Her geçen gün ülkemizde daha popüler bir hale gelen E-Spor'un ülkemizde bir federasyona sahip olduğundan ve Türkiye E-Spor Federasyonu’nun ilk başkanının Alper Afşin Özdemir olduğundan sizlere bahsetmiştik. E-Spor konusunda önemli çalışmalar yapan Gençlik ve Spor Bakanlığı, E-Spor raporunu yayınladı.
Raporunda hem E-Spor'un tarihi hem de güncel verileri hakkında bilgiler veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, E-Spor ekosisteminin oyun şirketleri, yarışmalar, takımlar, platformlar, oyuncular, markalar ve hayran kitlesi gibi aktörlerden oluştuğunu paylaştı.
Küresel E-Spor gelirlerinin, 2018 yılı sonunda yüzde 38.2 artışla 906 milyon dolara ulaşacağını belirten rapor, Kuzey Amerika’da gelirlerin 345 milyon, Çin’deki gelirlerin ise 164 milyon dolar olacağını öngörüyor. Markaların E-Spor endüstrisine 694 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını belirten rapor, bu rakam toplamda piyasanın yüzde 77’sine denk geleceğini de belirtiyor.
Gelirler 2021 yılında 1,4 milyar dolara çıkacak
2021 yılına kadar yatırımların miktarının 1,4 milyar dolara yükselmesi ve toplam E-Spor gelirlerinin yüzde 84’ünü oluşturması bekleniyor. Rapora göre 2017 yılında 586 büyük E-Spor etkinliği yapıldı ve 2016’ya göre 32 milyon dolarlık bir artış göstererek 59 milyon dolar bilet geliri elde edildi.
2017’de yapılan tüm E-Spor etkinliklerinin toplam ödül tutarının ilk defa 100 milyon doları aşarak 112 milyon dolar düzeyine ulaştığını da ekleyelim. 2018 yılında e-spor taraftarlarının sayısının 165 milyon olması öngörülmekte. E-Spor taraftarlarına baktığımızda ise yüzde 71 ile erkek taraftarların üstünlüğünü görüyoruz.
E-Spor alanındaki en büyük yatırım ise 970 milyon dolarla Amazon'un yayın platformu olan Twitch'e yaptığı yatırım olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde 40 milyon akıllı telefon kullanıcısının ve 4 milyon E-Spor taraftarı olduğunu belirten rapor, dijital oyunlar piyasasında ülkemizin dünyada 18. sırada yer aldığını da paylaşıyor. Dilerseniz raporun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap