İspanya’nın veri koruması üzerine çalışan ekipleri, Facebook’un kullanıcı verilerini yasalar çerçevesi dışında kullanıldığını tespit ettikleri 3 örnek sonrası Facebook’un 1.2 milyon euro cezaya çarptırılmasına neden oldu. Facebook aleyhinde verilen bu karar, sosyal medya devinin yaşadığı bir dizi hukuki problemin en sonuncusu. Haberi yapan Politico'nun Politika muhabiri Mark Scott’a göre, Fransız, Alman ve Hollanda hükümetleri de Facebook’un kendi vatandaşlarına ait bilgilerini nasıl sakladığını ve kullandığını araştırıyor.
Back story: this is latest in long-list of FB privacy issues, and French, Dutch & Germans also looking into use of data
— Mark Scott (@markscott82) September 11, 2017
İspanyol veri koruma birimi, Facebook’un gizlilik politikasının “genel ve belirsiz terimler” içerdiğini ve kullanıcıların onayını almak için yeterince çaba göstermediğini belirtiyor. Facebook tabi ki bu karara itiraz edecek çünkü daha önce Belçika’da alınan benzer bir karara itiraz eden Facebook, kararın kendi lehine değişmesini sağlamıştı.
1.2 milyon euro, Facebook’un 2. çeyrek geliri olan 9.32 milyar dolar ile karşılaştırıldığında küçük görünse de Facebook'un İspanya gelirinde oldukça önemli bir miktarı oluşturacaktır.
Facebook sözcüsünün yaptığı yoruma göre Facebook bu karara itiraz edecek çünkü kullanıcılar profillerine eklemek istedikleri bilgileri ve bu bilgileri kimlerin görebileceğini kendi iradeleri ile belirleyebiliyorlar. Ayrıca herkese gösterilmesini istemedikleri verileri (dini inanç gibi) reklam hedeflemesinde kullanılmadığını ekledi.
"Facebook, İrlanda'daki kuruluşumuz aracılığıyla AB veri koruma kanunlarına uzun zamandır uymaktaydı.” diyen Facebook sözcüsü yeni AB veri koruma kanunları üzerinde çalışırken İspanyol veri koruması kuruluşu ile de görüşmeler yapabileceklerini belirtiyor.