Daha önce Türkiye'de ve globaldeki gig ekonomisinin potansiyeli ile ilgili çıkarımlarımızı aktarmıştık. Sene başında Kaliforniya'da yürürlüğe giren yeni kurallarla gig ekonomisinden büyük pay alan ABD'yi ve diğer ülkelerin bundan nasıl etkileneceğini ve büyük şirketlerin gig ekonomisindeki freelance çalışanlara nasıl baktığını gözden geçirmek istiyoruz.
Yeni yasanın ilk bakışta olumlu etkileri var gibi görünse de uzun vadede durumun daha farklı olacağı konuşulmakta. Şu anda Uber ve Lyft gibi paylaşımlı araç sürücülerini birebir etkileyen yeni kurallar, sürücülerin maaş, sigorta, ek faydalar gibi konularda tam zamanlı çalışanlar gibi yararlanmasını sağlasa da bu tip yerlerde çalışan insanların çoğunun "ek iş" olarak yaptığı düşünüldüğünde aslında çalışma şartlarını değiştirmesi anlamına geliyor.
Sadece ABD'de 42 milyonluk bir kitleyi oluşturduğu tahmin edilen gig ekonomisi çalışanlarını destekleyen Working Not Working, UpWork, Sanaluzman, bionluk gibi topluluklarla birlikte Apple, Microsoft, Oracle gibi şirketlerin de projelerinde ya da geçici kontrat ile freelance çalışanlarla iş yürütmeyi tercih ettiğini görmekteyiz. Yeni nesil çalışanların ünvan, kıdem ya da daha çok sorumluluk yerine deneyim, gelir ve kendi kurallarını koyma şansı olan işleri daha çok tercih ettiğini düşündüğümüzde önümüzdeki dönemlerde sadece ek iş için bile olsa gig ekonomisinin içinde yer alacaklarını tahmin etmekteyiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap