Bankacılık ve Finans sektörünün gündemini belirleyen Webrazzi Fintech 2019 'da Webrazzi CEO'su Arda Kursal, iyzico kurucu ortağı ve CEO'su Barbaros Özbugutu ile "2020'de Fintech'te neleri göreceğiz?" başlıklı bir oturum gerçekleştirdi.
Oturumun başında katılımcılara iyzico'nun 165 milyon dolara PayU'ya satıldığını hatırlatan Arda Kutsal, Barbaros Özbugutu'ya satış sürecinin nasıl ilerlemekte olduğunu sordu.
Özbugutu "Bizim olduğumuz alanda satış süreci yatırım almak kadar kolay geçmiyor." diyerek süreç boyunca hem BDKK'dan hem Merkez Bankası'ndan onay almaları gerektiğini hem de 2 sene önce Avrupa'da lisans aldıkları için Avrupa'dan onay beklendiğini aktardı.
Özbugutu "Şu an son aşamadayız." diyerek satış sürecinin tamamlanmakta olduğunu da dile getirdi. Değişik bir süreçten geçtiklerini vurgulayan Özbugutu, şirketi exit etmenin yatırım sürecinden 100 kat daha zor olduğunu ekledi
Şirketin büyüme, ciro ve kullanıcı rakamlarını paylaşan Özbugutu, iyzico'da 38 bin üye iş yeri ve 16 Milyon tekil tüketici bulunduğunu belirtti. Üye iş yeri konusunda güçlü olduklarını dile getiren Özbugutu "38 bin şubemiz var" benzetmesini kullandı.
İyzico'nun 4 milyon kredi kartı datasını barındırdığını söyleyen Özbugutu, işlem hacminin 7 milyar TL'yi aştığını ifade etti. Üye iş yerlerinin 150 milyon TL ciro yaptığını belirten Özbugutu, seneyi karlılıkla kapattıklarını da sözlerine ekledi.
Arda Kutsal'ın "2020'de iyzico'da ne bekiyoruz? Satıştan sonra neler olacak?" sorusuna Özbuğutu, iki ekibin birleşeceği ve üye iş yerlerinin hayatlarında bir şey değişmeyeceği cevabını verdi. Aynı zamanda 500 milyon tl ciro yapan bir işletme olacaklarını söyleyen Özbugutu, 500 Fortune listesine girmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 14 milyar TL işlem hacmine ulaşacaklarını söyleyen Özbugutu, kullanıcılara 200 kişilik çok güçlü bir ekiple hizmet vereceklerini belirtti.
Yeni şirket yapılanmasında yeni müşterilerin iyzico üzernden geleceğini söyleyen Özbugutu, etkinlikte yeni ürünlerinin lansmanını da gerçekleştirdi. İyzico ile öde isimli yeni ürünü canlı demo ile tanıtan Özbugutu, daha önce tanıttıkları korumalı alışveriş hizmetini daha da ileri taşıdıklarını gösterdi. E-ticaret alanında büyümek için üye işleri yeterli olmadığını ve tüketici tarafındaki çekinceyi aşmak gerektiğini söyledi.
Paypal ve Alipay'in yaptığı korumalı alışveriş özelliğini 1.5 sene önce yayına aldıklarını hatırlatan Özbugutu, hizmeti 1.5 senede 850 bin tüketicinin kullandığını söyledi. Özbugutu, tüketicilerin kredi kartı datasını kaybetmekten korkmaktan çok "ürün gelecek mi?," "ürün nerede ve gelmeze kime danışacağım" soruları nedeniyle alışverişte güven sorunu yaşadığını aktardı.
Korumalı alışveriş özelliği kapsamında SMS ve Live chat desteği sunduklarını söyleyen Özbugutu, özellik sayesinde üye iş yerlerinin cirosu arttığını açıkladı.
İyzico ile Hemen Öde
Özbugutu, İyzico ile Hemen Öde demosunu socsstation isimli e-ticaret sitesi üzerinde gerçekleştirdi. Sitede sepete ekle seçeneğinin ardından Hemen öde'ye basan Özbugutu, iyzico'ya yönlendirildi. Bu işlemin ardından SMS kodu alan Özbugutu, iyzico'nun sunduğu kredi kartı, eft ve iyzico bakiye seçenekleriyle ödemeyi gerçekleştirebildiğini gösterdi. İyzico'nun EFT seçeneğini korumalı olduğunu hatırlatan Özbugutu, müşterilerin aslında ödemeyi iyzico'ya yaptığını ve ürün teslimatında sorun yoksa iyzico'nun ödemeyi işletmelere aktardığını açıkladı.
Hemen öde'yi Türkiyenin standart ödeme sistemi haline getirmeyi hedeflediklerini aktaran Özbugutu, nakiti de dijitalleştirerek korumalı şekilde e-ticaret ekosisteminde büyüme yaratacaklarını belirtti.
"Türkiyenin dijital ticaretini büyütmek istiyoruz" diyen Özbugutu, ilk etapta KOBİlerin ödeme alma problemini çözdüklerini hatırlattı. Bankaların e-ticarette fraud problemi olduğu konusundaki söylemlerine değinen Özbugutu, Türkiyenin çok ciddi bir fraud probllemi olmadığını ancak e-ticarette dönüşüm problemi olduğunu söyledi. Satışa dönüş oranlarının nasıl artırılabileceğine odaklandıklarını söyleyen Özbugutu, "bütün e-ticarette alıcıları tanıdığımız için 3dye yönlendirme sürecçlerini iyi yönetiyoruz." dedi.
Hemen öde'nin beta test sürecinin tamamlandığını belirten Özbugutu, şu anda 15 sitede kullanılan özelliğin kısa süre içinde yayına alınacağını aktardı.
Arda Kutsal'ın "2020'de iyzico ve finans sektöründe neler olacağını ön görüyorsun?" sorusunu Özbugutu, iyzico'nun gelecek planlarını anlatararak yanıtladı.
6 yıl önce Avrupa'dan Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Özbugutu, Türkiye'yi fİnansal olarak dünyanın şampiyonlar ligi olarak tanımladı. Ancak bir müşteri olarak kendisine hep bir yerden bir şeylerin dayatıldığını aktaran Özbugutu, "Şeffaflık yok" dedi. Bir ürün aldığınızda aynı zamanda başka bir ürün almak zorunda kalabildiğinizi söyleyen Özbugutu, "Bankacılık sürecinde hür irade, Finansal Özgürlük yaratmak istiyoruz. " dedi.
Bu noktada 2 farklı kesimin kendini özgür hissetmediğini belirten Özbugutu, bu iki kesimi Unbanked (banka hesabı olmayan kişiler) ve Overbanked (2-3 bankayla çalışan kişiler) olarak tanımladı.
İyzico'nun ilk odaklanacağı kesimin unbanked kullanıcılar olduğunu söyleyen Özbugutu, Türkiye'nin yüzde 31'inin nakitle çalıştığını ve e-ticaretin bir parçası olamadığını söyledi. Bu noktada Kadın kullanıcıların geriden geldiğini söyleyen Özbugutu, unbanked kullanıcıların yüzde 46'sının kadın olduğunu söyledi.
Unbanked kadın kullanıcıların yüzde 72'sinin eşlerinin banka hesabını kullandığını söyleyen Özbugutu, iyzico olarak Kadınların hesaplarını bağımsız olarak yönetmesine odaklanacaklarını belirtti.
Unbanked kadın kullanıcıların yüzde 88'inin cep telefonu olduğunu söyleyen Özbugutu, bu noktada "Bu adaletsiz kurguyu daha adil hale nasıl getirebiliriz?" diye sorarak çözüm üretmeye yöneldiklerini ifade etti.