Bahçeşehir Koleji‘nin katkılarıyla, Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirdiğimiz Future Talks 2018 etkinliği devam ediyor. Teknoloji ve dijitalin dönüşüm, oyun sektörü, influencer marketing gibi birçok konunun konuşulduğu konferansımızın son oturumlarından biri olan ve mobil oyunları odağına alan "Oyun zaman kaybı mı? Gelecek mi?" paneli, Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, Netmarble EMEA'nın CEO'su Barış Özistek'in katılımıyla gerçekleştirildi.
Barış Özistek, ilk olarak Netmarble'ın yaptıklarından bahsetti. Netmarble'ın dünyanın en büyük üçüncü mobil oyun firması olduğunu söyleyen Özistek, şirketin tüm oyun sektöründe ise en büyük beş firmadan biri olduğunu söyledi. Oyun endüstrisinin bu seneyi 140 milyar dolarla kapatacağını söyleyen Özistek, bunun 80 milyar dolarının mobilden geldiğini açıkladı. Şu anki piyasa değeri 12 milyar dolar olan Netmarble'ın da mobil odaklı olduğunun altını çizdi. Netmarble'ın Asya'da birçok ofisi bulunuyor, fakat batıya baktığımızda sadece ABD ve Türkiye'de ofislerinin olduğunu görüyoruz. Bu yüzden Netmarble'ın Türkiye ofisi bölgede önemli bir noktada yer alıyor. Joy Game'i satın alan Netmarble'ın Starters Hub'ın kurucularından olduğunu da hatırlatalım.
"Oyun dünyası bilinmeyen bir dünya"
Barış Özistek, oyunun zaman kaybı mı, yoksa gelecek mi olduğu sorusuna ise öyle olmadığını söyleyerek cevap verdi. Oyun dünyasının bilinmeyen bir dünya olduğunu, çünkü belirli bir yaşın üstündeki kişilerin gençliklerinde oynamadıkları için neler olduğunu bilmediğini söylüyor. Özistek, bu noktada futbol örneğini veriyor. Herkes zamanında futbol oynadığı için kimse futboldan korkmuyor. Oyunun dünyadaki en ekonomik eğlence araçların biri olduğunu söyleyen Özistek, bu sektörün büyüme sebebini de kolay ulaşılabiliyor olmasına bağlıyor. Milyarlarca kişiyi etkileyen bu sektörün zaman kaybı olmadığını, dünyanın gerçeğinin artık oyun olduğunu belirtiyor.
"E-sporun geleceği board ve kart oyunlarında"
E-spordan da bahseden Özistek, dünyada trend olarak mobil e-sporu gördüğünü açıkladı. PC'nin de önemli olduğunu, fakat tüm dünyadaki oyuncu sayısı ve profiline baktığımızda mobilin öne çıktığını açıklıyor. Barış Özistek aynı zamanda e-sporda şovun öncelikli olduğunu belirtiyor. Aksiyon oyunların her zaman varolacağını, fakat e-sporun geleceğinde aksiyon olmayan oyunların olduğunu söylüyor. Board oyunları, kart oyunları gibi kategorilerin gelecekte e-spor odağında daha çok karşımıza çıkacağını açıklıyor.
VR'a olan inancının düştüğünü söyleyen Özistek, bu konuda ekipmandan ziyade içeriğin önemli olduğunun altını çiziyor. Eski jetonlu makinelerin yerini VR makinelerin alabileceğini söylüyor. AR'da ise durumun VR'dan farklı olduğunu belirten Özistek bunun sebebini ise pahalı ekipmana gerek olmayışıyla açıklıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap