Apple ve Google'ın devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için kullanıcı gizliliğini ve güvenliği işin merkezine alan bir COVID-19 izleme sistemi geliştirmek için iş birliğine gittiklerini ve bu sistemin nasıl çalıştığını daha önce sizlere aktarmıştık.
Nisan ayının son günlerinde ise Apple ve Google iş birliği ile geliştirilen COVID-19 izleme sistemi API'yı geliştiricilerin kullanıma sunulmuştu. Bugün karşımıza çıkan bilgilere göre ise söz konusu COVID-19 izleme sistemi API'yı kamusal sağlık kuruluşlarının kullanımına sunuldu.
Apple ve Google işletim sistemi güncellemeleri ile söz konusu izleme sisteminin API'yına destek vermeye başladı. Kısacası kamusal sağlık kuruluşları tarafından geliştirilen uygulamaları hem iOS hem de Android platformları için yakın zamanda görmemiz sürpriz olmayacaktır.
Apple ve Google tarafından paylaşılan bilgilere göre söz konusu API, şu an için 5 kıtadan 22 ülke için kullanıma sunuldu. COVID-19 izleme API'ının önümüzdeki haftalarda ise daha çok ülke ve lokasyon için kullanıma sunulacağını da ekleyelim.
Apple ve Google iş birliği ile geliştirilen COVID-19 izleme API için Centers for Disease Control and Prevention ve Association of Public Health Laboratories gibi önemli sağlık kuruluşlarından danışmanlık alındığını da belirtelim. Bluetooth tabanlı bir teknoloji kullanan COVID-19 izleme aracı oldukça basit bir çalışma mantığına sahip.
İzleme aracı sayesinde akıllı telefonunuz yakınında yer alan diğer akıllı telefonları anonim bir kod ile kayıt altına alacak. Akıllı telefonun yakınında yer alan diğer telefonlar ise bu kodu hatırlayacak ve hem gönderdikleri hem aldıkları anonim kodları kaydedecekler.
Test sonucu pozitif gelen bir kullanıcı isterse sisteme bu durumu bildirebiliyor. Bu bilgi ise merkezi veri tabanına gidiyor ve bir tarama yapılıyor. Tarama sonucunda ise yapılan log kayıtlarından test sonucu pozitif olan kişi ile temas kuran kişilere bir alarm gönderiliyor. Böylelikle herhangi bir lokasyon verisi almadan sadece anonim kodların kaydı yapılarak bir izleme sistemi oluşturulabiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap