Bugün tüketici finansmanı oldukça ciddiye alınması gereken fintech girişimleri doğurmaya devam ediyor. Divido da bunlardan biri ve 2015 yılının sonlarında Londra'da kurulan bu girişim, 15 milyon dolarlık Seri A yatırımını kapattı. Dawn Capital ve DN Capital'ın önderlik ettiği turda girişimin önceki yatırımcıları da yer aldı. Bunun yanında Mastercard ve American Express Ventures da yatırıma katkıda bulunanlar arasındaydı.
Divido'nun çalışma modelini biraz açıklamak gerekirse, Divido hem B2B hem de B2C olarak çalışıyor. Örneğin bir e-ticaret sitesi ele alalım, bu e-ticaret sitesi Divido ile anlaşıyor ve sistemlerini entegre ediyor. Böylece satın almayan giden adımlarda, tüm funnel'larda Divido potansiyel müşterinin karşısına bir ödeme aracı olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada müşteri ödemeyi Divido aracılığıyla yapmak isterse, yapacağı alışverişi kredi aracılığıyla taksitlendiriyor. Böylece müşteri satın aldığı ürüne hemen sahip olabiliyor ve bir önce al, sonra öde finansmanı aracılığıyla ürüne sahip oluyor.
Divido nasıl çalışıyor?
Divido satın alma anında devreye girerken, müşteriye kredi başvurusunu asla o siteden çıkarmadan yapıyor. Yapılan entegrasyon sayesinde müşteri sanki ödeme ekranında gibi kredi başvurusunu gerekleştiriyor. Olumlu sonuçlanan durumlarda kredi karşılığında e-ticaret sitesi ürünü müşteriye kargoluyor. Sonrasında da Divido kredi geri ödemesini müşteriden alıyor. Bunun e-ticaret sitesi için avantajı ise Divido krediyi olumlu sonuçlandırdığı anda tüm ürün bedelini tamamını Divido'dan hemen alması. Divido burada kredi kullanan müşteriye yüzde 0 faiz uygularken, gelirini ise e-ticaret sitesinden elde ediyor ve kredisi olumlu sonuçlanarak satılan ürünlerden komisyon alıyor.
Şu ana dek 1000'den fazla müşterisi bulunan Divido'un paylaştığı rakamlara göre, bu finansman çeşidi aracılığıyla satışları yüzde 20 arttığı vurgulanıyor. Kullanıcılar da bu finansman aracını tercih ediyor çünkü ürünleri istedikleri an hemen alıyor ve ödemesini de kredi taksidi olarak yapmış oluyor. Anımsayanlar olacaktır, bugün benzer modeller ülkemizde de bankalar aracılığıyla uygulanıyor. Müşteriler, ürün alacakları esnada kredi başvurusu gerçekleştiriyor.
Hali hazırda İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, ABD ve Nordik ülkelerinde kullanımda olan Divido, aldığı yatırımla birlikte 2019 yılının sonunda 10 pazara daha açılmayı planlıyor. Divido'nun önümüzdeki yıl hedefi ise kredi hacminde 1 milyar dolara ulaşmak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap