Türkiye İş Bankası, dijital dönüşüm programı ve Atlas veri merkezinin detaylarını paylaştı

Türkiye İş Bankası, dijital dönüşüm programı ve Atlas veri merkezinin detaylarını paylaştı

Türkiye İş Bankası Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi’nde düzenlenen ve bizim de yerinden takip ettiğimiz basın toplantısında Türkiye İş Bankası'nın dijital dönüşüm programının detaylarını paylaşan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, büyük bir yatırımla kurulan Atlas veri merkezi hakkında da önemli açıklamalar da bulundu.

12 Haziran 2013 tarihinde 16 saatlik sistem arızasından sonra Dijital dönüşüm programının başladığını dile getiren Aran, kesintinin yaklaşık 7 milyon TL zarara sebep olduğunu da belirtti. 15 milyon müşteri ile günde toplam 100 milyon işlem gerçekleştiren Türkiye İş Bankası, 1.372 şubeye ve 25 bin çalışana sahip.

Önümüzdeki 25 yıl için tasarlandı

Bilişim teknolojileri alanında yaklaşık 1.600 kişilik bir kadro ile çalıştıklarını belirten Aran, 2014 yılında başlayan Dijital dönüşüm programının ilerleyen dönemlerde sektörün kullanımına sunulabileceğini de dile getirdi. Dönüşümü; veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojileri ve veri merkezi olmak üzere 4 alanda başlattıklarını ifade eden Aran, Atlas veri merkezinin 155 milyon dolarlık yatırımla kurulduğunu da paylaştı.

Veri merkezinin sunucuların yerleştirilebileceği 4 bin metrekarelik beyaz alan sahip olduğunu paylaşan Aran, beyaz alanın 8 salona ayrıldığını ve şu an için sadece 3 salonun kullanıldığını belirtti. İş Bankası'nın önümüzdeki 25 yılda öngörülen büyüme ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan salonlar uzun yıllar boyunca kullanılabilecek.

Modüler olarak tasarlanan veri merkezi 300'ün üstünde kamera ile izleniyor. 8 üstü depremlere karşı dayanıklı yapıda olan Atlas veri merkezi, tüm dünyada sadece 42 veri merkezine verilen en üst seviye tam yedekli hata toleransına sahip 4. seviye (Tier IV) sertifikasını Türkiye’de alan ilk ve tek veri merkezi olma özelliğini de taşıyor.

Atlas veri merkezine taşınma sürecinin geçtiğimiz Ağustos ayında başladığını ve 17 Şubat 2018 tarihinde taşına sürecinin tamamlanacağını da ekleyelim. Veri merkezinin Data Center Dynamics tarafından düzenlenen yarışmada ‘altyapı ölçeklendirme’ kategorisinde birincilik ödülü aldığını da hatırlatan Aran, daha önce aynı ödülün Microsoft, Facebook ve Oracle tarafından kazanıldığını da paylaştı.

500 milyon TL'lik teknoloji yatırımı

İşCep kullanan müşteri sayısının 5 milyonu aştığını da belirten Aran, Türkiye İş Bankası’nda bankacılık işlemlerinin yüzde 86'sının şube dışı kanallara kaydığını, toplam işlemlerin yüzde 38’inin İşCep üzerinden yapıldığını, şubelerden yapılan işlemlerin payının ise yüzde 14 seviyelerine kadar gerilediğini söyledi.

Teknoloji çalışmaları için her yıl 500 milyon TL yatırım yaptıklarını da paylaşan Aran, yapay zeka alanındaki çalışmalardan da söz etti. Chatbot/Voicebot, makine öğrenmesi ve gerçek zamanlı analitik çalışmalar ve kahin projesi (bankamatik nakit optimizasyonu, robotik otomasyon projesi) gibi konular üzerinde çalıştıklarını dile getiren Aran, Silikon Vadisi'nde yer alan Grup şirketlerimizden Softtech'in Kanadalı bir banka ile 2-3 aylık bir proje için anlaştığını da paylaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.