Güney Koreli Go şampiyonu Lee Se-dol, emekli olmasının sebebinin yapay zekanın gücünden etkilenmesi olduğunu açıkladı. Bu noktada Go'nun, yıllarca en karmaşık bilgisayar programlarının bile erişemeyeceği bir oyun olarak kabul edildiğini belirtelim.
Karmaşıklığıyla tanınan tarihi oyun Go'nun bu konudaki itibarı ilk olarak 2016 yılında zedelendi. Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind, AlphaGo AI sistemiyle Se-dol'ü 4-1 yendi. Bu yenilgi küresel olarak ilgi görürken, yapay zekanın teknolojisinin eskisinden çok daha güçlü ve daha yaratıcı olduğu da kanıtlanmış oldu.
2000'lerin sonlarına doğru dünyadaki Go oyuncuları arasında zirveye oturan Se-dol, AlphaGo'yu yeneceğini düşünürken, kaybederek Güney Kore halkından özür diledi.
Lee Se-dol'un açıklamasında emeklilik kararında yapay zekanın rolünü şu cümlelerle aktardı:
“Yapay zekanın Go oyunlarında ilk kez kullanılmasıyla birlikte; olağanüstü çabalarla bir numara olsam bile zirvede olmadığımı fark ettim. Bu alanda birinci olsam bile, mağlup edilemez bir varlık var. "
Gerçekleşen turnuvanın ardından DeepMind'ın Go oyununa yönelik yapay zeka sistemleri geliştirmeye devam ettiğini de ekleyelim. 2017 yılında AlphaGo Zero'yu üreten şirket, bu yeni versiyon ile AlphaGo'nun kapasitesini daha ileri bir noktaya taşıdı.
Lee Se-dol'u yenen yapay zeka, 100 binden fazla insan oyunundan oluşan bir veri setini inceleyerek Go oynamayı öğrenirken, AlphaGo Zero, yeteneklerini defalarca kendi kendine oynayarak geliştirdi. Süper insan hızlarında oyun oynamasını sağlayan güçlü bilgisayar sistemlerini kullanan AlphaGo Zero, üç günlük oyundan sonra, önceki 100 oyunu sıfırdan başarabildi.
Lee Se-dol, profesyonel kariyerini geride bırakmış olsa da emeklilik döneminde yapay zeka ile rekabet etmeye devam ediyor. Se-dol, Aralık ayında Güney Koreli yapay zeka programı HanDol ile maça çıkmaya hazırlanıyor. HanDol'un şimdiye kadar ülkenin en iyi 5 oyuncusunu mağlup ettiğini söyleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap