Üç boyutlu bir filme tek gözle bakmayı denediniz mi? Tek gözle baktığınızda üç boyutlu resmi iki boyutlu olarak göreceksiniz. Ama eğer iki gözünüzle baksaydınız beyin bunu üç boyutlu bir resim olarak algılayacaktı. Neden mi? Cevabı aslında çok basit... İki resim arasındaki küçük farklardan ötürü beyin o resmi üç boyutlu olarak algılıyor.
Holografik görüntü sayesinde...
Bu aldatmaca özellikle gözlük formatında mide bulandırıyor, beyin yoruyor. Bu yüzden tek gözle bakıldığında bile üç boyut görünmesini sağlayacak çözümler üzerine çalışmalar devam ediyor. Bu aslında basit gibi görünen ama çözülmesi oldukça zor bir problem. Ama Prof. Dr. Hakan Ürey (ortada) ve ortakları Orkun Oğuz (sağda) ve Prof. Dr. Göksen Yaralıoğlu (solda) tarafından kurulan Koç Üniversitesi spinoff'u CY Vision'ın geliştirdiği holografik görüntü teknolojisi sayesinde bu sorunu çözüyor.
Gözde yaratılan sahnenin aynısı
Teknoloji, üniversitenin Optik MEMS laboratuvarında geliştirildi. Artırılmış gerçeklik teknolojisindeki ilerlemelerle beraber hologram iletişimi üstelik insan gözüne en yakın görüntü veren haliyle yavaş yavaş hayatımıza girdi. Bu, cep telefonlarından bilgisayarlara kadar bütün görüntü evrenin yeni baştan tasarlanmasına yol açıyor. Dolayısıyla CY Vision'ın geliştirdiği teknoloji sayesinde gerçek dünyanın gözde yarattığı sahnenin aynısını sayısal olarak oluşturabiliyor. Optik ve mikro elektro-mekanik sistemler alanında dünya çapında bir bilim insanı olan Hakan Ürey, verdiği bir röportajda, "20'nci yüzyılda elektron dünyanın hakimiydi, 21'inci yüzyılda ise ışığın temel birimi foton bu tahtın temel sahibi..." diye konuşmuştu.
Özellikle otomotiv sektörünün ilgisini çekiyor
Geliştirdikleri teknoloji özellikle otomotiv sektöründe yoğun olarak kullanılacak potansiyele sahip. Çünkü gözlük gibi bir araç kullanmadan arabanın camından ışınlarını göze yansıtarak gerçek dünyadaki objeler ile sanal objeleri bir bütün halinde sunabiliyor. Yani arttırılmış gerçeklik uygulaması ile sürücülere 3D destek veriyor. Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği Türkiye'nin ilk yerli otomobili için artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları geliştiriyor.
Teknolojiyi kendileri üretti
Bu doğrultuda Orkun Oğuz amaçlarının AR alanında otomotiv içinde holografik yöntemlerle sürücü ve yolcular için asistan gibi birçok uygulamayı dünyada hayata geçiren ilk firma olmayı amaçladıklarını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Patentlerle korunan, tamamen kendi ürettiğimiz bir teknolojimiz var ve bunun avantajını iyi değerlendirmek istiyoruz. Otonom araçlar arttıkça insanların araç içinde film, oyun, is gibi etkinliklere daha fazla zaman ayıracağını, yaratacağımız üç boyutlu görüntülerle bu alanlarda önemli rol oynayacağımızı düşünüyoruz. Otomotiv endüstrisinde geliştirdiğiniz teknolojinin yaygınlaşması kaç yılı bulur? Otomotiv sektöründe ürün geliştirme süreçleri uzun ancak girdikten sonra da uzun sure tedarik imkanı oluyor. Biz TOGG sonrasında 2024-2025 yılları itibariyle birçok firmaya yayılacağımızı düşünüyoruz."
Ortaklar İzmir Fen Lisesi'nden arkadaş
Şirketin fikir babası ODTÜ Elektrik Mühendisliği mezunu akademisyen Hakan Ürey, bu teknolojiyi geliştirirken "İnsan makine etkileşiminin nasıl olacağı" sorusu üzerinden yola çıktı. İzmir Fen Lisesi'nden arkadaş olduğu diğer ortaklar işe dahil etti. Şirketin CEO'su ve kurucu ortaklarından Orkun Oğuz süreci şöyle anlatıyor:
Hakan Ürey, Koç Üniversitesi’nde Avrupa Araştırma fonları desteği kapsamında aldığı destek ile üç boyutlu holografik görüntüleme teknolojisi geliştirme çalışmalarına şirket kurulmadan iki sene önce başlamıştı. Diğer 3D görüntüleme teknolojilerine göre sunduğumuz birçok avantaj olduğu için teknoloji geliştirme çalışmaları 2016'da belirli bir noktaya gelince bu teknolojiyi ürünleştirmek için şirket kurma kararı aldık.
İşlerinden istifa ettiler
Ekip önce İstanbul’da yazılım ile ilgili ekibini oluşturdu. Yaklaşık sekiz ay sonra yatırım almak ve doğru hedef kitleye ulaşmak için Silikon Vadisi'nde taşındılar. Şiketin teknolojiden sorumlu başkanı Yaralıoğlu, Özyeğin Üniversitesi'ndeki akademik kariyerini bıraktı. CEO Oğuz ise Akbank'taki işinden istifa etti.
Üç yatırım turu...
İşin potansiyeline önce Koç Holding ve Mitsui ortaklığındaki yatırım şirketi Inventram'dan inandı. İlk yatrım turu onlardan geldi. İkinci tur şirket, Vestel Ventures ile Intel'den 12 milyon dolar kaynak topladı. Intel'in Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Intel Capital Yönetim Kurulu Başkanı Wendell Brooks, bu yatırımın temel nedeni olarak sanal ve artırılmış gerçekliğin insan-makine etkileşimini yeniden tanımlama potansiyeline sahip olmasını gösteriyor. Üçüncü yatırım ise 41 milyon euroluk ikinci fonunu devreye alan Revo Capital'den geldi. CY Vision’a 2 milyon dolarlık yatırım yaptı. Diğer yatırımcıların girmesi ile bu rakam 7 milyon dolara yükseldi. Ayrıca CY Vision, sahip olduğu dokuz patentle Türkiye'deki en çok patent alan girişimler arasında yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap