Koç Holding’in Japon Mitsui Grubu ve Koç Üniversitesi ortaklığında faaliyet gösteren teknoloji yatırım şirketi olan Inventram'dan sizlere daha önce bahsetmiştik. Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Inventram, yeni yatırımı olan Sensobright'ı basına tanıttı.
Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, bilim insanı Doç. Dr. Utku Büyükşahin ve Inventram Genel Müdürü Cem Soysal’ın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında hem Inventram hem de Sensobright girişimi ile ilgili detaylar paylaşıldı.
Yakın gelecekte hayatımıza yön verme potansiyeli olan yeni iş alanlarını radarlarında tuttuklarını belirten Haşimoğlu, cesaretle bu alanlardaki fırsatları takip ettiklerini de paylaştı. Inventram’ı yaklaşık 10 yıl önce, inovasyon ve teknoloji dünyasıyla iş dünyası arasında bir köprü işlevi görmesi hedefiyle Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığında kurduklarını da sözlerine ekleyen Haşimoğlu, ülkemizdeki bilim kapasitesi ve taşıdığı yüksek potansiyelin laboratuvarlardan ya da teknoparklardan çıkıp dünya ile buluşabilmesi için yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu da paylaştı.
2019 yılının sonu itibariyle Inventram’ın 9 yüksek teknoloji şirketine yatırım yapmış olacağını da aktaran Tamer Haşimoğlu, bu girişimlerin 3’ünün ikinci aşama yatırım fazına geçmiş durumda olduğunu ve ikinci aşamada ihtiyaç duyulan fonların önemli kısmının Koç Holding tarafından üstlenileceğini de dile getirdi. Bu arada belirtelim girişim 5,2 milyon dolar yatırımla hayat buldu.
Robotlara dokunma duyusunu kazandıran bir çözüm sunan Sensobright'ın teknolojisinin ABD, Japonya, Kanada ve Avrupa ülkelerinde olmak üzere 22 ülkede patentlendiğini de ekleyelim. Yatırımları ile kendi alanında oyunun kuralını değiştirecek ve gerçekten de dünyada ses getirecek teknolojilerin peşinden giden, enerjisi yüksek bir şirket olduklarını vurgulayan Inventram Genel Müdürü Cem Soysal, dünyaya teknoloji ihraç edeceklerini de dile getirdi.
Yaptıkları çalışmalar sonucunda insan dokunma çözünürlüğünün binlerce kat üzerine çıkabildiklerini ve bu teknolojinin NASA mühendisleri tarafından da önemli bir gelişme olarak değerlendirildiğini belirten Sensobright Yönetim Kurulu Başkanı ve CTO’su Doç. Dr. Utku Büyükşahin, insanda dokunma sinirlerinin en yoğun olduğu parmak ucundaki sinir hücresi yoğunluğu her cm2’de 241 tane olduğunu ve şu an bu buluş sayesinde robotların parmak uçlarındaki sensörlerin her cm2’de 256 ve üzerine çıkarabildiklerini de paylaştı.
Sensobright, dokunmanın yanı sıra sıcaklık algılanmasını ve hatta daha dokunmadan yaklaşımın algılanmasını da sağlıyor. Kısacası Sensobright ile artık robotlar ve makineler insandan daha hassas dokunma duyusuna sahip olabilecekler.