Türkiye’nin en büyük teknoloji ve telekom şirketlerinden Türk Telekom, kurumsal girişim sermayesi şirketi kurmak için karar aldı. Ayrı bir şirket olarak konumlandırılacak yatırım şirketi girişimcileri ölçeklendirmek için ağırlıklı olarak ‘nakdi olmayan’ yatırımlar yapacak.
Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlamayı hedefleyen Türk Telekom, ana operasyonlarıyla sinerji yaratabilecek alanlar başta olmak üzere her alanda yatırım yapmaya açık olacak. Teknolojiler geliştiren girişimci şirketleri güçlü kurumsal kaynaklarıyla destekleyecek ve daha da büyümelerini sağlayacak.
Çoğunlukla ayni yatırım yapacak
Türk Telekom, henüz yeni yatırım şirketi hakkında detaylı bilgiler paylaşmıyor ancak şirketin genel hedefleri konusunda bilgi sahibi olduğumuzu söyleyebilirim. Söz konusu şirket yatırım yaparken kendini ön plana çıkarmak ve girişimlerin çoğunluk hissesini almak istemiyor. Aksine girişimin kurucularının ve girişimin ön planda olmasını ve büyümek için Türk Telekom kaynaklarından faydalanmasını bekliyor. 5G, yazılım tanımlı ağlar, nesnelerin interneti, akıllı şehirler ve yapay zeka gibi kategorilere öncelik verecek olan Türk Telekom, bu yolla Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak girişimleri bulmak istiyor.
Girişte de bahsettiğim gibi Türk Telekom, çoğunluğu ayni sermaye desteği olmak üzere yatırım yapacak. İlk aşamayı geçmiş ama belli bir çıtayı da aşmamış girişimler Türk Telekom kaynaklarını kullanarak büyüme fırsatı bulacak. Türk Telekom hem kurumsal gücünü hem de tecrübelerini yatırım yapacağı girişimcilerle paylaşacak.
"Milyar dolarlık girişimler çıkarabiliriz"
Türk Telekom’un bu yeni adımı konusunda bilgi aldığımız Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, bu yolla milyar dolarlık girişimler çıkarabileceklerini ifade ediyor ve şu yorumu paylaşıyor;
“Tıpkı dünyadaki örnekleri gibi, ayrı bir tüzel kişiliği olan bu şirket ile büyüme potansiyeli gördüğümüz ve kendi iş modelini kanıtlamış olan başlangıç aşamasındaki ve/veya orta kademedeki ölçeklenebilir girişimlere kendi kaynaklarımızı kullandırma yöntemi ile yatırım yapacak, ortak olacağız. Hükümetin girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına attığı adımlar ve sağladığı vergi teşvikleri neticesinde Türkiye, cazip bir girişimcilik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.
2013 yılında Türkiye’nin ilk özel sektör start-up hızlandırma programı olan PİLOT programını geliştirdik ve bugüne kadar 45 projeye toplamda 2 milyon TL nakit desteği sağladık. Kurduğumuz Kurumsal Girişim Sermayesi şirketi ile girişim ekosisteminin tamamına etki eden bu destekleri katlayarak artıracağız”
Türkiye’de kurumsal şirketlerin yatırım ve satın alma yapmasını merakla beklediğimizi düşünürsek bu adımın da heyecan verici ve yeni adımların habercisi olacağını söyleyebiliriz. Konuyla ilgili alacağımız yeni bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap