TechCrunch Disrupt 2017'nin son gününde sahnede otonom tırlar üzerine dikkat çeken bir konuşma vardı. Sürücüsüz tır üretim teknolojisinde son 1 yılda büyük başarılara imza atan Embark'ın kurusucu Alex Rodrigues geleceğin sürücüsüz araçlarla taşımacılığın daha ileriye nasıl taşınacağına dair fikirlerini dinleyicilerle paylaştı.
Embark, sürücüsüz tırları şu an için uzun yollar ve özellikle de sadece otobanlar için tasarlanıyor. Bunun çok zorlu bir süreç olduğundan bahseden Rodrigues, uzun yollardaki sistemin bir alım ve teslimat noktası olduğundan, o aradaki sürecin ise otonom olarak geliştiğini söylüyor. Bunu yapabilmek için de popüler olanı desteklemek ve ona ulaşmaya çalışmak yerine, eksiksiz bir şekilde çalışıp en çok verimi elde etmeyi amaçlıyorlar.
Sürücülerin işlerini kaybetmesi gibi bir durum zor
Rodrigues bu teknolojinin tır sürücülerinin işlerini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna ise çok yönlü bir cevap veriyor. İlk olarak bu teknolojinin bir gecede gerçekleşmeyeceğini, yalnızca bir aracın şartlara uygun tasarlanması ve yola çıkması 10 yıla yakın sürüyor. Bu sürecin bu denli uzun olmasının bu geçişi yumuşatacak gibi görünüyor.
İkinci olarak ise günümüzde zaten tır sürücülerinin sayısında bir azalma söz konusu. ABD'de yaklaşık 100 bin sürücü açığı olduğunu belirten girişimci ve sürücülerin yaş ortalamasının 55 civarında olduğuna değiniyor. Birçok sürücü emekli oluyor ancak yeni jenerasyon da eskilere kıyasla bu iş için o kadar hevesli olmadığı için bu açık ortaya çıkıyor. Burada çözüm için Embark devreye girmiş oluyor.
Etkili olan adım adım ilerlemek
Waymo'nun bu konuda bütün problemleri aynı anda çözmeye çalıştığından bahseden Rodrigues, Embark'ın bakış açısının bunu tam tersi olduğunu söylüyor. Hemen hatırlatalım, Google 2009 yılında Waymo ile otonom araç sektörüne girmişti.
Waymo'nun aksine, Embark 13 aylık, 17 çalışanı olan bir takım. Rodrigues'e ve Embark'ın vizyonuna göre otonom taşımacılık sektöründe adım adım ilerlemek en önemlisi. Adım adım ilerleyip, sorunlara teker teker çözüm yaratmak en verimli yol. Buna örnek olarak şu an trafik sorunu, araçların trafiği ve kuralları tanıması üzerine çalıştıklarından bahsediyor. San Francisco içinde her gün araçları trafiğe teste çıkardıklarını ve bunu kayda aldıklarını da ekliyor. Aracın gözünden çekilen videoya da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sizler için etkinlik alanda tanıttıkları modelin fotoğrafını da buraya koyalım.
Embark ilk aracı birkaç yıl içinde trafiğe çıkarmayı düşünüyor
Rodrigues, her bir tırın en az 800 bin ton ağırlığında olduğunu ve bu araçları trafiğe çıkacak duruma getirmenin zaman alacağını bir kez daha vurguluyor. Özellikle güvenliği ön planda tuttuklarını ve bu yüzden de bir aracı milyonlarca mil test sürüşüne çıkardıklarını da ekliyor.
Hepimizin merak ettiği otonom araçları ne zaman trafiğe çıkarmayı planladıkları sorusuna ise henüz kesin bir tarih veremediklerini ancak önümüzdeki birkaç yılı bulacağının kesin olduğu kelinde cevaplıyor. İnsan ve araç güvenliğini tamamen sağlama almadan bir adım atmayacakları için bu kadar zaman alacağını da ekliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap