Geçtiğimiz günlerde Microsoft tarafından düzenlenen Ignite konferansında bir çok ürün için yeni güncellemeler duyuruldu. Ana teması sanal gerçeklik ve makine öğrenmesi olan konferansın en önemli duyurularından biri Microsoft'un sanal asistanı olan Cortana'nın yeni bir araçla beraber büyük işletmelere sunulmasıdı. Bu duyurunun yanında geliştiricilere yönelik bir çok güncelleme duyuruldu.
Bu güncellemelerden biri, Azure Makine Öğrenmesi platformunda yapılan güncellemeydi. Yapılan güncellemeyle beraber Micorosft herhangi bir kimsenin tahminlere odaklanarak makine öğrenimi modellerini oluşturmasına ve eğitmesine izin vermeye başlıyor. Aynı zamanda bu güncellemeyle beraber bu sistem, çok zaman alan seçim, testler ve ayarlamaları otomatikleştiren yeni bir araca sahip oluyor. Microsoft'un bir çok yapay zeka uygulamasında olduğu gibi bu geliştirmenin ana nedeni de geliştiricileri TensorFlow, PyTorch benzeri diğer yapay zeka kütüphanesinde kaybolmak zorunda kalmadan kendi modellerini oluşturup kullanmalarına imkan sağlamak.
Microsoft’un önceden oluşturulmuş ve özelleştirilebilir makine öğrenimi API'larının çoğuna ev sahipliği yapan Azure Cognitive Services'i de bazı yeniliklerle karşımıza çıkyıor. Konuşma tanıma ve çeviri için "Bilişsel Hizmetler" konuşma servisi genel kullanıma açılması bu yeniliklerden biri. Microsoft, derin öğrenme temelli konuşma sentezi sisteminin ürettiği seslerin artık gerçek insanların kayıtlarından neredeyse ayırt edilemeyeceğini savunuyor. Aynı şey, bildiğiniz gibi Google’ın ve AWS’nin konuşma sentezi motorları için de geçerli. Bu nedenle, her üç firmanın seslerinin ne kadar gerçekçi olduğunu ayırt etmek ve karşılaştırmak için duymamız gerekecek.
Microsoft’un Bot Framework SDK'sı, insan ve bilgisayar etkileşimlerini daha doğal hale getirmeyi vaat eden bir güncellemeyle karşımıza çıkıyor. Bu framework’ün 4 sürümü şu anda tüm kullanıcılara açılmış durumda ve Microsoft ilk botun oluşturulma sürecinin artık çok daha kolay olduğunu belirtiyor.
Yapay zeka her ne kadar aklımıza gelmeyecek kadar farklı alanlar için kullanılabilecek olsa da çoğunluk belli başlı konulara odaklanmış durumda. Microsoft'un yapay zekayı farklı alanlarda da değerlendirmek amacıyla duyurduğu "İnsani Yardım için AI" programı 5 yıllık bir sürede 40 milyon dolarlık bir yatırım yapıyor. Yeni duyurulan bu program kapsamında çocuklara yardımdan sığınmacılara desteğe kadar bir çok farklı başlıkta projeler değerlendirilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap