Türkiye yatırım ekosisteminin bağışıklığı corona virüsüne karşı yüksek

Salgınla mücadele nedeniyle gerek günlük yaşam gerekse iş yaşamın da köklü ve radikal değişiklikler yaşanıyor. Bu süreçte yatırım fonları ve melek yatırımcı ağları çalışma biçimlerini değiştirmeye başladı.
Türkiye yatırım ekosisteminin bağışıklığı corona virüsüne karşı yüksek

Yaklaşık üç aydır corona virüsünün yaygınlaşmasını önlemek amacıyla dünyanın birçok ülkesinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasakları başladı. Ardından şirketler ofislerini kapattı. Şirketler, çalışanlarını uzaktan çalışma sistemine geçirdi. Virüs salgınıyla alınan tedbirler daha şimdiden çalışma biçimlerimizi düzenlerken, gündelik hayat pratiklerimizi değiştirdi. Elbetteki bu değişiklikten etkilenenler sadece çalışanlar olmadı. Bu süreçte yatırım fonları ve melek yatırım ağları da iş yapış biçimlerini yeni döneme adapte etti. Yani corona virüsüne karşı geliştirdikleri önlemlerle bağışıklık sistemlerini güçlendirmenin yollarını buldular. Buna paralel olarak video konferans ile toplantı yapmaya başlayan şirketler, yeni yapacakları yatırım görüşmeleri için de bu yöntemi kullanacak.

Teknoloji ihraç edebilme kapasitesine sahip, globalde potansiyeli olan işlere erken aşamada yatırım yapan bir fon olan 500 İstanbul, yatırım yaptıkları şirketlerle görüşmek için video-konferans yöntemini kullananlardan... Öncelikle fonun yönetici ortağı Rina Onur, uzaktan yapılan toplantıların sağlıklı ilerleyebilmesi için görüşmelerin sanki bir ofis ortamında yapılıyormuş gibi ciddiyet ve profesyonellik içermesini öneriyor. 

Yatırımlarımızı video konferans ile yapabiliriz

500 İstanbul'un ABD, İngiltere, Doğu Avrupa'da aktif yatırımları bulunuyor. Onur, "Bu yüzden..." diyor ve şöyle devam ediyor: "Şimdiye kadar birçok şirketle video konferans yaparak tanıştık. Yatırım kararı aldıktan sonra bir araya geldik. Dolayısıyla bu bizim alışkın olduğumuz bir durum. Önümüzdeki dönemde de bu yöntemle yatırım kararı alabiliriz. Neden olmasın! "

Firefly'ı video konferansla kapattık

Türkiye'nin en önemli melek yatırımcılarını bir araya getiren Galata Business Angels'ın (GBA) melek yatırımcılarla video konferans görüşmelerine geçti. GBA'nın Genel Müdürü Ata Uzunhasan "Mart ayı toplantımızı erteledik. Ancak Nisan ayı toplantımızı uzaktan yapmak seçeneklerimiz arasında" diye konuşuyor. En son yaptıkları 660 bin dolarlık Firefly yatırımını tamamen video konferans üzerinden kapatıldığını hatırlatarak video konferans ile yatırım yapma konusunda çekimser davranmaya gerek olmadığını söylüyor. 

Zoom'un alt yapısını kullanıyoruz

San Francisco'daki merkezli melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum Türkiye ise ayda iki kez Eczacıbaşı Holding'te melek yatırımcılarıyla yaptıkları Girişim Tarama ve Forum toplantılarını video konferans aracılığı ile gerçekleştirmeye başladı. Bu konuda Zoom'un alt yapısını kullanıyor. Girişimciler girişimlerini Hatcher online veri tabanına yükleyerek Keiretsu Forum'un seçim süreçlerine dahil oluyor. Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, "Teknoloji ve bu tarz altyapılar işimizin hep parçasıydı, bu sebeple video konferansa geçmek bizim için zor olmadı. Yatırımcı üyelerimizde iletişimimizi çoğunlukla eposta kanalı ile sağladığımız için süreci yönetmek oldukça hızlı oldu diyebilirim" diye konuşuyor.

Deep Dive adını verdikleri yeni yatırım görüşmelerini Skype üzerinden yapacak. Eren, "Bu durumun süreçlerimizi aksatacağını öngörmüyorum. Yeni iş modelleri ve virüs sebebiyle ortaya çıkacak farklı gereksinimlere cevap veren startupları yatırımcılarımızla buluşturacağız" diyor. Çünkü bugüne kadar fon içinde birçok melek yatırımcılar bu yöntemle yatırım yapmış. Hemen hemen tüm uluslararası girişimlerin yatırım süreçleri video konferans aracılığı ile yönetilmiş. 

Girişimcilerin toplantıyı ciddiye aldıklarını göstermeleri lazım

Bu konuda oldukça deneyim sahibi olan Duygu Eren, özellikle girişimcilere video konferansa katılırken öncelikle hazırlıklı olmalarını öneriyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: "Bunun dışında girişimciler tarafından sıklıkla gözden kaçırılan husus, yatırımcılar karşısında video konferansta çok rahat -ev kıyafetleri- ile çıkmamaları. Takım elbise ile çıkmalarını beklemiyoruz. Ama en azından toplantıyı ciddi aldıklarını göstermeleri lazım. Bir de sessiz,dikkat dağıtıcı unsurlardan arınılmış bir yerde video konferansa katılmalılar."

Bir taraftan bu süreç yatırımcıların odağını corona virüsü konusu etrafında geliştirilecek iş fikirlerine çekti. Hatta Hummingbird ortağı Fırat İleri, pazar gecesi Twitter hesabından Corona virüsünün tespit edilmesi veya önlenmesi, uzaktan çalışma, iş verimliliği gibi konulara odaklanan girişimlere 24 saat içinde yatırım yapacaklarını duyuran bir tweet attı. Bu konuyla ilgili Webrazzi'ye konuşan İleri, girişimcilerin bu çağrıya çok yoğun ilgi gösterdiğini ve hatta gelen taleplere yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

Görünen o ki yatırım ekosisteminin bağışıklığı corona virüse karşı yüksek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.