K12 olarak adlandırılan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kodlama, 3D tasarım ve elektronik tasarımla mümkün olan en erken yıllarda tanışıp bu yönde bilgi ve beceri kazanmalarını hedefleyen online eğitim platformu Bilişim Garajı, öğrencilerin kazandıkları teknik becerileri, okulda gördükleri kuramsal matematik ve fen ile harmanlayarak topluma ve doğaya değer katmak üzere projeler geliştirmelerini hedefliyor.
120 bin öğrenciye hizmet veriyor
Yaklaşık 90 okul markasına ait 350’yi aşkın kampüsteki 1000 civarında okulda, 120 bin öğrenciye hizmet veren Bilişim Garajı, bunun yanı sıra 2019- 2020 öğretim yılı için geçerli olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı bir protokol çerçevesinde Bakanlığa bağlı 81 ildeki 139 ilkokul ve ortaokulda eğitim gören 30 bin öğrenciye platformunu ücretsiz olarak kullanıma açtı. Aynı protokol çerçevesinde bu okullarda görev yapan yaklaşık 400 öğretmene 6 farklı şehirde yüz yüze eğitim hizmetini ücretsiz olarak veren Bilişim Garajı, böylelikle sadece 2019-2020 eğitim yılında 150 bin civarında öğrencinin platformu aktif olarak kullanmasını sağladı. Sistemin ilk açıldığı 2012’den bu yana eğitim verilen toplam öğrenci sayısı ise 500 binin üzerinde.
92 bilişim içeriği
Bilişim Garajı kurulduğu günden bu yana B2B olarak hizmet veriyor. Bu nedenle sistemin kullanıcıları tamamen öğrenciler ve öğretmenler diyebiliriz. Bilişim Garajı platformunda şu anda 25 bin sayfanın yer aldığı aktif durumda 92 bilişim içeriği bulunuyor. Bunlar kodlama, üç boyutlu tasarım, akıllı cihaz tasarımı (elektronik), teknoloji tarihi, girişimcilik, siber güvenlik gibi farklı başlıklar altında yer alıyor. Eylül 2020 ile beraber Bilişim Garajı’nda yer alan akıllı içerik sayısının 120'ye ulaşacağını hatırlatalım.
Prof. Dr. Selçuk Özdemir tarafından 2012 yılında Gazi Üniversitesi Teknopark’ta Teknopark Kanunu kapsamında kurulan Bilişim Garajı, bugün 25’i Ar-Ge olmak üzere 39 kişilik tam zamanlı ve 10 kişilik danışman ve yarı zamanlı ekibiyle hizmet veriyor.
2012 yılındaki ilk kuruluş aşamasından bir yıl sonra eğitimci bir ailenin melek yatırımcı olduğu girişim, okullardan kullanıcı başına yıllık bir ücret talep ediyor. Bu ücret karşılığında öğrencilere 100’den fazla online bilişim ve sanatla ilgili derse ulaşabilecekleri kullanıcı hesapları açılıyor, okullarda öğrencilerin paylaşımlı kullanabilecekleri özel tasarım elektronik devre tasarım çantaları gönderiliyor ve öğretmen eğitimleri gerçekleştiriliyor.
B2B'den B2C hizmete geçiliyor
7 yıldır B2B hizmet veren Bilişim Garajı ve Sanat Garajı içerikleri, kısa bir zaman sonra ekip tarafından geliştirilen uygulamalar üzerinden bireysel kullanıma açılacak. B2C olarak hizmet vermeye başlayacak olan sistem ile yurt içinde ve İngilizceye çevrilmiş içeriklerle yurt dışında milyonlarca çocuğa, gence, yetişkine ve hatta emekliye istedikleri yerde teknoloji ve sanatla üretim imkanı verilmiş olacak.
Bilişim Garajı'nın online eğitim projesi Vazgeçme.org'un destekçilerinden olduğunu da hatırlatalım. Bilişim Garajı'na buradan göz atabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap