Webrazzi Dijital 2020 bu sene ilk kez online olarak gerçekleştiriliyor. Birbirinden ilginç konu ve konukların yer aldığı etkinlikte yer alan konuşmacılardan biri de ruhsal krizlere pratik çözümler öneren yaklaşımlarıyla bilinen ve TED konuşmalarıyla ünlü psikolog Guy Winch idi. Winch, Covid-19 sürecinde insan psikolojisinin nasıl değiştiğini anlattı.
En büyük tehdit ruh sağlığı
Evlere kapanan ve hasta olma korkusu kronik strese ve endişeye neden oluyor. Kişisel gelişim kitapları ve TED konuşmaları ile ünlü psikolog Guy Winch göre, şu anda asıl büyük tehdit ruh sağlığı... Covid-19 hastalığından nüfusun belli bir kısmının etkileneceğinin altını çizen Winch, "Ama bu salgından herkes duygusal olarak hasar aldı" diye konuşuyor.
Etkileşim konusunda endişe yaşanıyor
Normalleşme süreci başlarken üç aylık karantina döneminin insanlar üzerine etkisinin nasıl olduğunun cevabını dört başlıkta inceledi. Birinci başlık anksiyete idi. Guy Winch, karantinanın belirli düzeyde insanları psikolojik olarak etkilendiğini ve bu salgının 'bir parmak hareketi' ile bitmeyeceğini söyledi. İnsanların yeni normale alışmakta zorlandıklarını belirterek birçok kişinin iş yerine dönmekten korktuğunu söylüyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: "İnsanlar etkileşim konusunda endişe yaşıyor."
Normal algısına dönmek zaman alacak
New York University'den Klinik Psikoloji doktorasına sahip Guy Winch, ikinci başlığı kayıp ve acı olarak tanımlıyor. Winch, "İnsanlar son aylarda büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı. Planlama yeteneğini kaybetti. Düğünler, kutlamalar,partiler iptal oldu. Karantina sürecinde 'sosyalleşme' ile ilgili sorunlar yaşandı. Çünkü kayıp ve üzüntü duygusu ağır bastı. İnsanların normal algısına geri dönmesi uzun sürebilir" diye konuşuyor.
Bugüne kadar kitapları 26'dan fazla dile çevrilen psikolog ilginç bir bilgi paylaşıyor. Winch, insanların İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa bu kadar kopukluk ve yalnızlık hissi yaşadığını söylüyor. Duygusal stresin aslında hayattaki her alanı işgal ettiğini belirtiyor. Bu yüzden insanların sosyalleşme yeteneklerinden yoksun kaldıkları için büyük hatalar yapmaya açık olduğunu kaydediyor.
İnsanlar yorgun ve endişeli
Psikolog sunumunun üçüncü başlığını ise 'yalnızlık' hissine ayırıyor. Başkalarıyla birlikte yaşayan insanların yüzde 60'nın kendini yalnız hissettiğini kaydeden Guy Winch, bunun hayatımızda büyük etkisi olduğunu söylüyor. Yalnızlık hissinin insan vücuduna yarattığı etkiyi '15 sigara içmek' gibi diye tanımlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "İnsanlar sosyal hayvanlar... Bu süreçte özellikle fiziksel temastan yoksun kaldık. Bu bizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiledi. İnsanlar karantina sonrasında yorgun ve endişeli."
Duygusal İlk Yardım (Emotional First Aid), Şikayet Terapisi (The Squeaky Wheel) gibi kitaplarıyla dünya çapında tanınan Winch'in son başlığı ise ilişkiler idi. Guy Winch, çiftlerin 7/24 birlikte olduğunu, bunun da çiftler üzerindeki baskıyı artırdığını söylüyor. Winch sözlerine şöyle bitiriyor: "Yalnızlık ve anksiyete duygusu tahamülü azaltıyor."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap