Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan, Webrazzi Summit 2018'de Perakendenin Dönüşümünü ve Geleceğin İş Modellerini anlattı. Sözlerine şirketteki rolü ve çalışma alanını aktararak başlayan Erturan ekibiyle birlikte satış ve satın alma operasyonunu yönettiğini belirtti.
Geçmişten günümüze şirketlerdeki hiç bitmeyen değişim ve dönüşümü mercek altına alan Erturan, kendi kariyer yolculuğundan da örnekler verdi. Yapıkredi ve IBM'deki geçmiş deneyimlerini aktaran Erturan, o zamanlarda dönüşüm kavramına yaklaşımın nasıl olduğunu da anlattı.
Erturan, günümüzde start-up ya da şirket farketmeksizin müşteri beklentilerinin değişmediğini ancak müşterilerin yaşadığı deneyimde farklılıklar olduğunu da söyledi. Günümüzde verinin yeni petrol olarak anıldığını belirten Erturan, AI; ML ve Robotların tüm sektörleri değiştirdiğini vurguladı.
Erturan, kullanıcıların sektör farketmeksizin farklı kanallarda aynı deneyimi yaşamayı arzu ettiğini de sözlerine ekledi. Bu anlamda World Economic Forum'da paylaşılan verilere göre şu an hacmi yüzde 10 oranında olan e-ticaret sektörünün 2026 yılında yüzde 40'a ulaşacağını da belirtti.
Şirketlerin dönüşüm konusunda yaşadığı sorunlara da değinen Erturan, dönüşümün hem yatırım anlamında hem de kaynak bulmak ve geliştirmek açısından dönüşümün maliyetli olduğunun altını çizdi. Kaynak bulmak açısından dünyada bazı iş kollarında çalışan sadece 150 kişi olduğunu söyleyen Erturan, aynı zamanda değişimi hayata geçirmenin zor olabileceğini de vurguladı.
Veri ya da Makine Öğrenmesi fark etmeksizin değişimin kültürel anlamda dönüşümün hızına ayak uyduramaması problemine de dikkat çekti. Aynı zamanda sektörler arası iletişimin yetersiz olmasına dikkat çeken Erturan, genellikle farklı deneyimlerin başka sektörlere de uyarlanmak istendiğini söyledi. Bu noktada bir şirketteki farklı ekiplerin bir çok farklı teknolojiyi hayata geçirmek istediğin belirten Erturan, bu noktada yatırımların önceliklendirildiğini ifade etti.
Değişim ve dönüşüm önerileri
Konuşmasında değişim ve dönüşüm yaşamak isteyen şirketlere öneriler sunan Erturan; " Ancak çevik ve dayanıklı bir organizasyon olursak dışarıdaki fırsatlara ayak uydurabiliriz." dedi.
Şirketlerin belli büyüklüğe ulaştıktan sonra dahi bu çevikliği kaybetmemesi gerektiğini söyleyen Erturan, değişimlerin hayata geçirilmesinin önemine de dikkat çekti. Her şeyden önce kültürel değişim ve dönüşümün önceliklendirilmesinin gerektiğini belirten Erturan, değişimi hayatın içine koyabilmenin önemini de vurguladı. Erturan, günlük hayatta herkesin yaşayabileceği ve uygulayabileceği değişimler gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Hepsiburada değişim ve dönüşüm için ne yapıyor?
Erturan aynı zamanda Hepsiburada'nın Davos World Economic Forum'da Türkiye'den iyi bir örnek olarak vaka çalışmasına yer verildiğini söyledi.
Yaptıklara değişiklikleri aktaran Erturan müşteri odağını persona odağına değiştirdiklerini söyledi. Bu kapsamda aynı sosyoekonomik grupta ve hatta aynı apartmanda yaşayan, ikisi de aynı yaşta bebeğe sahip olan kadınları, ev hanımı ve çalışan olarak segmente ettiklerini belirtti.
Bu segmentasyonla birlikte ihtiyaçların da farklılık gösterdiğine dikkat çeken Erturan, sipariş ve dağıtım sürecindeki değişiklikleri renklendirdi. Ev hanımının gündüz saatlerinde evde olduğunu söyleyen Erturan, bu personada siparişlerin dağıtımı konusunda endişe gözetmediğini aynı zamanda bu kullanıcıya gündüz saatlerinde farklı fırsatlar sunduklarını söyledi.
Erturan, çalışan kadınların ise teslimatlarını iş saatlerinden sonra ya da hafta sonu gerçekleştirmeye dikkat ettiklerini belirtti. Aynı zamanda çalışan kadınların sosyal medyaya hafta sonu vakit ayırdıklarını, ev hanımlarının ise daha çok gündüz saatleri kullandığını ifade etti.
Kullanıcıları baştan sona süreç, teknoloji ve beklentiyle ayrıştırdıklarını söyleyen Erturan, şirket içinde bütün müşteri gruplarını baştan sona yöneten gruplar olduğunu da belirtti.
Ürün yönetimine ağırlık verdiklerini belirten Erturan, hizmet ve çözüm geliştirmeye devam ettiklerini de söyledi. Pazaryerinde 12 bin 500 satıcı olduğunu belirten Erturan, Pazaryeri ihtiyaçları ve geliştirmenin önemine de dikkat çekti. Bu noktada bir ekibin tek çatı altında çalıştığını da sözlerine ekledi. Bu anlamda teknoloji ekibinde yer alan bir kişinin kendini çalışma alanına göre tanımlayarak "Pazaryeri ekibindeyim." diyebildiğini de söyledi.
Dönüşümün kültürel değişikliği tetiklediğini de belirten Erturan, bu durumun şirkete katma değer kattığını vurguladı. İşi daha iyi yönetmek yeterli olmadığının altını çizen Erturan, ekosistem ile birlikte gelişme ve büyümeye odaklandıklarını belirtti.
Konuşmasının sonlarına doğru süreç ve teknoloji gelişimiyle, ekosistemdeki teknolojik partnerlerin, insan kaynağının ve büyük perakendecilerin tercihi olduklarını da sözlerine ekledi. Erturan, yeni konseptleri uygulamanın zor olduğunu ancak doğru uygulandığında müşterilerle ve ekosistemdeki tüm paydaşlarla uzun vadeli ilişkiler kurulduğunu da belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap