Yılın ilk Webrazzi konferansı olan Webrazzi E-Ticaret 2020, tüm hızıyla başladı. Webrazzi CEO'su ve kurucusu Arda Kutsal'ın açılış konuşması ile başlayan Webrazzi E-Ticaret 2020, Türkiye İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Bölüm Müdürü Mehmet Bülent Kutacun'un sunumu ile devam etti.
E-ticaretin gelişimi ve ödeme yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Mehmet Bülent Kutacun, banka olarak e-ticaret sektörünün ödeme sistemi tarafında olduklarını paylaştı. Dünyanın dijitalleştiğini ve ödemelerin dijital olmamasının mümkün olmadığını da paylaşan Kutacun, ödeme yöntemlerine baktığımızda kart numaraları ödemelerin azaldığını, cüzdan ile yapılan ödemelerin artığını paylaştı.
Cüzdanların arkasında da kartların olduğunu hatırlatan Kutacun, form değiştirse de kartlı ödemelerin önemli bir paya sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Dünyada birçok ödeme sistemi olduğunu belirten Kutacun, özellikle Avrupa'da kullanıcıların mevduat bakiyeleri üzerinden ödeme yapmalarını sağlayan ödeme yöntemlerinin ön plana çıktığını belirtti.
Türkiye pazarının kartlı bir pazar olduğunu, kart pazarı ve hacmi açısından Avrupa'nın en büyük pazarının Türkiye olduğunu da hatırlatan Kutacun, dünyada ise durumun böyle olmadığını paylaştı. Asya tarafında Alipay ve WeChat gibi ödeme yöntemlerinin ön plana çıktığını aktaran Kutacun, ABD ve Avrupa'da ise Google Pay ve Apple Pay çözümlerinin öne çıktığını belirtti.
Türkiye'deki ödemelerin yüzde 85'inin sanal pos ve kartlarla olduğunu belirten Kutacun, kapıda ödemelerin ise yüzde 11 seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Türkiye'de toplam üye işyeri işlem hacminin 2014 yılında yüzde 9 oranında olduğunu, 2019 yılında ise yüzde 18,2 seviyelerine çıktığını da aktaran Kutacun, İş Bankası'nda ise bu oranın yüzde 27,5 oranında olduğunu paylaştı.
İş Bankası olarak kart sahiplerine sunulan çözümler, firmalara sağlanan çözümler ve uzak mesafeli satışlara sağlanan çözümler olarak 3 alana odaklandıklarını belirten Kutacun, 2019 yılı itibariyle 38 farklı ödeme sistemi ve 26 para biriminden ödeme aldıklarını da paylaştı.
Kutacun, Türkiye İş Bankası olarak görevlerini Türk firmalarını yurt dışına açmak ve ödeme alabilmelerini sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi. GO (Güvenli Ödeme) altyapısı üzerinden doğrulama yapan ilk banka olduklarını belirten Kutacun, kullanıcılara 4 farklı doğrulama seçeneği sunduklarını da paylaştı.
Bugün iOS platformundaki Maximum Mobil uygulaması için sunulacak olan yeni özellik sayesinde dinamik güvenlik kodu üretmeye başlayacaklarını da paylaşan Kutacun, 5 dakika boyunca geçerli olacak kodlar sayesinde kartın arkasında bulunan güvenlik koduna ihtiyaç kalmayacağını da belirtti.
Maximum İşyerim uygulamasının 100 bin indirmeyi geçtiğini ve 47 bin tekil kullanıcıya ulaştığını aktaran Kutacun, Maximum Mobil uygulamasının ise 5,4 milyon indirme ve 1,7 milyar TL parasal işlem hacmine ulaştığını da aktardı. 2019 yılına baktığımızda İş Bankası'nın 135 milyon e-ticaret işlemi gerçekleştirdiğini paylaşan Kutacun, en çok işlemin ise Black Friday günü gerçekleştiğini de aktardı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap