100 çalışanını işten çıkaran Lime, 12 şehirde faaliyetlerini durdurdu

Dünyanın en büyük scooter paylaşım şirketlerinden Lime zor zamanlardan geçiyor. Şirket dünya genelinde 12 şehirdeki faaliyetlerini durdururken, 100 çalışanını da işten çıkardı.
100 çalışanını işten çıkaran Lime, 12 şehirde faaliyetlerini durdurdu

Dünyanın en büyük scooter paylaşım şirketlerinden Lime zor zamanlardan geçiyor. Şirket dünya genelinde 12 şehirdeki faaliyetlerini durdururken, 100 çalışanını da işten çıkardı. ABD'de Atlanta, Phoenix, San Diego, San Antonio'da, diğer ülkelerde ise Linz, Bogotá, Buenos Aires, Montevideo, Lima, Puerto Vallarta, Rio de Janeiro ve São Paulo'daki faaliyetleri durdurdu.

Lime'ın 100 çalışanını işten çıkarması ise dünya genelindeki çalışanlarının yüzde 14'ünü işten çıkarması anlamına geliyor. Şirket, kâr elde etmekte zorlandığını ve bu pazarların bazılarında mevcut olan gece sürüşü yasaklarının ve yüksek işletim ücretlerinin de çeşitli zorluklar yarattığını belirtti. Ancak bu noktada Lime'ın son yılda 69 farklı pazara girdiğini de belirtmek gerek. 

Lime, 2017 yılında bir bisiklet paylaşımı şirketi olarak piyasaya sürüldü, ancak scooter paylaşımına öncülük eden Santa Monica şirketi Bird'ün başarısının ardından odağını elektrikli scooter'lara çevirdi. Akabinde Uber ve Lyft de scooter operasyonlarını başlattılar.

Lime'ın bugüne kadar aldığı yatırım miktarı: 765 milyon dolar

Crunchbase verilerine göre bugüne kadar 765 milyon dolar yatırım alan Lime'ın değerlemesi ise şu anda 2,4 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Lime ve Bird, Uber ve Lyft'in ilk yıllarında olduğundan daha hızlı büyüdüler, ancak kar elde etmek için ciddi anlamda çaba sarf ettiler. Elektrikli scooter'ların kısa ömürleri olduğunu söylemek mümkün, çünkü scooter'lar bazen ya çalınıyor ya da tahrip ediliyor; bu da değiştirme maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Ayrıca scooter'ları şarj etmek de bir o kadar pahalı. Tüm bunlar scooter paylaşım şirketlerinin karlılığa geçmesini zorlaştırıyor.

Lime ve rakipleri bu sebeplerden dolayı fiyatları artırdı ve daha dayanıklı scooter üretmeye çalıştı. Bazıları filolarını şarj etme maliyetlerini azaltmak için sokakta değiştirilebilen piller geliştirdi. Ancak yine de, scooter şirketleri belirli pazarlardan çekiliyor. Örneğin; Uber ve Skip, San Diego'dan çekildi ve Lyft de scooter'larını altı pazardan çıkardı. Anlaşılan elektrikli scooter pazarının gelecekte hangi konumda olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.