YouTube videolara yayıncıların bilgilerini veren etiketler ekliyor

Eklenen bu yeni panele girdiğinizde yayıncının nasıl finanse edildiğini ve yayıncı hakkında açılan Wikipedia sayfasının linklerini görebiliyorsunuz.
YouTube videolara yayıncıların bilgilerini veren etiketler ekliyor

Geçtiğimiz günlerde Hong Kong'daki protestolar esnasında YouTube'un kullanıcıları yanlış yönlendiren içeriklerin ve yalan haberlerin bilinçli olarak yaygınlaşması için kullanıldığını açıklayan Google, bu soruna çözüm üretmek için yeni bir etiketleme özelliğini yayına aldı. 

YouTube bu yeni özellik kapsamında hükümet veya kamu tarafından finanse edilen medya organizasyonları tarafından yüklenen videoları etiketlemeye başladı. Şimdilik Hong Kong dahil olmak üzere 10 bölgede aktif olan bu özellik, kullanıcıların yayıncılar hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olmasını sağlıyor. 

Şimdiye kadar YouTube hükümet desteği alan ancak editoryal anlamda bağımsız olan yayıncılar ile hükümetin sözcülüğünü yapan Xinhua News Agency ya da China Global Television Network gibi yayıncılar arasında ayrım yapmaması nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. 

YouTube'un bu yeni özelliği, ilk olarak uygulamalarda gizli özellikler keşfetmesiyle tanınan Jane Manchun Wong tarafından fark edildi. YouTube güncellediği yayın ilkelerinde şu ifadelere yer verdi:

"Eğer bir kanal bir devlet tarafından finanse edilen veya kamu tarafından finanse edilen bir haber yayıncısına aitse, yayıncının bağlamını belirten bir bilgi paneli kanalındaki videoların izleme sayfasında görüntülenebilir.”

Panele girdiğinizde yayıncının nasıl finanse edildiğini ve yayıncı hakkında açılan Wikipedia sayfasının linklerini görebiliyorsunuz. ABD, Birleşik Krallık, İrlanda, Hindistan, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya ve Hong Kong'da yayınlanan özellik, Voice of America, BBC, Xinhua ve National Public Radio sayfalarında görüntülenebiliyor. 

YouTube paylaştığı açıklamada panelde sunulan bilgilerin YouTube'un bir yorumu olmadığını vurguluyor. Aynı zamanda YouTube arama sonuçlarında bu panellerin görünür olmayacağını ve panellerin, video görüntülenmelerini ya da gelir elde etme kriterlerlerini etkilemeyeceğini de ekleyelim. 

Son olarak Google'ın Hong Kong'taki gösteriler sırasında yanlış yönlendiren içerikler paylaştığı için 210 hesabı engellediğini belirtmekte fayda var. Üstelik YouTube bu konuda yalnız değil. Facebook ve Twitter da propaganda kampanyasının bir parçası olan hesaplara karşı harekete geçtiklerini duyurdu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.