Facebook giyilebilir artırılmış gerçeklik ürünleri için zihin kontrol teknolojisi geliştiriyor

Elon Musk'tan sonra Facebook da beyin-bilgisayar arayüzüne odaklandığını açıkladı.
Facebook giyilebilir artırılmış gerçeklik ürünleri için zihin kontrol teknolojisi geliştiriyor

Elon Musk'ın yakın zamanda paylaştığı Neuralink projesinin ardından Facebook, bugün beyin-bilgisayar arayüzüne (BCI) yönelik yaptığı araştımayı yayınladı. Gelecekte artırılmış gerçeklik arayüzlerini kontrol etmenizi sağlayacak olan bu çalışma, insan kortikal aktivitesini kullanarak gerçek zamanlı olarak bir soru - cevap diyaloğunun kodlamasını çözümleyecek. 

Bu arada araştırmanın konusu olan BCI teknolojisinin ALS gibi hastalıklara sahip insanlara yardımcı olmakta da kullanılabileceğini belirtelim. İletişim kurmak için bedenlerini eskisi gibi kullanamayan kişiler, bu teknoloji sayesinde isteklerini ve düşüncelerini daha kolay bir şekilde dile getirebilir.

Bu teknolojinin kullanımında erişilebilirlik ön planda olsa da Facebook'un ,sesli ve yazılı komut ihtiyacını ortadan kaldıran AR giyilebilir kumaşların üretilmesiyle daha geniş kapsamlı uygulamalara yöneldiğini söyleyebiliriz.Facebook AR/VR Başkan Yardımcısı Andrew “Boz” Bosworth Twitter'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bugün, insanların ne söylemek istediklerini hayal ederek yazabilecekleri istilacı olmayan giyilebilir bir cihaz oluşturma çalışmalarımızla ilgili bir güncelleme paylaşıyoruz. Kaydettiğimiz ilerleme, gelecekteki girdilerin ve AR gözlükleriyle etkileşimlerin bir gün nasıl görünebileceği konusunda gerçek bir potansiyel olduğunu gösteriyor.

Açıklamada yer alan “bir gün” ifadesine bakılırsa, Facebook şimdilik bu teknolojinin tam olarak ne zaman geçeceğini belirlemiş değil. Blog gönderisinde bu teknolojiyi geliştirmenin 10 yıl alabiliceğini belirten şirket, yine de teknolojinin hayata geçmesiyle birlikte aradaki farkı kapatacağını düşünecek kadar olumlu bir yaklaşıma sahip.

Şirketin keşfettiği stratejiler arasında, beyin aktivitesini tespit etmek için nöronların oksijen tüketimini izleyen bir nabız oksimetresinin kullanılması var.

Kaliforniya Üniversitesi'nin araştırmacıları tarafından yürütülen çalışma henüz AR'a veri sağlama konusunda başarıya ulaşmış değil. Ancak hem araştırmacılar hem de şirket çalışmanın belli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyor ve adım adım geliştirmeye devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.