Google'ın 2014 yılında satın aldığı, mobil ve web uygulamaları geliştirenler için uçtan uca bir platform sunan Firebase yeni entegrasyonlar ve özellikler ile gelişmeye devam ediyor.
Amsterdam'da düzenlenen Firebase Gelitirme Zirvesi'nde duyurulan bir dizi güncelleme ile önümüzdeki günlerde Firebase geliştiricileri sahip olacakları yeni özellikler ve araçlar ile çok daha başarılı ürünler çıkarabilecekler. Firebase'e eklenen ve geliştiriciler için oldukça önemli olan bu özelliklerden en önemlisi Crashlytics entegrasyonu.
Crashlytics, Google'ın Twitter'dan satın aldığı bir uygulama geliştirme platformu olan Fabric’in en güçlü araçlarından biri olan ve mobil uygulamalarda yaşanan çöküşleri gerçek zamanlı olarak raporlayan bir araç. Dünya devlerinin (Paypal, Walmart, Yelp, 500px...) kullandığı bu özellik birkaç hafta içerisinde Firebase geliştiricilerinin de kullanımına sunulmuş olacak.
Hepimiz bir mobil uygulama kullandığımız zaman olmadık zamanlarda çökme yaşamışızdır ve özellikle büyük uygulamalarda bu konu çok daha sık yaşanıyor ve aynı oranda çok daha büyük bir önem taşıyor çünkü kimse sık sık çöken bir uygulamayı kullanmak istemez. Bu nedenle Crashlytics aracının entegrasyonu oldukça büyük bir önem taşıyor diyebiliriz.
Bir başka gelişme ise, yeni eklenen ve kendi kendine öğrenebilen A/B test framework'ü. Google Optimize tabanlı çalışan yeni A/B test modülü ile A/B testleri yapmak oldukça hızlı ve kolay. Firebase panelinden Firebase Cloud Messaging (FCM) özelliğini kullanarak veya bir diğer test modülü olan Remote Config ile birden fazla alternatif oluşturarak hedefler belirleyebilir, test etmek istediğiniz popülasyonu belirleyebilir ve geri kalanını Firebase'e bırakabilirsiniz; sizin için gerekli işlemleri ve hedefleri takip ederek en etkili sonuçları gösterir.
Özellikle büyük platformlar için hayati önem taşıyan küçük düzenlemeler yaparak (butonun rengini test edip milyonlar kazanabileceğiniz senaryolar gibi (:) hedeflerinize ulaşma ihtimalinizi artırabilir, başarı kriterleriniz doğrultusunda gönderdiğiniz bildirimleri özelleştirebilirsiniz. Geliştireceğiniz senaryolar tamamen size kalmış durumda. Ayrıca bu özellik Analytics ile beraber çalışıyor. Bu özelliği şimdiden, beta olduğunu unutmadan, kullanabilirsiniz.
Etkinliğin en önemli duyurularından biri de machine learning tabanlı olarak çalışan ve var olan kullanıcıların gelecekteki davranışlarını tahmin etmeye yarayan Firebase Predictions. Bu özellik ile beraber kullanıcılarınızın geleceğine yönelik öngörülere sahip olabilir ve hareketlerinizi bu öngörüler doğrultusunda düzenleyebilirsiniz. Firebase Predictions ile gelen grupların bazıları şöyle:
- Önümüzdeki 7 gün içerisinde uygulamayı terketmesi beklenen kullanıcılar
- Uygulamayla etkileşim halinde kalması beklenen kullanıcılar
- Para harcaması beklenen kullanıcılar
- Önümüzdeki 7 gün içinde para harcamaması beklenen kullanıcılar
Bu gruplara sahip olduğunuz zaman neler yapabileceğinizi pazarlama ekibiniz ile beraber hayal edebilirsiniz. Ayrıca varsayılan gruplar dışında elinizdeki veriler doğrultusunda yeni gruplar oluşturabilirsiniz.
Sonuç olarak uygulama geliştiricileri için oldukça önemli bir platform olan Firebase, hem özellik hem de arayüz olarak değişmeye, gelişmeye devam ediyor. Henüz bu aracı kullanmıyorsanız denemekte fayda var. Arayüzünde yapılan düzenlemeler sayesinde kullanıcılar için çok daha değerli bilgiyi çok daha net bir şekilde sunuyor artık.
Henüz çok yolu olsa da Firebase, çok önemli bir ihtiyacı oldukça etkili bir şekilde gideriyor diyebiliriz. Etkinliğin tamamında duyurulan detaylarla beraber Google Blog'u da inceleyebilirsiniz.