Sindirilebilir sensörler ve bu sensörlerin potansiyel kullanım alanları uzun zamandır bilim dünyasını meşgul eden konulardan. Bugün ise MIT'in Koch enstitüsüne bağlı araştırmacılar sindirilebilir sensörler geliştirdiklerini duyurdular. Prof. Canan Dagdeviren ve araştırmacı Giovanni Traverso tarafından geliştirilen sindirilebilir sensörler aynı zamanda esnek bir yapıya sahip.
Besin ve ilaç takibi
Esnek yapısı sayesinde hap şekline getirilen sindirilebilir sensörler, içinde bulundukları kapsül eridikten sonra mideye yerleşiyor. Mideye yerleştikten sonra sindirim bozukluklarını ve besin alımlarını izleyecek olan sensörler, ilaç alımlarını izlemek için de kullanılabilecek.
İlaçlar ve sindirim bozukluklarının haricinde besin alımlarını da takip edebilen sindirilebilir sensörler özellikle obezite riski taşıyan hastalar için oldukça başarılı bir alternatif. Sensörler sayesinde doktorlar hastalarının yedikleri besinleri takip edebilecek ve bu besinlere göre bir program oluşturabilecek.
İlk olarak domuzlar üzerinde test edilen sindirilebilir sensörler herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadan iki gün boyunca besin alımlarını başarılı bir şekilde takip edebildiğini de ekleyelim. Açıldığında 2.5 cm katlandığında ise 1 cm boyutlarında olan sindirilebilir sensörler, sindirilebilir katı sensörlere oranla çok daha güvenli bir yöntem.
Cana Dağdeviren yaptığı açıklamada: "İlk kez, esnek ve piezoelektrikli bir cihazın midede mekanik veya elektrik bozunmaya uğramadan iki güne kadar kalabildiğini gösterdik" diyor. Araştırmacılar bir sonraki aşamada cihazı batarya bağımlılığından tamamen kurtarıp, daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyorlar.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap