Kod yazmadan yapay zekayı eğitmenize olanak sağlayan girişim: MakeML

Kod yazmadan yapay zekayı eğitmenize olanak sağlayan girişim: MakeML

İnsan beyninin tam olarak nasıl çalıştığını öğrendiğimiz gün muhtemelen Skynet'in başladığı gün olacak. O gün gelene kadar ise makine öğrenmesi sayesinde sürücüsüz araçlar, kameramızı çevirdiğimizde neye baktığımızı algılayan cihazlar ve daha nicesiyle yetineceğiz gibi görünüyor.

Peki yapay zeka ağları nasıl eğitiliyor? Uygulamanızda kullanıcılarınıza bir takım akıllı özellikler sunmak için onlarca yapay zeka mühendisini işe alıp milyonlarca veriyi işlemeniz mi gerekiyor?

Her ne kadar teknoloji devleri için durum böyle olsa da bireysel geliştiriciler için durum tam olarak böyle değil. Kod satırları arasında boğulup bir yapay zeka eğitim algoritması geliştirmek yerine bunu geliştirmiş ve kullanıma sunmuş kişilerin projelerini kullanabilirsiniz. Bu projelerden biri MakeML.

MakeML, kelimenin tam anlamıyla tek satır kod yazmadan ihtiyacınızı çözebilecek bir sinir ağı eğitimi imkanı sunan bir girişim. Apple tarafından geliştirilen CoreML altyapısını kullanarak geliştirilmiş olan MakeML, sağladığı altyapı sayesinde nesne algılama ve stil taşıma özelinde uygulamalar geliştirmenize imkan sağlıyor.

Örneğin ev eşyaları satışı yapan bir eticaret uygulamanızın olduğunu düşünelim. Kullanıcıların çektikleri fotoğrafta ne tür ev ürünlerinin olduğunu tespit ederek otomatik olarak isimlendirmek ve işlerini kolaylaştırmak istiyorsunuz. Çok güzel bir özellik olmaz mı? Bunun için yapmanız gereken şey MakeML aracını indirip "Object Detection" özelliği sayesinde ev eşyalarını tanıyabileceği bir eğitim başlatmak. Bu eğitim için ihtiyacınız olan şey ise sitenizde satışa sunulabilecek şeylerden örnekler eklemek ve eğitimi başlatmak. Aşağıdaki videoda küçük bir örneğini görebilirsiniz.

Tabi ki bir yapay zeka eğitimi olacağı için oldukça uzun süreceğini bilmeniz gerekiyor, eğitimin kapsamına göre süresi değişecektir.

MakeML, sunduğu ikinci özelliği ile stil taşıma imkanı veriyor. Bu da hepimizin bildiği Prisma mobil uygulaması gibi uygulamaların geliştirilmesinde işe yarıyor diyebiliriz. Referans görseli belirledikten sonra uygulamayı eğiterek her yüklenecek fotoğrafın, referans fotoğraf formatına getirilmesini sağlayabilirsiniz. Ne kadar yaratıcı olabilirseniz o kadar ilginç uygulamalara imza atabilirsiniz.

Şu anda CPU üzerinde eğitimi gerçekleştiren MakeML, yakın zamanda Cloud üzerinde tüm işlemleri gerçekleştirmeyi hedefliyor. Böylece çok daha hızlı ve geniş bir kullanım imkanı bulacaktır.

iOS uygulaması geliştiriyor ve makine öğrenmesini projenize entegre ederek kullanıcılarınızı şaşırtmak istiyorsanız ücretsiz olarak sunulan MakeML aracını denemenizi öneririm.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.