Ülkemizdeki finans sektörünü buluşturacak olan Webrazzi Fintech 2019 konferansımızın 11 Aralık tarihinde gerçekleşeceğini sizlere daha önce aktarmıştık. Webrazzi Fintech 2019 konferansımız "Ödeme servis sağlayıcılarının gelecek beklentileri" isimli panel ile bitti.
Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Ödeme servis sağlayıcılarının gelecek beklentileri" panelinin konuşmacıları arasında ise Wirecard CEO'su Dündar Özdemir, Ödeal kurucu ortağı ve CEO'su Fevzi Güngör ve Yunus Emre Güzer yer alıyor.
Yapılan mevzuat değişikliği ile birlikte finansal kuruluşlarda açılan hesapların sahiplerinin vatandaş olduğunu kurumların sadece bu hesapların işletmecisi haline geldiğini paylaşan Fevzi Güngör, vatandaşın hesaplara erişiminin kurumlar tarafından kısıtlanamayacağını da sözlerine ekledi.
Fevzi Güngör yapılan mevzuat değişikliğini geçtiğimiz yıllarda Telekom sektöründe yaşanan değişime de benzetti. 50 firmanın lisansa sahip olduğunu dile getiren Dündar Özdemir, yapılan değişiklikle birlikte lisansa sahip olacak olan şirketlerin artacağını da belirtti.
Birçok iş alanının regülasyon sayesinde lisansa dahil olacağını belirten Özdemir, mevcut ödeme kurumlarının rekabetten çok rekaberliğe geçiş yapacağını da sözlerine ekledi. Değişimlerin yeni ödeme çözümleri doğmasına olanak sağladığını paylaşan Yunus Emre Güzer, ödeme sistemleri üzerine çalışan kurumların komisyonculuğun ötesine geçmesi gerektiğini de belirtti.
Banakaları en çok disrupt eden şeyin tüketicilerin davranışları olduğunu da paylaşan Güzer, hayatımıza girecek olan ödeme sistemleri ile birlikte çıkacak ödeme sistemleri olabileceğini de paylaştı.
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankaların uyguladığı komisyonlara gelen sınırlama ile ilgili düzenleyiciler ile konuştuklarında pazarın yüzde 90'ına hakim olan bankaları düzenlediklerini söylediklerini belirten Güngör, pazarın hakimi konumundaki bankaların 1,60 komisyon alırken kimsenin ekstra bir şey sunmadan daha yüksek komisyon oranları talep edemeyeceğini de paylaştı.
Bu düzenlemenin bankalar tarafındaki karlılığı sıkıştırdığını belirten Özdemir, ilerleyen dönemlerde bankaların belli noktalarda zarara uğrayabileceklerini de paylaştı. Yeni düzenlemeler ile birlikte ülkemizdeki bankaların Türkiye'den fintechlere ortak olabileceklerini de paylaşan Güzer, 2020 yılında bankaların yapacağı satın almaların hayatımıza gireceğini de sözlerine ekledi.
Fintech şirketlerinin büyük bir değer yaratabileceğini de paylaşan Güzer, açık bankacılık sayesinde tüketiciyi daha iyi tanıyabileceklerini de sözlerine ekledi. Dijital hizmet vergisinin ülkemizdeki global oyuncuların ne kadar vergi ödeyeceğini belirleyeceğini belirten Özdemir, büyük teknoloji şirketlerinin yüzde 7,5 oranında vergi ödeyeceklerini de hatırlattı.
Bu firmaların Türkiye'de olmaması halinde vergi ödemesinin ödeme şirketleri aracılığı ile gerçekleşeceğini de paylaşan Özdemir, söz konusu verginin fiyatlara yansıyacağını da sözlerine ekledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında PayU Türkiye'deki görevinden ayrıldığını duyuran Yunus Emre Güzer, panelin sonunda emeklilik döneminin bittiğini ve Mobilexpress'in yeni CEO'su olduğunu açıkladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap