Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz Webrazzi Developer konferansımızın önemli konuşmacılarından biri de Süreyya Ciliv'di. ABD'de Microsoft'un genel merkezinde üst düzey yöneticilikten sonra Turkcell'in CEO'su olarak uzun yıllar görev yapan Ciliv, Dijital Dönüşümde Kazanmak başlıklı bir sunum yaptı.
"Bir girişimde yazılımcı olmayı büyük bir maaşa tercih ettim"
Ciliv, kariyerinin başında yaptığı önemli bir seçimi anlatarak konuşmasına başladı. Yılık 110 bin dolar kazanarak yatırım danışmanlığı yapmak yerine 29 bin dolara yazılımcı olmayı tercih eden Ciliv, yazılımcı olarak klavyenin başına geçip dünyayı değiştirmekten çok keyif aldığını söyledi. IBM'in de ortak olduğu Novasoft adlı bir şirket kuran ve sonrasında kurumsal yöneticiliğe yönelen Ciliv, şu anda Kuika ve SySTEM Capital'ın kurucu ortaklarından biri olarak teknoloji odaklı yatırımlarına devam ediyor. (Kuika'nın diğer kurucu ortakları Dr. Sadun Anik ve Murat Ihlamur.)
Low-Code dönemi
Microsoft'a 4 bin kişilik bir şirket iken girdiğini ve çıktığında arkasında 80 bin kişilik bir şirket olduğunu söyleyen Ciliv, Turkcell'e geldiğinde yazılım odaklı dijital dönüşüme ağırlık verdiğini paylaştı. Tüm bu tecrübeleri ışığında dijital dönüşümün kaçırılmaması gereken vizyon olduğunu paylaşan Ciliv, gelecekte akıllı saatler ve kablosuz kulaklıklar ile hayatımızdaki bir çok işi çözebileceğimizi sözlerine ekledi.
Süreyya Ciliv sunumunda 1996'da elektronik ve BT otomasyonunun, 2016 yılında ise mobil devrimin başladığını söyleyerek Industry 4.0 ile her şeyin internet bağlantılı hale geldiğini paylaştı. Yazılımın çok büyük bir güç olduğunu değinen Ciliv, bu işin zor olduğunu da söylemekten çekinmedi ve gelecekte ayakta kalabilmenin dijital dönüşümün hızına bağlı olduğunu ifade etti. Geliştirme süresinin uzunluğunun şirketler için bir dezavantaj olduğuna vurgu yapan Ciliv'e göre az kod ile çok iş üretebilme dönemini (low-code development) dönemindeyiz.
Ciliv, gelecekte yapay zekanın da yazılıma el atacağını paylaştı ifade etti ve yapılması gereken 3 tavsiyeyi şöyle sıraladı;
- Automate mode coding (Kodlamayı otomatize edin)
- Connect to the new world (Yeni dünyaya bağlayın/bağlanın)
- Iterate to perfection (Mükemmellik için bunları tekrarlayın)
Kuika ile Ar-Ge merkezi Türkiye'de olan ve küresel pazara dönük bir teknoloji şirketi kurduklarını söyleyen Süreyya Ciliv, yukarıdaki 3 noktaya dikkat ettiklerini ve bu vizyondaki partnerlere ve çalışma arkadaşlarına kapılarının açık olduğunu ifade etti. ABD'de kurulu olan SySTEM Capital ile de bu çizgideki girişimlere yatırımlar yaptıklarını ekledi.
"Yeni şeyler söylemek lazım"
Süreyya Ciliv, sunumu ise 'müşteriye faydalı ve farklı bir şeyler sunmak' olarak özetledi. Bunu başarmanın da tutku, takım, inovasyon, bilgi ve teknoloji beşlisiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
Süreyya Ciliv'in ilham verici sunumunu YouTube kanalımızda kısa süre içinde izleyebileceksiniz. Önümüzdeki dönemde Kuika ve SySTEM Capital'in yeni hamleleri konusunda da sizlere daha fazla bilgiler vermeye çalışacağız. Kuika'nın
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap