Dördüncü çeyrekte Wall Street analistlerinin tahminlerinin üzerine çıkmayı başardı. Buna rağmen kar büyümesindeki yavaşlama hisse fiyatlarını aşağı çekiyor. 2.5 milyar Aylık kullanıcıya ulaşan Facebook, üçüncü çeyreğe kıyasla yüzde 2 büyüme kaydetti.
Bu noktada şirketin 2019'un üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyala yüzde 1.65 büyüyerek 2.45 milyar aylık kullanıcıya ulaştığını hatırlatalım. Facebook, üçüncü çeyrekte 1.62 milyar olan günlük aktif kullanıcı sayısını ise yüzde 2.4 arttırarak 1.66 milyar günlük aktif kullanıcıya ulaştı. Şirketin günlük aktif kullanıcı sayısını 3. çeyrekte yüzde 2 oranında arttırdığını belirtelim.
Facebook'un en fazla gelir elde ettiği bölgeler olan Kanda ve ABD'de 1 milyon günlük kullanıcı kazanmayı başardığını da belirtelim. Geçtiğimiz yıl Facebook'un kullanıcı tabanı açısından bölgedeki büyümesi oldukça yavaşlamış ve neredeyse durma noktasına gelmişti. Facebook günlük kullanıcı oranının aylık kullanıcı oranıyla kıyaslandığında yüzde 66 seviyesinde seyrettiğini de ekleyelim.
Bu çeyrekte 21.08 milyar dolar gelir elde eden şirket yıldan yıla yüzde 25 büyüme kaydederek hisse başı kazancını 2.56 dolara taşıdı. Şirketin, net geliri ise sadece yüzde 7 büyüme göstererek 7.3 milyar dolara ulaştı. Şirketin bu alandaki yıldan yıla büyüme oranlarına baktığımızda 2018'de yüzde 61 büyüme kaydettiğini görüyoruz. Dolayısıyla net gelir büyümesinde ciddi bir yavaşlama olduğunu söylemek mümkün.
Masrafların artmasında cezaların rolü
Bu arada 2018'deki yüzde 45 olan Facebook'un faaliyet marjları, 2019'da yüzde 34'e geriledi. Masraflar ise 2018'in dördüncü çeyreğine kıyasla yüzde 34 artış göstererek 12.2 milyar dolara ulaştı. Facebook'un yıllık masrafları ise 2018'e kıyasla yüzde 51 oranında artarak 46 milyar dolara çıktı.
Masraflardaki bu yükselişin en büyük sebeplerinden biri de şirketin çalışan sayısının yükselmesi. Yıldan yıla yüzde 26 artış gösteren çalışan sayısı 44 bin 942'ye yükseldi. Facebook gizlilik üzerine çalışan binden fazla mühendisi bulunuyor.
Şirketin masraflarındaki artışta aldığı cezaların rolünü de yadsıyamayız. Hatta Facebook’un CFO'su David Wehner, bugün Illinois Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasası'nı ihlal ettiği için bir anlaşmaya 550 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini doğruladı.
2015 yılında açılan toplu dava, arkadaşlarınızın sizi göründüğü fotoğraflarda etiketlemelerini öneren Etiket Önerileri özelliğini desteklemek için Facebook'un kullanıcıların yüz tanıma verilerini toplaması nedeniyle açılmıştı. Ödenecek olan bu meblağ, Facebook'un yaptığı hukuki anlaşmalar arasında şimdilik çıtayı yukarı taşısa da; Facebook'un dava sonucunda alması beklenen 35 milyar dolarlık cezanın altında kalıyor.
Facebook’un kullanıcı tabanı istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ederken, şirketin bu kullanıcı tabanı üzerinden gelir elde etmesi ise gittikçe zorlaşıyor. Öte yandan Facebook, Wall Street analistlerinin tahminlerinin üstünde bir tablo ortaya koymaya başardı.
Analistler, 2019'un dördüncü çeyreğinde şirketin 20.87 milyar dolar gelir elde edeceğini ve hisse başı kazancın 2.51 dolar olacağını açıklamıştı. Facebook'un hisseleri; mesai bitiminde yüzde 7'lik bir düşüş yaşarken, borsa kapanışında açıkladığı dördüncü çeyrek rakamlarıyla birlikte yüzde 2.5'lik bir artışla 223.23 dolara yükseldi.
Facebook Uygulama Ailesi Verileri
Bir süredir kazanç raporlarında uygulama ailesi verilerine de yer veren Facebook, dördüncü çeyrek raporunda "Uygulama Ailesinde Kullanıcı Başına Ortalama Gelir" isminde yeni bir istatistiğe de yer verdi.
Şirket, 2.26 milyar kullanıcının her gün Facebook, Messenger, Instagram veya WhatsApp uygulamalarından birini açtığını duyurdu. Üçüncü çeyrekte bu rakamın 2.2 milyar olduğunu hatırlatalım. Uygulama ailesi yıldan yıla yüzde 9 büyüme göstererek toplamda 2.89 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap