BRAND SPEAK

Dijitalleşen dünyada sınır ötesi e-ticaret deneyimleri

Dünyadaki başarılı e-ticaret listelerinde yer alan bu önemli 7 ismin, küresel e-ticarette fark yaratan deneyimlerini mercek altına alalım.
Dijitalleşen dünyada sınır ötesi e-ticaret deneyimleri

Global e-ticarette dünyada başarılı olan isimlerin başında en çok dikkat çeken Amazon, JD Worlwide, AliExpress ile birlikte dünyanın sayılı büyük hazır giyim perakendecilerinden olan Asos, Next, Inditex Group ve Farfetch göze çarpmaktadır. Global e-ticaret sitelerinin odaklandığı müşteri deneyimleri ve hedef pazarları ile Asya ve Avrupa’daki e-ihracat başarılarına yer verdiğimiz 7. yazımızla karşınızdayız. B2CDirect E-İhracat Rehberi serisindeki diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz: /author/b2cdirect/

Dünyadaki başarılı e-ticaret listelerinde yer alan bu önemli 7 ismin, küresel e-ticarette fark yaratan deneyimlerini mercek altına alalım.

Amazon

  • Müşteri odaklı olma ve geleceğin alışveriş trendlerini doğru ön görmesiyle net bir şekilde fark edilen Amazon’un, tüm dünya tarafından tercih edilmesinin sebebi müşteri odaklı yarattıkları fark ve inovatif çözümlerdir.
  • Amazon, müşterilerine ayrıcalık sağladığı Prime hizmeti ile ücretsiz gönderim ve en düşük fiyatla ürün seçeneği sunması müşteri deneyimini artırmıştır. Prime hizmeti ne kadar ücretli olsa da, birçok ayrıcalığa sahip olması müşteri memnuniyetini artırmaktadır.

Asos

  • Asos özellikle genç yetişkinler tarafından oldukça fazla tercih ediliyor. 850'den fazla markanın yer aldığı ürün yelpazesinde, farklı markaların en iyi ürünlerini kombinleyerek strateji geliştiriyor.
  • Ücretsiz teslimattan ve yenilikçi görsel arama özelliklerine kadar yenilikçi çözümler getiriyor. Ayrıca ödeme sayfasını da basit hale getirerek, kullanıcıların işini kolaylaştırmaktadır.
  • Müşteri hizmetleri konusunda sosyal medyayı aktif kullanan Asos, tüketicilerin satın aldığı ürünlerle çektikleri fotoğrafları kendi sitesinde paylaşarak, hem satın almaya teşvik ediyor hem de müşterilerle duygusal bağ kurmuş oluyor.

Next

  • İngiltere'nin gözde moda perakendecisi olan Next, kolay kullanıma sahip olan web sitesiyle doğru ürüne ulaşma ve hızlı ödeme alınmasıyla üst sıralarda yer alıyor.
  • Ürünleri kişiselleştirilmiş ve özel günlere göre hediye kategorisi halinde sunarak müşterilerine fikir sunuyor.
  • Next, 5 gün içerisinde ücretsiz teslimat ya da gece yarısından önce verilen siparişlerde ertesi gün teslimat gibi kampanyalar düzenliyor.

Inditex Group

  • Zara, Bershka gibi markaları bünyesinde barındıran Inditex Group, global moda kavramı üzerine yoğunlaşıyor.
  • Bünyesindeki markaların milyonlarca kullanıcının moda trendleriyle özdeşleşmesi bu kavramı destekleyerek başarı getiriyor.
  • Özellikle Zara’nın başarısı modellerinin küreselleşmesinden ve milyonlarca kişinin ortak tercih sebebi olmasından geliyor.

JD Worldwide

  • Hem doğrudan hemde B2C olarak satış yapılan bir platform olan JD Worldwide, edindiği pazaryeri modeliyle fark yaratıyor.
  • Özellikle daha yerel bölgelerde penetrasyonunu arttırıyor ve sürekli pazarı genişleterek katma değer hizmetlerine önem veriyor.
  • JD Worldwide tipik olarak daha düşük kar marjına sahip olan ürünlerine odaklanarak her profilden müşteriye hitap ediyor.

AliExpress

  • Küresel tüketici pazarı olan AliExpress, Çin’de yer alan toptancılar ve doğrudan üreticilerden satın aldığı ve rekabetçi fiyatlarla sunduğu geniş bir ürün çeşitliliğine sahiptir.
  • Dünyanın dört bir yanından tüketicilere hizmet veriyor.
  • AliExpress şu an pek çok kategoride 44 farklı sektörden 5.900'den fazla ürüne ev sahipliği yapıyor.

Farfetch

  • Londra merkezli lüks online pazaryeri olan Farfetch, sattığı ürünlerin envanterlerini tutmuyor. Bir nevi markalar ve butikler için kanal görevi görüyor. Bu sayede müşterilerin ne istediğini biliyor ve fazla ürün stoklarıyla maliyet çıkarmıyor.
  • Farfetch, kendisini global moda tüketicileri için bir pazar yeri olarak görüyor.
  • Farfetch, tüketicilerin marka, ürün ve oluşturulan stillere göre gezinmesi amacıyla iyileştirmeler yapan ve kendilerini lüks moda endüstrisine hizmet eden bir teknoloji firması olarak tanımlıyor.

Yer verdiğimiz küresel ölçekteki isimlerin yanı sıra, Türkiye’de başarı sağlayan önemli isimlerin başında Hepsiburada ve Modanisa  önemli yer tutuyor.

Hepsiburada

  • Türkiye’de e-ticaret denince akla gelen ilk isimlerden olan Hepsiburada, müşterisiyle duygusal bağ kurmayı başarmış, küresel düşünen, yerel hareket edebilen bir şirket felsefesiyle farkını ortaya koyuyor.
  • Özellikle dijital dönüşüme vurgu yapan Hepsiburada, ödeme sistemlerinden kargoya birçok sektörü dönüştüren bir platform.
  • Müşterinin verdiği siparişten, teslimata kadar tüm süreci baştan sona takip edebildiği entegre bir sisteme sahiptir.
  • Hepsiglobal sayfasında müşterilerine yurt dışı alışveriş rehberini en iyi şekilde sunmaktadır: https://www.hepsiburada.com/staticPage/13212

Modanisa

  • Modanisa gerek yurtiçinde gerek yurt dışındaki başarısında rol oynayan etkenin beklentilere uygun çözümler sunmak ve güvenli alışveriş ortamı sağlamak olduğunu vurguluyor.
  • Ayrıca yurtiçi ve yurt dışı satışlarının devamlılığını sağlayabilmek adına doğru bir pazarlama stratejisi yürütüyor. Pazarlama stratejisinde ise hedef pazarın özelliklerine, ihtiyaçlarına, alışkanlıklarına ve elbette beklentilerine dikkat ediyor
  • Özellikle e-ihracata başlarken yurt içi ve yurt dışı pazarlamanın farklı olabileceği noktaları göz ardı etmeden, pazarlama planı oluştururken yurt dışında alışveriş yapması beklenen hedef pazarın kullanmış olduğu dilden kültürüne, yaşadığı coğrafyanın özelliklerine ve beğenilerine varana kadar pek çok faktöre de dikkate ediyor.

Ayrıca, yukarıda deneyimlerini paylaştığımız pazar yeri ve markaların, global ölçekte başarı sağlamasındaki en temel faktörlerden biri de lokal çözümleri ön planda tutmasıdır.

E-ihracatta lokal çözümlerin önemi

E-ihracat yaparken global ölçekte iş planı yapıldığından, birçok ülkedeki müşterilere ulaşma amacıyla lokal çözümler üretilmelidir. Tüketicilerin çevrimiçi mağazanıza girdiğinde satın almasını önleyecek engeller ortadan kaldırılmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Dünyada önemli yer tutan e-ihracat sitelerinin başarılı olmalarındaki en çok ön plana çıkan unsur lokal çözümler üretmeleri yani yerelleşmeleridir.

Bunun en başında dil gelmektedir. Sitenizde genel olarak İngilizce ile birlikte birçok dile yer vermelisiniz. Müşteriler sitenizde kendi ülkesindeki bir çevrimiçi mağazadaki gibi rahatça gezinme imkanı bulmalıdır. İkinci önemli hususta ödeme sayfasında kendi para birimini kullanabilmesidir. Bununla birlikte lokal ödeme çözümleri sunmalısınız. Dünyanın birçok noktasında sadece kredi kartı kullanılmıyor. Banka kartı, elektronik cüzdan ya da kapıda ödeme kullanan birçok yer var. Ayrıca lojistik desteğiniz de sınırlı olmamalıdır. Örneğin  İngiltere’ye gönderim yaptığınızda sadece Londra’ya teslimat sağlanmamalı, çok daha yerel konumlara da gönderi yapabilmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz pazar yeri ve marka deneyimlerine tekrar dönecek olursak, her birinin daha çok kişiye ulaşma amacıyla çalışmalar yaptığını unutmamak gerekir. Bunun gibi çözümler müşteri memnuniyeti sağlarken, marka itibarını da korumaktadır.

Türk işletmeler için hedef pazarlar

Türkiye bölgesel konumu itibariyle ve ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli bir konumdadır. Bu açıdan baktığımızda Türkiye’nin dinamik özellikleri, üretimi ve alt yapısı sayesinde e-ihracat üssü haline gelebilir.

E-ihracat yapmak için değerlendirilecek hedef pazarların başında Avrupa gelmektedir. Avrupa hem sahip olduğu yüksek nüfus oranıyla hem de gelişmiş birçok ülkeyi içinde barındırması ile yüksek alım gücüne sahiptir. Özellikle Batı Avrupa e-ticaret için en büyük pazardır. Aşağıdaki görselde Avrupa’nın en büyük pazarlarından olan İngiltere, Almanya, Fransa ve son zamanlarda sınır ötesi alışverişlerinde önemli artış sağlayan Hollanda’yı görmekteyiz.

İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi büyük pazarlar yerine biraz daha niş bir alandan başlamak isterseniz Güney Avrupa’da e-ticaret yükselişe geçiyor. 2017'de Güney Avrupa’dan online alışveriş yapanların % 38'i ürünlerini sınır ötesinden sipariş vermiştir. Güney Avrupa’da e-ticarette 2017 yılıyla birlikte en büyük gelişmeyi Romanya yaşamaktadır.

Kaynak: European Ecommerce Report 2018

Avrupalıların yüksek alım gücüyle sınır ötesi alışverişlere oldukça açık olmaları, e-ihracat için önemli bir hedef kitle haline getirmektedir. Ayrıca devlet tarafından Avrupa ülkelerine yapılan e-ihracat işlemlerinde vergi muafiyeti, iade alma ve teşvik alma gibi büyük fırsatlar sunulmaktadır. 22 EUR altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve yurt dışı KDV vergileri alınmamaktadır. 22 EUR üzerindeki siparişlerde yurt dışı KDV ödenirken, 150 EUR üzerindeki siparişler ise Türkiye ile Avrupa arasındaki ticaret anlaşmasının bir getirisi olarak A.TR/EUR.1 belgeleri düzenlenerek Türk menşeli ürünler gümrük vergisinden muaf olmaktadır.

Türkiye’nin bulunduğu konum dolayısıyla menzil avantajına baktığımızda, yakın çevresindeki ihracat potansiyeli yüksek olan Rusya, hedef pazar için oldukça uygundur. İthalat oranı yüksek olan Rusya, dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerindendir. Rusya’da yapılan online alışverişlerin her 3 tanesinden 1’i sınır ötesinden yapılmaktadır. Aylık 1000 EUR altındaki siparişlerde Gümrük Vergisi ve KDV alınmaması, Rusların sınır ötesinden alışveriş yapmasına imkan sağlıyor.

Rusya’nın yanı sıra Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarlarından biri de Ukrayna’dır. Günlük 150 EUR altındaki siparişlerde Gümrük Vergisi ve KDV alınmaması, Ukraynalı tüketicileri sınır ötesi online alışverişlere itmektedir.

Asya ve Avrupa ülkelerinin e-ihracatta başarıları

Avrupa, e-ihracatta en büyük üç bölgeden biridir ve 2018 yılında da İngiltere'nin bölgenin en büyük çevrimiçi perakende pazarı olmaya devam etmesi bekleniyor. Bunu Almanya ve Fransa izliyor. Doğu Avrupa ülkeleri de e-ticaret satışlarında büyümeyi görüyorlar. Ancak Batı'daki komşularının çevrimiçi alışveriş penetrasyonu açısından bakıldığında geride kalıyor. Çevrimiçi alışveriş seviyesi ise bölge genelinde büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Bu aslında İngiltere, Almanya dışında, gelecekteki tüketici tabanını büyütmek için büyük bir potansiyel kitlenin olduğunu da gösteriyor. Hollanda, İsveç ve İngiltere olgun e-ticaret tüketici tabanlarına sahiptir ve sınır ötesinden sipariş vermeye alışkın olan pazarları temsil etmektedir.

Seçili ülkelerin sınır ötesinde tercih ettiği destinasyonlara baktığımızda, Avrupa ülkeleri yine aynı bölgelerdeki ülkelerden ve Çin’den satın alım gerçekleştiriyor.

  • İngiltere: Amerika 16%, Çin 14%, Almanya 8%
  • Belçika: Hollanda 16%, Almanya 14%, Fransa 9.5%
  • Fransa:  İngiltere 14%, Almanya 13%, Çin 9%
  • Almanya: İngiltere 11%, Amerika 10%, Çin 7%
  • İtalya: Almanya 16%, Fransa 9%, Çin 7.5%
  • Yunanistan: Almanya 11%, İtalya 8.3%, Çin 6.7%
  • İspanya: Almanya 14%, Fransa 11%, Çin 8.8%
  • Rusya: Çin %48, Amerika 10%, Almanya 8%
  • Hollanda: Almanya 18%, Belçika 11%, Çin 9.1%
  • Polonya: Almanya 23%, Çin 13%, Rusya 6.2%
  • İsveç: Çin 28%, Almanya 19%, İngiltere 19%, Amerika 15%

Grafikte gördüğümüz cirodan Batı Avrupa, % 67 oranında pay alıyor. Bunun nedenleri gelişmiş altyapı, yüksek internet penetrasyonu ve yüksek düzeyde tüketici güveni ve çevrimiçi alışverişe olan aşinalıktır. Batı Avrupa'nın B2C cirosundaki payını, Güney Avrupa % 12, Kuzey Avrupa % 8, Doğu Avrupa % 6 ve Orta Avrupa % 5 oranla takip ediyor. Ülke olarak baktığımızda 178 milyar Euro ile Avrupa’da bulunan en büyük e-ticaret pazarı olan İngiltere’yi, 93,2 milyar Euro ile Fransa ve  93 milyar Euro ile Almanya izliyor. Güney Avrupa'da da e-ticaret satışları yükselişte. Ülke bazında, Romanya en büyük e-ticaret büyümesini gördü ve %37’lik önemli bir büyüme oranı yakaladı.

Pazar yerlerine baktığımızda ise karşımıza Amazon, eBay gibi küresel oyuncular çıkıyor. Avrupa'ya bakarken, Amazon ve eBay, çevrimiçi kullanıcılardan daha yüksek oranda ziyaret alarak sağlam bir yer edinmiştir. 31 Ağustos 2018 itibariyle Amazon’un on iki aylık geliri 208.13 milyar doları geride bıraktı ve 2017'den bu yana % 30.8'lik bir artış gösterdi. Buna karşılık, eBay'in geliri 2017'den bu yana % 6,6'lık bir artışla sadece 10.07 milyar dolara ulaştı. Amazon yıllık ortalama % 25.97 gelir artışı ile eBay’n % 2.86 olan gelir artışıyla eBay'i geride bıraktı.

Avrupa’nın yanı sıra en büyük ve en hızlı büyüyen e-ticaret ve sınır ötesi e-ticaret pazarları, Çin'in lider olduğu Asya bölgesinde bulunuyor. Yüksek internet penetrasyonu ve artan mobil kullanımı, yükselen bir orta sınıf ve gelişmiş dağıtım altyapısı bu hızlı büyümenin tetikleyicilerinden bazılarıdır. E-ticaret satışları, Asya-Pasifik bölgesindeki toplam perakende satışlarının % 14.7'sini (1.365 trilyon $) temsil ediyor. eMarketer, bu sayının 3.001 trilyon dolara ulaşacağını ve 2021 yılına kadar küresel e-ticaret payının 2 / 3'ünü temsil edeceğini tahmin ediyor. Çin bu pazarın en büyük katılımcısı ve 500 milyonu aşkın dijital alıcıya yakın satışların %50'sinden fazlasını oluşturuyor.

YStats.com'un araştırmasını gerçekleştirdiği “Çin’nin B2C E-Ticaret Pazarı 2018” raporunda, Çin'in geçen yıl toplam küresel çevrimiçi perakende satışlarının yaklaşık yarısını oluşturduğu belirtiliyor. Çin'deki malların ve hizmetlerin çevrimiçi satışları 2017 yılında, dünyanın diğer B2C ve C2C e-ticaret gelirlerinin yaklaşık % 50'sini oluşturuyor.

Analysys International Enfodesk, Tmall'ın ve JD.com'ın Çin'deki perakende e-ticaret satışlarının % 84.2'sini oluşturduğunu bildirdi. Çin'in çevrimiçi alışverişinde küresel lideri olan Tmall pazar yeri, dünyanın önde gelen online pazar yeri olsada daha çok Çin odaklıdır. Ancak Çin'de orta sınıf hızlı büyürken, Çinli tüketiciler malların kalitesine ve özgünlüğüne daha fazla önem vermeye başladı. JD.com bu konuya değinerek, Tmall üst sınıf ürün kategorisinin tersine, müşteri deneyimi ve ürünlerinin kalitesi üzerine odaklanmış bir şirket olarak ortaya çıkıyor ve JD.com'un finansal raporlarına bakarak şirketin istikrarlı bir şekilde büyüdüğü görülüyor.

Kaynak: Ecommerce Worldwide, Walkthechat Analysis

Türkiye’nin atması gereken adımlar nelerdir?

Türkiye’nin e-ihracat hacmi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi olmayan dış ticaret verilerine göre 2017’de ihracat 2016 yılına göre %10,22 artarak 142,5 milyar ABD dolardan 157,9 milyar ABD dolara çıktı. Türkiye’nin e-ihracat işlem hacmi 2016 yılında 400 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin toplam ihracatı içinde e-ihracatın sahip olduğu orana baktığımızda bugün itibariyle %0,3 seviyesindedir.

E-ihracat, Türkiye’nin ihracatına 3 alanda katkı sağlayacaktır. Bunlar, ihracat menzilini arttırıp yeni pazarlara erişme olanağı, katma değeri yüksek ve yeni ürünlerin ihracatını artırmak ve KOBİ’ler ile yeni girişimlerin şirket büyüklüğünden kaynaklanan dezavantajlarını azaltmak olacaktır. Ancak firmaların klasik ticaret geleneğine bağlı olarak büyüme hacmi yakalamak istemeleri ve e-ihracat hakkında endişe yaşamaları farkındalık sürecini yavaşlatıyor. Bunlar daha çok satıcı ve alıcı arasındaki güven problemleri, ödeme yöntemleri, dil sorunu ve devlet teşviklerinin yetersiz olması gibi sorunlardan kaynaklanıyor. Halbuki e-ihracat, klasik ticarette ortaya çıkan olumsuz süreçleri ortadan kaldırıyor ve istenilen büyüme oranlarına çok daha başarılı bir şekilde ulaşılıyor. Özellikle e-ihracat büyük katkı sağlayacak olan KOBİ’lerin, e-ihracatın nasıl yapılması gerektiğini anlaması önemlidir. KOBİ’lerin sağlıklı bir şekilde e-ihracata yönlendirilmeleri için B2CDirect’in 2018 yılında düzenlediği 4 farklı etkinlik ile firma ve bireylerin e-ihracata olan farkındalığı giderek artırmaktadır.

Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için geleneksel ihracat yöntemleri ne kadar önemli olsada, tek başına yeterli olmayabilir. Yılda ortalama yüzde 12’lik bir ihracat artışı gerektiren bu hedefin yakalanabilmesi için; yeni firmaların ihracat büyümesine katkıda bulunmalıdır. Bunun için teknolojiye dayalı yeni ihracat yöntemlerinden daha yoğun olarak faydalanmak daha hızlı çözüm getirmektedir.

Son olarak ülkemiz için e-ihracat konusunda deneyimli ve uzman bireyler yetişmesi, e-ihracat konusundaki en önemli ihtiyaçlardan biridir. B2CDirect, Türkiye'de e-ihracatın gelişmesi için e-ihracat ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen tüm firmalar ve bireyler için ücretsiz eğitimler ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Bu eğitimler sayesinde firmalar ve bireyler, hem yurt dışına kargo gönderilerini GOB2C platformu sayesinde kolayca gönderecek, hem de e-ihracat konusunda uzman seviyesinde bilgiye sahip olacaktır.

Bir diğer önemli konuda; ihracat ve ithalat arasındaki dengesizliğin oluşturduğu cari açığın kapanması için e-ihracatta gelişme sağlanması büyük önem taşımaktadır. B2CDirect sağladığı hizmetlerle ihracat ile ithalat arasındaki açığın kapatılması hususunda ülkemize katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin E-İhracat Uzmanı B2CDirect, e-ihracatta lojistik süreçlerinizde de her zaman yanınızda!

B2CDirect, 5.90 Euro’dan başlayan yurt dışı teslimat fiyatlarıyla şimdi e-ihracat yapmaya başlayın. B2CDirect tarafından tüm e-ihracat ihtiyaçlarınız için tasarlanan GOB2C platformunu üzerinden;

  • 230+ ülkeye ekonomik teslimatlar yapabilirsiniz.
  • Müşterilerinizden aldığınız tüm siparişler için gümrük ve KDV vergilerini hesaplayarak, bu maliyetleri önceden net ve garantili bir şekilde müşterilerinize bildirebilirsiniz.
  • Müşterilerinize GOB2C tarafından sağlanan Premium, Ekonomik ve Süper Hesaplı yurt dışı teslimat seçenekleri sunabilirsiniz.
  • İster tek-tek, ister toplu şekilde yurt dışına paket gönderebilirsiniz.
  • Ürün kataloğunuzu kaydederek yurt dışı teslimat işlemlerinde zaman kazanabilirsiniz.

GOB2C platformuna ücretsiz olarak üye olup hizmetleri ve fiyatları detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Ücretsiz üyelik için tıklayın ve e-ihracat yapmak ve firmanızı dünyaya açmak için daha fazla beklemeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.