Bülent Tekmen: "Gelişmiş ülkelerde görülen negatif faizler, gelişmekte olan ülkeler için bir fırsat."

Konferansımızın dikkat çeken sunumlarından biri de Colendi'nin kurucu ortağı Bülent Tekmen'e ait "The Future of Credit and Lending" sunumuydu.
Bülent Tekmen:

Türkiye fintech ekosistemini bir araya getiren Webrazzi Fintech 2019, Raffles İstanbul'da son hızla devam ediyor. Konferansımızın dikkat çeken sunumlarından biri de Colendi'nin kurucu ortağı Bülent Tekmen'e ait "The Future of Credit and Lending" sunumuydu.

Açık bankacılıktan kredilendirmenin geleceğine kadar birçok önemli konuyu ele almaya devam ettiğimiz konferansımızda Bülent Tekmen, ininal'dan bahsetti. Ön ödemeli kart ininal'ın şu anda 3 milyona yakın kullanıcısı olduğunu belirtti. 

Günümüzde 2 ila 3 milyar kişinin herhangi bir bankayla ilişiği olmadığını söyleyen Bülent Tekmen, bu sayının içinde özellikle gençlerin bulunduğunun, gençlerin geleneksel bankacılık konusunda şüpheli yaklaşımlarının olduğunun altını çiziyor. Ayrıca paylaşılan sayının ilerleyen dönemde artabileceğini sözlerine ekliyor.

2007-2008'den sonraki borçluluk oranlarının inanılmaz derecede arttığını, bunun da gelişmiş ülkelerin hepsinde negatif faiz olarak geri dönüşlerinin olduğunu açıklayan Tekmen, aslında bu negatif faizin gelişmekte olan ülkeler için inanılmaz bir fırsat olduğunu söyledi. Zira şu anda özellikle geleneksel bankacılığın yoğun olarak kullanıldığı ve dijital bankacılığa sıcak bakılmayan ülkelerde ciddi bir problem mevcut. Bu problemleri çözecekler ise fintech girişimleri olacak.

Bülent Tekmen asıl bilmediğimizin Çin, Endonezya, Nijerya gibi ülkelerde yaşanan bir gelişme olduğunu söylüyor. Çünkü bu tür problemlerin çoğu gelişmiş ülkelerde görünüyor, ancak gelişmekte olan ülkelerde fintech girişimlerinin yükselişinden dolayı çözüme odaklı bir üretim mevcut. Çin gibi ülkelerde kişiler cebinde kalan parasını faiz hesabına yatırıyor. Eğer bu fark edilir ve doğru iş yapılırsa sektörde inanılmaz bir fırsat bulunuyor. 

Colendi olarak geçmiş dönemde blockchain alanında faaliyet gösterdiklerini, ancak bunun günümüzde henüz iş yapmadığını söylüyor. Colendi'nin de iş tarzını değiştirdiğini belirtelim. "Banking as a service" odağında ürün yaratan Colendi, insanların bankaya ihtiyaç duymadan bir ürünü satın almalarına olanak sağlamayı hedefliyor. Bu noktada ise data ile ilgili bir sonuç üretiyorlar. Colendi'nin ürünüyle skorunuza göre ürün almak mümkün hale getiriliyor. Colendi, bu noktada fraud olanı ayırt edebilmeyi amaçlıyor.

Mikro kredinin tüketiciye fayda sağlayacak en önemli şeylerden biri olduğunu belirten Bülent Tekmen, Yemeksepeti, Getir gibi girişimlerin dahi fintech girişimlerine evrilebileceğinin altını çiziyor. Herkesin, her kurumun ihtiyacının farklı olduğunu söyleyen Tekmen, bu noktada skorlamaların değişmesi gerektiğini belirtiyor. Colendi, yeni ürününü ocak ayında yayına almayı planlıyor. Bunu yaparken farklı regülasyonları göz önünde bulunduruyorlar.

Açık bankacılığın gelişmesi ile Colendi'nin önünün açıldığını söylemek mümkün, ancak bu noktada bankaların tutucu tavırlarının bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Günün sonunda tüketicinin ihtiyacı neyse o ürün kendi yolunu buluyor. Türkiye'de Migros, Şok, A101, Bim gibi marketlerin yakın zamanda kendi kredi kartlarını çıkarabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Bülent Tekmen, ilerleyen dönemde kredilendirmenin tüketicinin lehine olacak şekilde değişeceğini de sözlerine ekliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.