Euromonitor Dijital Tüketici Araştırması, Global Direktörü Michelle Evans'ın küresel piyasa ve tüketici analizini konu alan sunumu ile Money 20/20 etkinliğini sizlere Las Vegas'tan aktarmaya devam ediyoruz.
Piyasa ve tüketici belirlenmesinde Evans'ın ilk değindiği nokta tüketiciyle bağlantı kurabilmek, özellikle internete erişimi olan tüketicilerle. Dijital demokratikleşme ile internetin ulaştığı ve değiştirdiği her şeye ulaşmak çok önemli. Artık tüketici alışkanlıklarının daha tahmin edilebilir hale geldiğini söyleyen Evans, sosyal medyanın ne kadar önemli bir rol oynadığının unutulmaması gerektiğini söylüyor. Bunun için tabi ki tüketicinin merkeze odağa konması gerekiyor.
"Tüketiciyi anlamak çok önemli"
Michelle Evans tüketiciyi anlamanın çok önemli olduğunu ısrarla vurguluyor. Özellikle günümüzde tüketicilerin hangi teknolojik cihazları kullandığı, tüketiciyi anlamak konusunda kilit nokta. Örneğin Euromonitor'un anketine göre yüzde 76 oranıyla "Connected Consumers" mobil telefonlarını mağazalarda fiyat kıyaslaması için kullanırken yüzde 94 oranıyla "Consumer Consumers" bir hizmet veya ürün satın almak için bilgisayarlarını kullanıyorlar.
Evans sunumunda, Euromonitor'e göre dünya çapında dikkat çeken beş ülkeyi inceliyor: Avustralya, Çin, Güney Kore, İngiltere ve Amerika
Avustralya
2017-2022 yılları arasındaki seyahat acentalarından yapılan tahmini online rezervasyonlarını ele alan Euromonitor'e göre 2019 yılında mobil aygıtların kullanımı en yükseğe ulaşacak. Rezervasyonları yapanların yarısının, havayolu şirketlerinden direkt uçak bileti satın almış olacağını da ekliyor. Örnek olarak Avustralya'nın çok tercih edilen havayolu şirketi Quantas Airlines'ı veren Evans, Quantas'ın Facebook gibi sosyal medya kanallarını müşterileriyle iletişim için çok etkili kullandığını, chatbot'lar ile yüzde 20 bir kullanım artışı görüldüğünü de ekliyor.
Çin
Çin ise dünyadaki dijital ticaret alanında ilk mobil odaklı ülke olacak. 2016 yılında Çin'in dijital mobil satın alımlardaki oranı yüzde 66 idi. 2021 yılına kadar bu oranın mobil kullanımda yüzde80'e kadar çıkması bekleniyor. Çin için ise seyahat sitesi www.ctrip.com'u örnek gösteriyor.
Güney Kore
Güney Kore'yi yiyecek ve içecek online satın alma açısından inceleyen Evans, 2016 yılında yüzde 12 oranında tüketicinin online bir aygıttan satın alım yaptığını söylüyor. Yiyecek ve market mobil alışverişlerinde Güney Kore diğer ülkelere kıyasla önde. Örneğin E-mart Güney Kore'nin en büyük yiyecek ve market online alışveriş sitesi. Tüketicilerle bağlantı yine burada da ön plana çıkıyor. %35 oranında tüketiciler çocuklu aileler. Markalar da bunu fırsat bilerek ürünlerini satmak için çeşitli kampanyalar yaparak tüketicilere ulaşıyorlar.
İngiltere
İngiltere'deki online yemek sipariş servisleri için beklenti 2017 yılında sonunda yüzde 55 olacak. İngiltere online yemek siparişi alanında Batı Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden birisi. Örneğin Deliveroo yerel yemek sipariş sitesi, 3 binden fazla Londra restoranı barındırıyor.
Amerika
2020 yılında Amerika, akıllı telefonlar diğer mobil cihazlar arasında en çok kullanılan araçlar olacak ve dijital ticaret kullanımı yüzde 45'lik bir orana ulaşacak. Tüketiciler bir mağazaya sadece bir ürünü denemek veya birebir görmek için gidiyorlar. Mağazaların dijital tarafı online uygulama indirme işlemleri veya mobil satın alımlar olacak. Amerika'nın en önemli örneği bu alanda tabi ki Amazon. Özellikle kültür, sanat veya eğlence ürünlerinin indirilme oranı ve erişilebilirliği bu konunun en güzel kanıtı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap