Facebook bugün paylaştığı bir blog gönderisinde platformdaki moderatörlere içerik denetimi konusunda yardımcı olacak bir yapay zeka projesininin detaylarını aktardı. Rossetta isimli bu yapay zeka projesi makine öğrenmesi kullanarak video ve görsellerdeki metinleri tanımlıyor ve makine tarafından okunabilir bir kopyasını üretiyor.
Facebook bu aracın özellikle platformdaki "meme"lerin metinlerini kopyalamaya yardımcı olacağını düşünüyor. Aslında bu alandaki kopyalama araçları çok da yeni değil. Ancak Facebook, hem platform büyüklüğü hem de görsel içerik çeşitliliği nedeniyle bir çok farklı sorun yaşıyor. Bu nedenle bu teknolojinin Facebook için oldukça faydalı olacağını söylemek mümkün.
Bugünden itibaren aktif olarak kullanılacak olan Rosetta, hem Instagram hem de Facebook'ta günde 1 milyar görsel ve video karesi arasından metinleri ayıklayacak. Bu arada şimdilik Facebook'un bu veri ile ne yapacağının netleşmediğini belirtelim.
Blog gönderisine göre Rosetta, fotoğraf arama ve ekran okuma gibi temel özelliklere sahip. Yine de Facebook bu araç ile Haber Kaynağı'nıza eklemek için hangi içeriğin ilgi çekici olabileceğini ya da hangi meme'in sadece komik hangisinin ise nefret söylemi içerdiğini anlamak gibi daha büyük hedeflere oynuyor olabilir.
Buna rağmen Facebook metin çıkarma ve makine öğrenmesi teknolojilerinin, nefret söylemi ilkesini ihlal eden içerikleri otomatik olarak tanımlamak için kullanılacağını söylüyor. Bunu bir kaç farklı dilde yapacak olan Rosetta, içerik işaretleme konusunda Facebook moderasyon ekibinin favori aracı haline gelme potansiyeline sahip.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap