YFYİ'de finalinde ödül kazanan ve sunum yapan tüm girişimler

YFYİ'de finalinde ödül kazanan ve sunum yapan tüm girişimler

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 13.sü düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ), yeni dönem girişimlerini bugün Sunum Günü (DemoDay) etkinliğiyle tanıttı.

Yeni Fikirler Yeni İşler, yerel ve küresel ayakları olan bir hızlandırma programı. Bu kapsamda programın ön-hızlandırma ve hızlandırma süreci ODTÜ TEKNOKENT’in San Francisco merkezli hızlandırma ve yatırım şirketi GROWTH CIRCUIT ile UC Berkeley ve Draper Üniversitesi ortaklığında gerçekleştiriliyor. Girişimciler ön hızlandırma programında UC Berkeley eğitmenlerinden eğitim alırken hızlandırma süreci ise dünyanın en prestijli girişimcilik merkezlerinden olan Draper Üniversitesi’nin Silikon Vadisi’ndeki kampüsünde tamamlanıyor.

Büyük ödül Buyan'ın oldu

YFYİ’nin 13 yıldır ana sponsoru olan Elginkan Vakfı'nın 100.000 TL değerindeki Elginkan Vakfı Büyük Ödülü'nü, delindiği zaman kendini kapatarak yakıtın dışarı akmasını engelleyen bir kaplama projesi Buyan kazandı. YFYİ'nin düzenlediği halk oylamasına ise 6874 kişi katıldı ve Halk Oylaması Ödülü’nü restoranları daha verimli, uzun süre kazanç elde edebilen ve mutlu müşterilere sahip restoranlara dönüştürmeyi hedefleyen projesi ile Restearn kazandı.

YFYİ'de ödül kazanan diğer girişimler ise şöyle sıralandı;

  • 3D3 TEKNOLOJİ ekibi ve Mikro Biyosistemler ekibi IE Business School Özel Ödülü
  • iCaked ekibi Btech Prototipleme Özel Ödülü
  • Icaked, Comind ve Peerket ekipleri Onedio Reklam Desteği Özel Ödülü
  • Seyisco ekibi KoçSistem Özel Ödülü
  • Seyisco ekibi Elginkan Vakfı Uluslararası Program Katılım Ödülü
  • Pyronome ekibi Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ödülü
  • Kuantek ekibi TEB Ödülü
  • Mikro Biyosistemler ekibi ASO Ödülü
  • 3D3 TEKNOLOJİ ekibi OSTİM Ödülü

Ödüllerin yanı sıra ayrıca ODTÜ TEKNOKENT’in Hızlandırma ve Yatırım Şirketi Growth Circuit tarafından yatırım almaya hak kazanan iCaked, Peerket, Restearn, Seyisco, Trendoline, Comind ve Webgazer ekipleri de törende açıklandı.

ODTÜ'nün girişimcilik ekosistemine katkısı

ODTÜ Rektörü ve ODTÜ TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ'nün girişimcilik ekosistemine katkısını şu rakamlarla paylaştı;

Bugün ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde yer alan 330'un üzerinde teknoloji şirketinin yüzde 60’tan fazlası, ilk kez ODTÜ TEKNOKENT'te kurulmuş ve bu ekosistemde gelişmiş şirketlerden oluşmaktadır. Yine bu şirketlerin %20’si akademisyenlerimizin araştırmalarını ekonomik değere dönüştürmek amacıyla kurdukları şirketlerdir.

Prof. Dr. Kök, San Francisco’da hızlandırma desteği veren ve aynı zamanda erken aşama yatırım yapılan Growth Circuit’i geçtiğimiz yıl kurduklarının ve bu yıl Growth Circuit desteğiyle YFYİ’nin, küresel ayağı da olan bir programa dönüştüğünün de altını çizdi.

YFYİ sunum gününde sahneye çıkan 22 girişim

Metin Uca’nın sunumuyla renk kattığı etkinlikte sunum yapan tüm girişimleri aşağıda görebilir, girişimler hakkında yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. YFYİ oylama sayfasında girişimlerin tanıtım videolarını da izleyebilirsiniz.

1. AllEars / Drive Buddy

Emre Yiğit Alparslan ve Eşref Öztürk tarafından geliştirilen Drive Buddy, trafik kazalarını sadece akıllı telefonlar üzerindeki sensörleri kullanarak otomatik tespit eden mobil bir çözüm.

2. DijiFi

Onur Yurtsever, Abdurrahman Beşinci ve Orhan Daybelge tarafından kurulan DijiFin, kendini Dijital Finansal Danışman olarak tanımlıyor ve emeklilik ile yatırım fonları sektörlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kullanıcı kolaylığı sağlayan hızlı/kolay/fonksiyonel bir yazılım geliştirmeyi hedefliyor. Geliştirilecek finansal algoritma, hangi yatırım ürünlerinin seçileceği, portföylerin nasıl oluşturulacağı ve portföy getirilerin artırılmasına yönelik değişikliklerin nasıl yapılacağı konusunda karar verme mekanizması olarak kullanılacak.

3. iCaked

Berker Yaşar, Tugay Güzel, Serenay Tosun ve Alper Ahmet Gökçe tarafından kurulan iCaked, her türlü pastane ürününün yanı sıra, tasarım pastaların internet üzerinden 3 boyutlu tasarımının ve satışının yapılmasını sağlayan ve bünyesinde çok sayıda pastane markasını barındıran bir platform.

4. İMERA

Gökçe Ak, Mehmet Asim Özcan ve Anıl Kürt tarafından kurulan İmera, kısaca akıllı sokak aydınlatma sistemi. Genel aydınlatma amaçlı kullanılan sokak lambalarının insan ve araçlara karşı duyarlı hale getirilip, birbiriyle iletişim kurması sağlamayı hedefliyor. Geleneksel kullanılan armatürler yerine ÖLED (Organik LED) armatürlerin kullanılmasını teşvik eden girişim, dış aydınlatmadan kaynaklanan enerji tüketimini, ışık kirliliği ve CO2 salınımını azaltmayı hedefliyor. Girişim bu sayede elektrik tasarrufu sağlamayı hedefliyor ki geleneksel sokak aydınlatmalarına göre yüzde 90, LED sokak aydınlatmalarına göre yüzde 80, şu anda gelişmekte olan sokak/cadde aydınlatma otomasyonlarına göre ise yüzde 60 enerji tasarruflu bir sistemden bahsettiğimiz altınızı çizmekte fayda var.

İmera, nasıl aydınlatacağını ilgili alana giren canlı/cansız varlıkları tespit ederek kadar veriyor. Örneğin sistem bir insan algıladığı zaman çevresindeki 1-2 lambanın aydınlığı arttırırken, araç tespit edildiğinde 3-5 lambayı aktifleştiriyor. Kimsenin olmadığı durumlarda ise asgari aydınlatma düzeyinde çalışıyor. Tüm sistem kontrol merkezi tarafından kontrol edilebiliyor ve sınırlar esnetilebiliyor.

5. Kuantek Elektronik Bilişim

Anıl Çelebi, Aysun Taşyapı Çelebi, Sinem Özer ve Ozan Kuşçu tarafından geliştirilen Epileptic Seizure Prediction Service, beyinde sinirsel aktivitenin aşırı senkronizasyonuyla gelişen Epilepsi hastalığına çözüm arayan bir girişim. Paylaşılan bilgiler göre günümüzde epilepsinin tedavisi nöbet oluşumunu önlemeye yönelik tekli ya da çoklu ilaç tedavisi. Fakat kullanılan ilaçların özellikle çocuklarda gelişimsel ve bilişsel süreçleri olumsuz etkileme potansiyeli bulunuyor. Ayrıca hastaların yüzde 20-30’unda ilaca rağmen nöbetler devam ediyor. Bilinç kaybıyla seyreden ve öngörülemeyen nöbetler, epilepsi hastalarını kazalara açık hale getirdiği gibi psikolojik ve sosyal sorunlara da yol açabiliyor. Epileptic Seizure Prediction Service projesinin amacı da işte bu sorunlarla mücadele etmek. Epilepsi hastalarına epilepsi nöbeti geçirmeden önce nöbet geçirme olasılığı bilgisini iletmek ve epilepsi hastaları için tehlikeli (Yüzmek, araba kullanmak vs.) olabilecek durumlardan hastaların korunması sağlamak. Bu sayede ilaç kullanım ihtiyacının azaltılması, tanı koyma ve takip sürecinin kolaylaştırılması, hastaların riskli aktivitelerden alıkonulması mümkün olacak ve hastaların yaşam kalitesinin arttırılması sağlanabilecek.

Proje sonucunda elde edilecek çıktılar, insan beyninin yetenek ve fonksiyonlarının daha iyi anlaşılmasını, bu sayede hastalıkların erken tanı ve tedavisinin sağlanmasını sağlayacak ve yeni teknolojik sistemlerin geliştirilmesine imkân vererek insanin yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak. Girişimciler hedeflenen çıktıların ticarileşme potansiyelinin de yüksek olduğu değerlendiriyor.

6. Peerket

Ahmet Murat Dursun, Emre Yavuz ve Yücel Faruk Şahan tarafından kurulan Peerket, spor işletmeleri ve üyeleri için iletişim, randevu ve müşteri ilişkileri yönetimi sunan bulut tabanlı bir platform.

7. Restearn

Mertcan Gül, Onur Çevik, Barış Dönmez, M. Said Yüce ve Berkay Çetin tarafından kurulan Restearn, sıradan restoranları daha verimli, uzun süre kazanç elde edebilen ve mutlu müşterilere sahip restoranlara dönüştürmek isteyen bir girişim. Restearn sayesinde mekan sahipleri müşterileri hakkında detaylı bilgiye sahip olarak yeni ve sadık müşterilere kolay bir şekilde ulaşabilecek.

8. Seyisco

Sarp Bilecen, Barış Kaya, Burak Kantarcı ve Ali Çağatay Kuru tarafından kurulan Seyisco’yu sizlere daha önce tanıtmıştık. Bu girişim kara taşıtlarının altına takılan donanım sayesinde yol hasarları tespit ederek, erken teşhis ve tasarruf sağlıyor.

9. Gauss İstatistik Ar-Ge

Barış Sürücü, Damla Dokuzoğlu, Serkan Oğuz, Oğuz Atuk ve Olcay Öztürk tarafından geliştirilen ENHENCER, istatistiksel uzmanlık gerektirmeden yapısal verilerin analiz süresini günlerden dakikaya indiren bir self-service analiz aracı. Özellikle makine öğrenme algoritmalarını kullanarak sadece birkaç tıkla en anlamlı segmenti ve anomalileri bulabilmeyi vadediyor.

10. Mavilab Yazılım Medikal Lazer

Sinan Gündoğdu, Mustafa Kemal İsen, Uğur Karataş, Hasan Güner ve Sercan Cayır ortaklığında kurulan Mavilab, “Optik Epilasyon Teknolojisi” adıyla ileri seviye bir lazer teknolojisi geliştiriyor. Görüntü işlemeyle kıl köklerini vurarak medikal yan etkileri ve acı seviyesini en minimuma indirmeyi hedefliyor. Dünyadaki tüm lazer epilasyon sistemlerinin bombardımanı usulüyle çalıştığını, deri veya kıl kökü farkı gözetmeden bütün yüzeye atış yaptığını söyleyen girişimciler, klda deriye göre çok daha fazla melanin olduğu için kıl kökünün yakıldığını belirtiyor. Ancak bu yöntem deriye az da olsa deriye zarar veriyor ve acı çektiriyor. Mavilab ise bir kamera yardımıyla aldığı görüntüleri önce haritalandırıyor, ardından bu görüntüler özgün yazılımla işleniyor. Son olarak galvo aynalar yardımıyla sadece bu kıl kökleri lazer atışı yapılıyor. Girişimciler bu sistemin dünyada bir eşinin olmadığını savunuyor.

11. Niceveri Ar-Ge

Ali Işık, Talha Işık, Selçuk Girayhan ve Cenk Tuna tarafından geliştirilen Nicetrak Forklift Takip Sistemi, iç ve dış mekanda forklift konum, bölge ve aktif süre takibi yaparak verimlilik raporları oluşturuyor. Artırılmış gerçeklikle operatörlere navigasyon ve kaza önleme desteği sunuyor.

12. Pyronome

Aykut Aydınlı, Ruşen Kökten, Sinem Öztuna ve M. Hakan Erdal tarafından geliştirilen Pyronome, web tabanlı bir yazılım fabrikası. Kaynak kod yazmadan veya çok az kaynak kod yazarak yazılım geliştirilmesine imkan sağlayan çevrimiçi (web tabanlı) bir geliştirme platformu.

13. Trendoline İnternet Hizmetleri

Aşkan Alizadeh tarafından geliştirilen Trendoline, kullanıcı veya markaların platform üzerinden meydan okuma yarışmalarını yaratabileceği, fotoğraf ve video ile katılıp, oylayarak sıralamaya girebileceği bir mobil uygulama platform.

14. Buyan

Masoud Latifınavid ve Matin Ghaziani tarafından geliştirilen Buyan, kendini onaran bir kaplama malzemesi. Askeri kullanım için geliştirilen bu kaplama, yakıt tanklarına uygulanabiliyor ve tank delindiği zaman kendini kapatarak yakıtın dışarı akmasını engelliyor.

15. Burkut

Enis Yaşar ve Hamed Tababı tarafından geliştirilen Burkut, kesme gerilimi altında kalınlaşan sıvı teknolojisiyle üretilen hibrit bir zırh. Bu zırh, düşük özkütlesi sayesinde, 2500 cc hacmin altında motorlara sahip otomobillere uygulanabilmeyi bekliyor.

16. Comind

Ahmet Üstün ve Barış Deniz Sağlam tarafından geliştirilen Lingo, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerini hedef alan bir yabancı dil öğrenme platformu. Tek yönlü klasik öğretici yöntemler yerine, özel olarak geliştirilmiş konuşma asistanı sayesinde çocuklara interaktif ve eğlenceli bir öğrenme süreci sunmayı amaçlıyor. Fikrin çıkış noktası; erken yaştaki çocukların yabancı dil öğrenme konusundaki biyolojik avantajlara sahip olmaları ve bu avantajları kullanabilecek yapay zeka teknolojisinin bulunması olmuş. Geliştirilen konuşma asistanı hedef dilde çocukla sohbet ederek, onunla oyun oynayarak doğal bir dil öğrenme ortamı yaratmayı hedefliyor.

17. Webgazer

M. Altan Akdoğan ve Gökhan Sarı tarafından geliştirilen WebGazer websitesi, sunucu gibi sistemleri izleyip, bir hata durumunda ilgili kişileri bilgilendiriyor. Öngörü algoritmalarıyla çevrimici süreyi arttırıp, güvenli sistemler için bir izleme çözümü sunuyor.

18. 3D3 TEKNOLOJİ

H.Berk Giray, Burak Pınarcık, Tolga Giray ve Cahit Gürel tarafından kurulan 3D3 Teknoloji, farklı ihtiyaçlara yönelik; boyut, geometri, çözünürlük ve malzeme açısından kişiselleştirilmiş 3 boyutlu yazıcı ailesi geliştirilmesini hedefliyor. Bu suretle geliştirilecek 3 boyutlu yazıcılar; plastik, gıda, biyo, çimento, kıl gibi malzemeleri yine farklı geometri ve hassasiyetlerde üretim kabiliyetleri elde edilebilecek. Firma bu kapsamda ürün geliştirme çalışmalarına ve farklı boyutlarda ve çözünürlüklerde yerli 3 boyutlu yazıcıların satışına başlamış bile.

19. Bzzify Yazılım

Arif Usta, Hulda Rıfat Özakpınar, İsmail Tahir Kökten ve Yusuf Oğuzhan Artan tarafından geliştirilen Bzzify, deride oluşan kronik yara, kızarıklık, alerji vb. etkilerin hekimler tarafından incelenerek tanı koyulmasına yardımcı, uzaktan ve zamansal takibini kolaylaştırmaya yönelik akıllı telefon tabanlı bir sistem. Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşları, hekimler ve hastalar için üretilecek sistemde, akıllı telefon uygulamasıyla sağlık görevlisi veya evindeki hasta tarafından çekilmiş görüntüler internet üzerinden sunucuya yüklenecek, sunucudan hekim/sağlık görevlisinin bilgisayarına/tabletine incelemesi için ulaştırılacak. Ayrıca görüntüler üzerinde görüntü işleme ve makina öğrenmesi tabanlı algoritmalar kullanarak resimdeki yaranın, kızarıklık veya alerjinin renk, büyüklük bilgilerini otomatik olarak çıkartarak hekime tanı koymada yardımcı olması amaçlanıyor. Ayrıca hastanın hastane ziyaretinin gerekmesi durumunda uyarılması ve gerektiğinde hekimin zamansal olarak yaradaki değişimi görmesi sağlanacak. Böylece hastaların hastane ziyaretlerini azaltmanın yanı sıra, hekimlerin hasta tanı ve takip sürecini daha verimli bir şekilde gerçekleştirmeleri sağlanacak.

20. EYESOFT Bilişim Eğitim Yayıncılık

Mehmet Dönmez, Sevılay İmre, Kürşat Çağıltay ve Şevki Kocadağ tarafından geliştirilen Eyesoft, az görenler için göz hareketlerini takip etmek suretiyle çalışan oyunlaştırılmış göz egzersiz sistemi sunuyor.

21. MASA

Kıvanç Azgın tarafından kurulan MASA, enerji nakil hattı güvenliği uygulamaları için tek faz taşıyan kablolara takılabilen, kablodan geçen akımı ve kablonun toprağa veya diğer fazlara göre voltajını temassız ölçebilen, tümleşik bir MEMS algılayıcı geliştirmeyi hedefliyor.

22. Mikro Biyosistemler

Mikro Biyosistemler A.Ş., kanser tanı ve tedavisinde kullanılmak üzere kan dolaşımındaki kanser hücrelerinin yakalanmasına yönelik düşük maliyetli bir çip-üstü-laboratuvar sistemi (tagCTC) geliştiren bir girişim. Taşınabilir bir analiz ünitesi ve tek kullanımlık kartuşlardan oluşan tagCTC dolaşımdaki kanser hücrelerini yenilikçi bir yaklaşımla ayırarak, alınan örnekteki kanser hücresi sayısını verebiliyor. Bu sistemde öncelikle dolaşımdaki kan hücrelerinin kanser hücresi olmayanlarının bir kısmı ayıklanıyor ve çipin ikinci kısmında kanser hücreleri yakalanarak sayılıyor. Bu sistem tam kan örneğinin, ön hazırlık süreci minimize edilerek işlenmesini mümkün kılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.