konuşmalarıyla tanınan yazar ve psikolog Guy Winch, Hepsiburada CMO'su Yüce Zerey, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran gibi isimler katıldı.
Covid-19 farkındalık yarattı
Webrazzi Dijital 2020 Arda Kutsal'ın açılış konuşmasının ardından Hakan Aran'ın "Dijitalleşme, Covid 19 ve Ötesi" başlıklı sunumuyla başladı. Aran, salgının farklı şeyleri ne kadar kolay yapabileceğimizi bizlere gösterdiğini belirtti. Dijitalleşmenin anlatıldığı konferanslarda bile bugün yapılan dijitalleşmenin yapılmadığını da sözlerine ekledi. Covid-19'un insanlara işin doğrusunu ve özünü gösterdiğini de aktardı. Dijitalleşmeyi yorumlarken İş Bankası'nın çalışanlarının şirket dışından da sisteme ulaşabilmeleri için bir sistem kurguladıklarını belirten Hakan Aran, yaşanan pandemi ile birlikte çalışanlarının cep telefonu, tablet veya bilgisayarları ile evlerinden sisteme bağlanabildiğini sözlerine ekledi.
İnsanların daha çok tükettiği bir dönemdi
Ardından 4129 Grey CEO'su Alemşah Öztürk "Post Corona Dünyasında Yaratıcılık" başlıklı sunumu aktardı. Konuşmasında yeni normal döneminde pazarlama ekiplerinin nelere dikkat etmesi gerektiğini aktaran Öztürk, bu noktada Covid-19 salgını döneminde değişen tüketici davranışlarına dikkat çekti. Öztürk sözlerine şöyle devam etti:
Salgınla birlikte insanların daha çok tükettiği bir döneme girdik. Dijital dönüşümün hızlandı. İnsanların bu dönemde "kendilerini geliştirmek ve iş yapabilmek için ya da sıkıntıdan yeni şeyler keşfetti. İnsanların alışkanlık geliştirmesinde genellikle 21 gün ile 66 gün arasında aynı davranışları tekrar etmesinin etkili... Biz karantinanın 85'inci günündeyiz.
Tüketicilerin yüzde 30'u yeni markalara yöneldi
McKinsey & Company'nin Yardımcı Ortağı Togay Özen ise yeni normal döneminde tüketicinin davranışlarını, tüketicilerin önümüzdeki dönemde neyi, nasıl farklı yapacağına dair detayları ve şirketlerin bu dönemde neler yapması gerektiği ile ilgili bilgileri paylaştı. Özen, sağlık ve hijyene daha fazla önem verildiğini, yeni markaların tercihinde artış olduğunu belirtiyor. Ayrıca dışarıdan almaya alıştığımız ürünlerin ve hizmetlerin eve geri dönüşü olduğundan bahsediyor. Özellikle market alışverişlerinde dijital artış olduğunu, bu dönemde market alışverişlerini ilk kez İnternet'ten yapanların sayısında ve video konferans uygulamalarında ciddi bir yükselme olduğunu belirtiyor. Konuşmasında ilginç bir noktaya dikkat çeken Togay Özen, tüketicilerin yüzde 30'unun bu dönemde yeni marka denediğini kaydediyor.
İnsanların normal algısına dönmesi zaman alacak
Ünlü psikolog Guy Winch ise en çok dikkat çeken konuşmacılardandı. Covid-19 hastalığından nüfusun belli bir kısmının etkileneceğinin altını çizen Winch, "Ama salgından herkes duygusal olarak hasar aldı" diye konuştu. New York University'den Klinik Psikoloji doktorasına sahip Guy Winch, insanlar son aylarda büyük kayıplarla karşı karşıya kaldığı, planlama yeteneğini kaybettiği, karantina sürecinde 'sosyalleşme' ile ilgili sorunlar yaşandığını belirtti. Bu yüzden insanların normal algısına geri dönmesi uzun sürebileceğini öngördü.
İnternette geçirilen süre arttı
Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten ise "Covid-19 Dönemi'nde İçerik Tüketimi ve Dijital Reklamlar" konulu konuşmasında pandeminin yarattığı yeni kullanıcılar ve erişim rakamlarını açıkladı. Kesten, "4G'ye geçilmesiyle görülen yeni kullanıcılardaki çift haneli büyümenin 2018 ve 2019'da paralel büyümeye dönüştü. Pandemiyle birlikte yeni kullanıcılarda tekrar yükselme gördük. Şubat 2020'de 54.6 olan yeni kullanıcı sayısının Mayıs 2020'de 55.7 milyona ulaştı" dedi. Ayrıca İnternet'te geçirilen sürede de önemli artışlar görüldüğünü, Tüm internet kullanımında 27 saat ile Nisan'da zirveye ulaşılırken, Mayıs ayında bu metrik 26 saatte düştüğünü kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti: "Yine de şubata kıyasla kişi başına geçirilen sürenin yüzde 30luk artış gösterdiğini söylemek mümkün."
Webrazzi Dijital tüm hızıyla devam ediyor. İçgörülerle birlikte birbirinden değerli markalardan öne çıkan grafiklerle etkinlik katılımcıları ile buluşuyor. #dijital20https://t.co/94TLZmwBdy pic.twitter.com/nxqziPUr9P
— Webrazzi (@webrazzi) June 10, 2020
Değer kavramı önem kazandı
Etiya Kurucu Ortağı ve CEO'su Aslan Doğan da "Yapay Zeka Destekli ve Mikro Deneyim Odaklı Dijital Dönüşüm" isimli konuşması ile önemli bilgiler paylaştı. Dijital dönüşümün öneminden bahseden Aslan Doğan, dijital dönüşüm stratejisini şirketleri günümüze nasıl adapte ederiz ve iş sürekliliğini nasıl sağlarız konusunda yapılan stratejiler olarak tanımlıyor. Doğan, "Değer kavramının oldukça önemli. Bu kavramın şirketin müşterileri ve çalışanları ile olan neden varız ve ne anlama geliyoruz gibi soruları cevaplandırıyor" dedi.
Panik anlarda ortak hareket ediliyor
İnternet sitesi trafik ölçümleme ve analiz servisi SimilarWeb'ten Smadar Ludomirski panik zamanlarında insanların ortak hareket ettiğini belirterek hayatımızın her anının etkilendiğini söylüyor. "Veri önemli konular arasına girdi. Her an dijital olarak değiştik, dönüştük. Dünya olarak üç tane farklı endüstri ön plana çıktı. Alışkanlıklarımız salgınla doğru orantılı olarak değişti" diye sözlerini bitiriyor. E-ticaret trafik verilerine bakıldığında farklı ardışık bir büyüme olduğunu. Özellikle ABD'de düzenli ve ivme kazanan bir artışın göze çarptığını belirtiyor. Ludomirski'ye göre bunun nedeni insanların evde olmaktan mutlu olmaya başlaması ve bunun da alışveriş yapma isteğini tetiklemesi.
İçerikler karantina dönemine adapte edildi
"Krizden Influencer Marketing ile Çıkmak" başlıklı oturum ise CreatorStation'dan Cem Özkaynak tarafından yönetildi. 7'den 70'e herkesin tanıdığı Orkun Işıtmak ve Merve Özkaynak katıldı. Orkun Işıtmak, COVİD-19 öncesinde çok prodüksiyonlu videolar yaptıklarını hatırlatarak "içeriklerimizi karantina dönemine göre adapte ettik." dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Evde kalmak detoks gibi geldi. Prodüksiyonlu videolar yerine benzer kalite benzer içerikleri evde üretmek adeta bir meydan okumaydı." Merve Özkaynak ise evde uzun süredir video çekmediğini ve karantina döneminde eski günlerdeki gibi evde video çekmenin, izleyiciler için de olumlu bir etkisi olduğunu söyledi. İzleyicilerin sürekli yüksek prodüksiyonlu içerikler yerine evdeki doğal hayatı görmesinin içeriklere samimiyet kattığını açıkladı. İkisi de bu süreçte insanlara moral vermek ve oları eğlendirmek için tüm süreçte pozitif bir yaklaşım içinde olmaya gayret ettiklerini belirtti.
Organik trafik iki katına çıktı
"Covid-19 ve E-ticarette Yeni Dijital İletişim Dönüşümü Trendi" sunumuyla JivoChat Türkiye Yöneticisi Buğra Çil, sunumuna, 2018 yılında Türkiye pazarına giren JivoChat'in neler yaptığından bahsederek başladı. Şirket, e-ticaretin canlandığı Covid-19 döneminde artan ihtiyaçlardan birinin de canlı destek oluyor. Buğra Çil, "Türkiye'nin müşteri iletişimi yönetiminde ilginç. Çoğu kişinin telefonla yardım almaktan ziyade yazışmayı tercih ediyor" diyen Çil, Covid-19 ile yaşantımız değişti ve hemen hemen her şey dijitale evrilmeye başladığını söylüyor. JivoChat'e olan ilginin de artmasıyla şirketin organik trafiği bu dönemde 2 katına çıktığını anlatıyor.
2020'den sonra yapay zeka pek çok alanda kullanılacak
Konferanstaki bir diğer ilginç konu ise RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer'in "Yapay Zeka ve Dijital Pazarlama" başlıklı konuşmasıydı. Dijital pazarlamada yapay zeka kullanımının nasıl olduğunu anlattı. Konuşmasına deep learning ve Machine Learning arasındaki farkı anlatarak başlayan Tunçer, IBM DeepBlu'nun 96 yılındaki satranç oyununu ve Google DeepMind'ın Go galibiyetini örnek gösterdi. Yapay zeka örnekleri kapsamında Nvidia'nını Drive ürünündeki öğrenme sürecini, Tesla Autopilto'unun kaza ön görülerini paylaştı. Tunçer'e göre doğal afetlerin tahmin edilmesinden insansı robotlara, hastalıkların keşfinden gelişmiş asistanlara kadar pek çok alanda yapay zekadan faydalanılacak.
"Bu süreç, aslında bir fırsat"
"Format C(orona)" sunumuyla Hepsiburada CMO'su Yüce Zerey, son dönemde tüm dünyayı etkisi altına almış corona virüs salgınını odağına aldı. Zerey, bu süreci nasıl deneyimlediklerinden bahsetti. Ona göre bu dönemde herkesin beklentisi var, herkesin aksiyon alma derdi var ve kimsenin çok fazla düşünmeye vakti yok. Bu tip durumlarda kritik ve net bakış açısına sahip olabilmek için en önemli unsur hem makro hem de mikro perspektiften net bir bakışa sahip olabilmek gerekiyor. Bu sürecin herkes için değerli bir fırsat olduğunu ve kişilerin kendilerini formatlayabilmesi için en önemli dönemlerden birini yaşadığını söylüyor. Bu, tıpkı Rönesans döneminde olduğu gibi. Zerey'e göre değişime girdikten sonra geçmişi de göz önünde bulundurmak daha kolay hale geliyor. Çünkü böylelikle kişiler bir konuyu derinlemesine değerlendirebiliyor.
Şeffaflık, dayanışma ve paylaşım...
Moderatörlüğünü FutureBright Research kurucu ortağı Akan Abdula'nın üstlendiği, konuşmacıları arasında ise VMLY&R Group CEO'su Arzu Ünal ve Türkiye İş Bankası Bireysel Bankacılık Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Seçil Ünlüsoy Taşarkan'ın bulunduğu "Bireyler ve Markalar" isimli panelde markalar ve bireyler özelinde önemli bilgiler paylaşıldı. Konuşmada Corona virüs salgını ile birlikte yerel markalara olan ilginin arttığı konusunda birleşildi. Mart ayına oranla yerel markalara olan ilgi Mayıs ayında 4-5 kart artış yaşadı. Abdula'nın paylaştığı bilgilere göre Türkiye'deki insanların yüzde 62'yi işsizliği, Corona virüs salgınından daha büyük bir problem olarak görüyor. Dijitalleşmek isteyenlerin oranı ise yüzde 45'e yükseldi. Mayıs ayı itibariyle geliri önemli oranda etkilenlerin oranının yüzde 42 olduğunu paylaşan Abdula, kentleşme ile birlikte çocuk sayılarının azaldığını fakat yaşama süremizin uzadığını dile getirdi.
Yolculuğu her zaman bireylerden başladığına inandığını dile getiren Seçil Ünlüsoy Taşarkan, "Bireyi anlamanın ve beklentilerine cevap vermenin çok önemli. Corona virüs salgını ile birlikte bireylerin duygu, durum ve davranışlarında büyük değişimler gördük. Bireylerin para ile olan ilişkilerinin değişti" dedi. Corona virüs salgınının 3 ay boyunca bizi test ettiğini dile getiren Arzu Ünal, bildiğimiz yerden test edilmediğimizi de sözlerine ekledi. Corona virüs salgınının öngöremediğimiz ama anlamak zorunda olduğumuz bir dönem olduğunu da paylaşan Ünal, hepimiz için iyi bir test olduğunu ve bu süreçte 3 temel şey öğrenildiğini de paylaştı. Arzu Ünal'a göre bu 3 temel oldu ise şeffaflık, dayanışma ve paylaşım...
21'inci yüzyılın iletişim devrimi
Zoom'un yöneticilerinde Abe Smith etkinliğe Los Angeles'ten katıldı. Video konferans devinin bu dönemde büyümesine dair detayları Webrazzi Dijital katılımcılarıyla paylaştı. Uzaktan çalışma veya eğitim nedeniyle görüntülü konferans sistemlerinin kullanımı dünyada olduğu kadar Türkiye’de de Zoom uygulaması hiç olmadığı kadar öne çıktı. Abe Smith, 21'nci yüzyıl iletişim devriminin merkezinde Zoom'un olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
11 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'un küresel bir salgın olarak ilan etti. Bu dünyayı değiştiren bir şey oldu. Fiziksel olarak bir ofiste bir araya gelme fikri imkansız hale geldi. İnsanlar alternatif yöntemler oluşturmaya başladı. Biz de burada hızlı bir değişim gerçekleştirdik. Bizim açımızdan bunu benimseme güven duygusu ön plana çıktı.
Facebook'un AR/VR vizyonunu Didem Foss anlatırken Post Cookie Era'yı IAB Türkiye yönetim kurulu üyeleri Atakan Demirci, Erhan Acar, Sinem Sandıkçı Gökçen anlattı. Sadece konuşmalar değil aynı zamanda workshoplarla da dolu dolu bir etkinlikti.
Sekiz workshop...
Konuşmaların yanı sıra sekiz workshop gerçekleştirildi. İlki Mosanta kurucusu İlyas Teker ile başladı. "Covid-19 Sonrası E-Ticarette Trafik Getirecek SEO Yöntemleri" isimli Workshop ile Corona virüs salgınının sonrasında gerçekleşecek e-ticaret trafiğine odaklandı. İkincisi yine bir e-ticaret Workshop'uydu. Insider'dan Çağlar İçer, "Yapay Zeka E-Ticaret Pazarlamasını Nasıl Değiştiriyor?" isimli konuyla oldukça dikkat çekti. GroupM'den Aykut Aslantaş'ın "Ajanslar, Girişimler ve Markalar için Dijital Ekosistemindeki Uzaktan Çalışma Araçları" isimli workshop'uyla uzaktan çalışma ile ilgili soruların merak edilen yanıtlarını verdi. NBT'den Dr. Z. Eren Koçyiğit ise "Yeni Dünyada Dijital Zihniyet ve Dijital Beceriler" başlıklı konuyla kariyerde kalabalıktan sıyrılmaya ve işletmeye katma değer sağlamaya yardımcı olacak bu kritik derecede önemli yetenekleri aktardı. Pepsico'dan Didem Namver ise Post-Covid19 dönemi dijitalleşme sürecinde şirketlerde değişim yönetimlerine yakından baktı.
GOOINN kurucusu Yavuz Çingitaş ise Design Thinking metoduna ve bu metod ile krizlere daha dayanıklı şirketlerin nasıl yaratılacağına odaklandı. Çingitaş, katılımcılarımızın Design Thinking metodu ile problemden başlayarak çözüme gidiş adımlarını tecrübe etmelerini sağladı. Sherpa'dan Şüheyda Oğan "Sesli Düşünmenizi İstiyorum: Kullanılabilirlik Testi Nasıl Tasarlanır, Nasıl Uygulanır?" isimli Workshop'u ile kullanılabilirlik testinin tüm detaylarını Webrazzi Dijital 2020 katılımcıları ile paylaştı ve testin nasıl uygulandığını detaylı bir şekilde anlattı. Frizbit'ten Ata Gür reklamsız Full-Funnel Retargeting'in nasıl yapıldığına odaklandı.
Simultane çeviri desteği vardı
Etkinlik boyunca konuşmacı ve katılımcılar için Türkçe ve İngilizce simultane çeviri desteği verildi. Webrazzi Dijital 2020 online olarak gerçekleşse de Networking aracıyla konferansa kayıt olmuş kişiler birbirini sanki aynı ortamdaymış gibi gördü ve iletişim kurdu. Webrazzi bir kez daha İnternet ve iş dünyasını bir araya getirmiş oldu. Konferansa oturdukları sandalyeden bağlanan katılımcılar sosyal medyadan yeni normali ve dijitalin mekan bağımsızlığını yansıtan paylaşımlarda bulundu.
🤟🏼👏🏼👍🏼🖐🏼 pic.twitter.com/XBhgWg7QpL
— Ömer Enis Şen (@omerenis) June 10, 2020
@webrazzi ekibinin ellerine sağlık.Hem islerini yap, Hem notlarini al, hem ekran goruntusu ve slaytlari nefis bir sekilde kaydet, hem networking. Bir de uzerine 1 aylik webrazzi insight uyeligi.Patron cildirdi. Bi ucretsiz kahve ve yemek olayi vardi. Onu da evde hallediyorum. 👍🏽 pic.twitter.com/fa1Sgzmt3j
— Eray Erginay (@erayerginay) June 10, 2020
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap