Müzik streaming servislerinin fiyatları artacak mı?

Spotify, Pandora, Google ve Amazon, yüzde 44 civarında olan telif hakkı artışlarına karşı mücadele ediyor.
Müzik streaming servislerinin fiyatları artacak mı?

Spotify, Pandora, Google ve Amazon, yüzde 44 civarında olan telif hakkı artışlarına karşı mücadele ediyor. Her biri kendi akış hizmetine sahip olan dört teknoloji şirketi de şarkı sözü yazarlarına büyük bir maaş zammı yapma Telif Hakkı Kurulu (CRB) kararına itirazda bulundu. Zira bu zam gerçekleşirse müzik streaming servislerinin fiyatlarında da ciddi bir artış olacağını söylemek mümkün.

Telif Hakkı Kurulu, geçtiğimiz yılın başlarında beş yıllık bir süre zarfında telif ücretini yüzde 43,8 artıracak bir oran zammı onayladı. Karar bu şubat ayına kadar resmen yayınlanmadı, ancak bu tarihte temyiz için 30 günlük bir pencere açıldı. Anlaşılan büyük oyuncular bu duruma sessiz kalmayacak gibi görünüyor. Dört şirket de mahkemeye ayrı ayrı dava açtı. Kaynaklar, Apple Music'in herhangi bir şekilde itiraz etmeyi planlamadığını söylüyor.

Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği'nin başkanı ve CEO'su David Israelite, daha önce, dijital şirketlerin telif hakkı artışına itiraz ettikleri takdirde şarkı yazarları topluluğunda “savaş ilan edeceğini” söylemişti. Israelite'nin dijital hizmetlerin gerçekten temyiz başvurusunda bulunduğunu öğrendikten sonra yaptığı açıklamalar da iki taraf arasında ciddi bir tartışmanın olacağını ortaya koyuyor. David Israelite, Spotify ve Amazon'un şarkı yazarlarının ödemelerini neredeyse üçte bir oranında kesmek için onları dava etmeye karar verdiklerini, büyük teknoloji zorbalarının işlerini mümkün kılan şarkıcılara saygı duymadığını veya değer vermediğini söyledi.

Kullanıcı tarafından baktığımızda her ne kadar bunun fiyatlara yansıyacak olması can sıkıcı olsa da olaya, müzisyen ve şarkı sözü yazarı açısından bakıldığında verilen kararın çok da yanlış olmadığını söylemek mümkün olacaktır. Statista'nın 2018'de hazırladığı grafiğe baktığımızda hangi müzik streaming servisinin sanatçılar yüzde kaçlık bir ödeme yaptığını görebilirsiniz. Buna göre en düşük kazancın YouTube‘da olduğunu görüyoruz. YouTube’u da sırasıyla Pandora, Spotify, Google, Deezer, Amazon ve Apple Music izliyor.

Dava nasıl sonuçlanacak, kazanan taraf kim olacak ve bunun kullanıcıya nasıl bir yansıması olacak şimdilik bilinmez. Ancak bu noktada şarkı sözü yazarlarının çok da haksız olmadığını söylemek yerinde olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.