Türkiye Kullanıcı Deneyimi Raporu'ndan öne çıkan detaylar

Türkiye Kullanıcı Deneyimi Raporu'ndan öne çıkan detaylar

Bu yıl dördüncüsü yayınlanan Türkiye Kullanıcı Deneyimi Raporu (Turkey User Experience Report), Türkiye’de Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik alanındaki mevcut durumu, beklentileri ve eğilimleri açıkça ortaya koyuyor. Bu alanda çalışmalar yapan profesyonellerin perspektifi ile yürütülen bu kapsamlı araştırmaya Bankacılık, Sigorta, E-Ticaret, Bilişim, Reklam ve Telekomünikasyon gibi pek çok farklı sektörden katılım gerçekleştiğini de belirtelim.

Rapora katılım gösteren UX tasarımcılarının yüzde 37 oranında IT ve Teknoloji sektöründe çalışırken, bu oranı yüzde 19 oranında Tasarım, yüzde 18 ile Banka/Finans ve yüzde 9 ile E-Ticaret sektörü takip ediyor. Katılımcıların çalıştığı şirketteki ünvanı ise yüzde 21 oranında yönetici, yüzde 17 oranında UX tasarımcısı, Uzmanı, yüzde 11 oranında Grafik/Arayüz tasarımcısı ve yüzde 9 oranında Test uzmanı olarak öne çıkıyor.

Yapılan araştırmada bir sınıflandırma modeli olan Kullanıcı Deneyimi Olgunluk Düzeyi'ne (UX Maturity Model) de yer veriliyor.    Kullanıcı Deneyimi Olgunluk Düzeyi, kurumlarda Kullanıcı Deneyimi’ne verilen önemi, bu alanda yapılan yatırımları, kurumlar bünyesindeki süreçleri ve kullanılan araçları baz alan, 6 farklı olgunluk seviyesinden oluşuyor.

Anket sonuçlarında şirketlerin UX Olgunluklarında yukarı doğru hareketlenme görülüyor. Önceki yıl ile yapılan karşılaştırmalar, Interested ve Invested alanlarında pozisyonlu şirketlerin daha üst basamaklar olan Committed, Engaged pozisyonlarına geçiş yaptığını ortaya koyuyor.

Rapor kapsamında sorulan "Çalıştığınız şirketteki kullanıcı deneyimi (UX) aktivitelerinde, sizi en fazla etkileyen sorun hangisidir?" sorusuna katılımcılar, yüzde 27 oranında alan bilgisi yetersizliği, yüzde 26 zaman yetersizliği, yüzde 19 oranında iş gücü yetersizliği ve yüzde 16 oranında bütçe yetersizliği cevabını veriyor.

Tasarımcıların yüzde 60'ı çalıştıkları şirketin 2018'de kullanıcı deneyimi aktivitelerine ayırdığı bütçenin yetersiz olduğunu ifade ederken, yüzde 18'i bu bütçeyi yeterli buluyor. B noktada yüzde 22'lik bir kesimin bütçenin yeterliliği konusunda bir fikri olmadığını da belirtelim.

Araştırma kapsamında, "Çalıştığınız şirketteki kullanıcı deneyimi (UX) yatırımlarının geri dönüşleri (ROI) hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 61 oranında ROI ölçümlemiyoruz yanıtını vermiş olması dikkat çekiyor.

Katılımcıların yüzde 25'i fikrim yok seçeneğine yönelirken, yüzde 17'lik bir kesim, "ROI ölçümlüyoruz, memnunuz." cevabını veriyor. Katılımcıların yüzde 7'si ise "ROI ölçümlüyoruz, sonuçlardan memnun değiliz" cevabını veriyor.

Araştırmada katılımcıların yüzde 47'si çalıştıkları şirkette kullanıcı deneyimi konusunda profesyonel hizmet sağlayıcılarından destek alınmadığını belirtirken yüzde 30'u bu desteğin bir kısmının dışarıdan alındığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 9'u ise bu desteğin tamamının dışarıdan alındığını belirtiyor.

Katılımcılar, araştırmada yer alan  "Çalıştığınız şirkette kullanıcı deneyimi (UX) ile ilişkili hangi hizmet gereksinimleri profesyonel hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilmektedir?" sorusuna yüzde 56 oranında "Kullanıcı araştırmaları" cevabını veriyor. Kullanıcı deneyimi tasarımı seçeneği yine yüzde 56 oranında tercih edilirken, kullanılabilirlik testleri yüzde 38 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu soruda katılımcıların birden fazla seçim yaptığını belirtmekte de fayda var.

Araştırmada kullanıcı deneyimi çalışmalarında hedef kullanıcıların belirlenme yöntemine de yer verildi. Bu kapsamda katılımcıların yüzde 43'ü "Ürünlerimizi en çok kullanan/satın alan kullanıcı profillerini seçiyoruz" cevabını verdi. Kullanıcıların  yüzde 25'i, hedef kullanıcıları, davranışsal özelliklerine göre belirlediklerini dile getirirken, yüzde 17'si "Pazarlama / Satış Departmanları ne derse onu yapıyoruz" seçeneğini tercih etti.

Araştırmaya göre katılımcıların şirketlerinde gerçekleşen kullanılabilirlik testlerinde uygulanan yöntemlerden Kullanıcı Gözlemi testi yüzde 52 ile öne çıkıyor. Yüzde 45 ile Kullanıcı analitikleri ikinci sırada yer alırken, yüzde ile A/B testleri onu takip ediyor. ANketler yüzde 38 oranında uygulanırken, Uzman görüşü testi yüzde 28 oranında tercih ediliyor.

Kullanıcı deneyimi araştırmalarında uygulanan tekniklere baktığımızda yüzde 37 ile Hibrid yöntemlerin ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Yüzde 31 oranıyla hiçbiri seçeneğinin ikinci sırada yer alması dikkat çekerken, yüzde 30 ile Kalitatif yöntemler üçüncü sırada yer alıyor.

Katılımcıların yüzde 28'i çalıştıkları şirkette kullanıcı deneyimi çalışmalarından elde edilen bulguların yüzde 25 ile 50 oranında uygulandığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 23'ü bu oranın yüzde 50 ile 75 arasında seyrettiğini belirtirken, yüzde 20'si de bulguların yüzde 10 ile yüzde 25 oranında uygulanabildiğini söylüyor.

Araştırmaya göre şirketlerin gündeminde yer alan kavramlarda yüzde 72 ile Arayüz Tasarımı, yüzde 70 ile Kullanıcı deneyimi tasarımı, yüzde 52 ile Kullanılabilirlik testi ve yüzde 37 ile Müşteri deneyimi kavramları öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.