Bahçeşehir Koleji’nin katkılarıyla ilk kez gerçekleştirdiğimiz Future Talks 2018 etkinliğinde Şef Arda Türkmen izleyicilerle gastronominin geleceğini paylaştı. Sözlerine gastronomi sektörünün geniş kapsamını anlatarak başlayan Türkmen, 3 Michelin yıldızlı şeflerden, motokuryelere, yemek kuryelerinden 14-15 yaşındaki yiyecek YouTuber'larına kadar herkesin bu sektörün içinde olduğunu belirtti.
Gastronomi sektörünün hızla genişlemeye devam ettiğini belirten Türkmen, eve sipariş ve dışarıda yemek kavramlarına dikkat çekti. Aynı şekilde yemek turizminin de öne çıktığını vurgulayan Türkmen, insanları hayatını kolaylaştıran teknolojilerin de sektöre giriş yapacağını söyledi.
Bu anlamda Sous vide teknolojisini örnek veren Türkmen, 80'lerde olmayan bu tekniğin şimdilerde standartı yakalamak konusunda şeflere kolaylık sağladığını belirtti. Yine de sektördeki teknolojilerin her daim tabaklama ve son pişirme aşamalarında insan dokunuşuna ihtiyacı olacağını da ifade etti. Buna dair Nişantaşı'nda geçmişte açılan bir restoranı örnek gösteren Türkmen, garson olmayan bu restoranı kabul etmekte zorlandığını söyledi.
Teknoloji ile değişecek yemek dünyası
Aynı şekilde teknolojisi artırılmış yiyeceklere de değinen Türkmen, astronotların kullandığı yemeklerin besleyici olduğunu ancak kendisine herhangi bir lezzet vermediğini de belirtti. Bu noktada bir kaç nesil sonra insanların hap şeklindeki yiyecekleri tüketebileceğini yine de bu nesilde insanların hedonist anlamda yiyecekleri tüketmeyi arzu ettiğini ifade etti.
Aynı şekilde moleküler gastronomi gibi teknoloji odaklı trendlerin her zaman sektörde yer bulabileceğini ancak insanların yemeği sosyalleşme unsuru olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. Aynı şekilde restoranında en az satılan masanın iki kişilik masalar olduğuna dikkat çeken Türkmen, insanların kutlamalar ve doğum günleri gibi özel etkinlikler için yemeğe çıktığını ve böyle sosyalleşmeyi tercih ettiğini belirtti.
Bu noktada her zaman ilgi gören menülerin aile menüleri olduğunu söyleyen Türkmen, gastronominin geleceğinin samimiyetten geçtiğini söyledi. Bu noktada coğrafyamızdaki yemek kültürünün öne çıktığını belirten Türkmen, bunu turizmle birleştirmenin son 10-15 yılda popülerleştiğini de sözlerine ekledi. Ülkelerin geleceğini planlarken gastronomi turizmini de göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Türkmen, son 2-3 yıldır Türkiye Cumhuriyet'inde önemli adımlar atıldığını ifade etti.
Ülkemizde gastronomi alanında çalıştaylar düzenlendiğini belirten Türkmen ülkeye insan çekmek için yemek çeşitliliğini değerlendirerek bunu pazarlamanın önemine de dikkat çekti. Konuşmasında İspanya'nın Bilbao bölgesini de örnek gösteren Türkmen, sözlerine teknoloji ve eğitimin yanı sıra yemeğin birleştirici, sosyal ve kültürel özelliklerini vurgulayarak son verdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap