iOS 13 ile İngiliz Pasaportu ve Japonya Kimlik Kartı'nın ardından Alman Kimlik Kartları da taranabilecek

iOS 13, İngiliz Pasaportu ve Japon Kimlik Kartından sonra Alman Kimlik Kartlarını da tarayabilecek.
iOS 13 ile İngiliz Pasaportu ve Japonya Kimlik Kartı'nın ardından Alman Kimlik Kartları da taranabilecek

Almanya İç İşleri Bakanlığı Alman Kimlik Kartlarının iOS 13 işletim sistemine sahip iPhone'lar tarafından taranabileceğini duyurdu. Bu yeni duyurudan önce İngiltere Pasaportlarında ve Japon Kimlik Kartlarında kullanılan NFC çiplerinin iPhone'lar tarafından taranacağı gündeme gelmişti. 

Aslına bakarsanız Apple, Apple Pay'in kullanımını kısıtlayarak sadece temassız ödeme alınabilen kartların veri formatını desteklemesi için NFC okuyucuları iPhonel'arda kilitliyor. Ancak iOS 13 ile birlikte Apple bu kısıtlamayı kaldırarak iPhone'ların NFC çiplerini okuyabilme özelliğine kavuşmasını sağlıyor. 

Kullanıcıların özellikten faydalanabilmesi için ilk etapta Apple'ın bu alanda hizmet veren uygulamaları kullanım alanlarına göre onaylaması gerekiyor. Yine de Pasaport ve Kimlik kartları için üretilen resmi devlet uygulamalarının Apple tarafından hızlıca onaylanması beklenebilir. Kullanıcı kimliklerinin dijital olarak taratılabildiği bir sisteme geçmeyi düşünen ülkelerin Apple'a başvurabileceğini de ekleyelim. 

Havalimanında basılı kimlik olmadan geçiş

Bu yeni özelliğin Alman basınında da ses getirdiğini eklemekte fayda var. Yazılanlara göre Alman vatandaşları bu özellik sayesinde kimliklerini çevrimiçi olarak kolayca doğrulayabilecek ve özelliği havalimanlarında sanal kart olarak kullanabilecek. Özellik kapsamında Alman vatandaşlarına sunulan ID, ePass ve eVisum uygulamaları iPhonelarda kullanılabilecek. 

Şimdilik Almanya Hükümeti uygulamaları kullanmayı vatandaşların tercihine bırakıyor. Bu noktada vatandaşların ne kadarlık bir kısmının Kimliklerini taratmayı seçeceği ise merak konusu. Ne de olsa gizlilik kavramı, özellikle Avrupa ülkelerinde vatandaşların önceliklendirdiği en önemli konulardan biri. Kimlikleri taratmak dijital bir ayak izi oluşmasına sebep olurken, Alman vatandaşları bu ayak izlerini bırakmamak adına kredi ya da banka kartı kullanımından dahi kaçınıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma Almanya'da ödemelerin yüzde 80'inin nakit olarak gerçekleştiğini gözler önüne sermişti. 

Japonya, İngiltere ve Almanya'nın attığı bu adımlar devletlerin dijital dönüşüme ayak uydurduğunu ve uzun fiziksel süreçleri dijital teknolojilerle kısaltmayı amaçladıklarını gösteriyor. Öte yandan devletlerin ve hükümetlerin vatandaşlar üzerindeki dijital kontrolü de artmış oluyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.