Bloomberg'ün haberine göre Google, çalışanların çok sayıda insandan oluşan toplantılar planladığını tespit edebilen dahili kullanım için bir araç geliştirdi. Ancak çalışanlar, yeni geliştirilen aracın işçi aktivizmini veya örgütlenmesini caydırmak için kullanılan bir çeşit casus yazılım olduğundan şüpheleniyor.
Çalışanlar tarafından yapılan toplantı isteklerini izlemek için Google tarafından geliştirilen bir tarayıcı aracı, arama devinin kendi içinde tartışmalara yol açtı. Araç, çalışanların çok sayıda insanın dahil olduğu toplantılar düzenlediğini tespit edebiliyor. Google çalışanları, tüm çalışanların bilgisayarlarında çalışan Chrome tarayıcısına kurulmak üzere tasarlanan yazılımların, şirketin çalışan aktivizmini izlemek ve caydırmak için kullanmayı planladığı bir tür gözetleme aracı olduğunu iddia ediyor.
Bir Google temsilcisi, spam artışına yanıt olarak uzantıyı geliştirdiğini söyledi. Temsilci, aracın, çalışanların takvimlere veya çok sayıda kişiye otomatik olarak toplantı eklemeyi denediğinde ve özelliğin kötüye kullanılmaması için bir nevi hatırlatma işlevi gördüğünü söylüyor. Uzantının kullanıcıların bu tür toplantılar oluşturmasını engellemediğini ve tetiklendiğinde kişisel bilgileri toplamadığını da belirtiyor. Google temsilcisi, bu uzantının çalışması ve amacı hakkındaki iddiaların kategorik olarak yanlış olduğunu da sözlerine ekliyor.
Ne olursa olsun, çalışanlar arasında araç ile ilgili endişeler artıyor. Bloomberg'e göre, iç mesaj panolarında çalışanlar tartışıyor ve Google'ın liderleriyle alay ediyorlar. Bir çalışan yaptığı açıklamada, aracın Google’ın haftalık şirket genelindeki toplantılarında tartışılması istenen konu haline geldiğini söylüyor.
Aslında böyle sıkıntıların ortaya çıkması Google özelinde çok da şaşırtıcı değil. Zira şirket geçtiğimiz yıl, cinsel taciz iddialarıyla sarsılmış ve tüm dünyadaki Google çalışanları örgütlenip tacize karşı yürüyüş gerçekleştirmişti. Aracın amacının gerçekte ne olduğunu şu an için bilmek imkansız, ancak çalışanların bu konuda neden endişelendiğini anlamak mümkün diyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap