Elektrikli taşıt devrimini Tesla değil Çin yapacak

Dördüncü endüstri devrimi ya da otomotiv endüstrisinin büyük dönüşümü gibi kapsamlı analizlere girmeden gözümüzü Çin'e çevirmek bir başına yeterli olabilir.
Elektrikli taşıt devrimini Tesla değil Çin yapacak

Dördüncü endüstri devrimi ya da otomotiv endüstrisinin büyük dönüşümü gibi kapsamlı analizlere girmeden gözümüzü Çin'e çevirmek bir başına yeterli olabilir. 2016 yılında Çin'de yollarda olan elektrikli taşıtların (EV) sayısı ilk kez ABD'yi geride bıraktı. Çinli Orijinal Malzeme Üreticileri (OEM)'ler, geçtiğimiz yıl 375 bin elektrikli araç üreterek dünyadaki üretimin yüzde 43'ünü tek başına gerçekleştirdiler.

Geçtiğimiz yıl 507 bin elektrikli taşıt satan Çin, bu sayıyı 2025 yılına kadar yıllık 7 milyona çıkarmayı hedefliyor. 2025 yılı Çin için "Made in China" sloganıyla kritik bir eşiği işaret ediyor, Çin 2025 yılına gelindiğinde 10 farklı yüksek teknoloji endüstrisinde dünya lideri olmayı hedefliyor ve EV'ler bunlardan biri. Çin'in petrol bağımlılığını büyük ölçüde ortadan kaldıracak bu plan, ulus devletlerin bitmek bilmeyen "en güçlü olma" yarışları düşünüldüğünde oldukça anlamlı. Diğer taraftan son dönemde otomotiv üreticilerinin birbiri ardına elektrikli araç dönüşümü planlarını neden açıkladığını düşünüyorsanız, cevapta Çin'in önemli bir katkısı olabileceği aşikar.

Çin'in yaklaşık 15 milyar dolar kaynak ayırdığı EV üretimi alanında çalışan yüzlerce/binlerce var ve buna yenileri eklenmeye devam ediyor. Bunlar arasında elbette devlet kaynaklarını kullanıp batanlar ya da bir amper Ar-Ge yapmayan yüzlercesi de var ama toplamda alınan yol düşünüldüğünde "Daha iyi olabilir miydi?" sorusu şu anda ertelenebilir bir tartışma konusu gibi görünüyor. Aşağıdaki grafik Çin'in hem arz hem talep yönünde Elektrikli Taşıt Endeksi'nde en yüksek puana sahip olduğunu gösteriyor. Japonya ve ABD Çin'in gerisinde.

Tahminler Çin'in EV liderliğinin uzun vadede daha çok belirginleşeceği yönünde. Morgan Stanley'e göre 2040 yılında Çin, dünyada EV altyapısına yönelik yatırımların yüzde 34'ünü kendi başına yapacak. Bugünden o güne gitmemiz içinse EV altyapısına 2.7 trilyon dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Aradaki boşluğu Türkiye'nin de büyük bir fırsat olarak değerlendirmesi gerekiyor. Zira elektrikli araçlarla otomotiv endüstrisinde beklenen devrim, yüksek fiyatlı spor araçlarla değil, ucuz ve erişilebilir iki-üç tekerlekli araçlarla gelecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.